Life
792 prikaza

Ovo su činjenice koje sigurno niste znali o porijeklu Majčinog dana

Majka i dijete
Pixabay
Majčin dan postao je nacionalni praznik početkom 20. stoljeća, a slavi se u mnogim zemljama diljem svijeta

Druge nedjelje u svibnju slavi se Majčin dan, dan posvećen majkama i majčinstvu. U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću, no ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Još 1865. godine Ann Maria Reeves Jarvis organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Njezina kćer, Anna Marie Jarvis, slovi kao osnivač današnjeg Majčinog dana. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. Kupila je 500 bijelih karanfila koje je dijelila u mjesnoj crkvi drugim majkama kako bi izrazila svoju ljubav prema preminuloj majci. U sljedeće dvije godine običaj se proširio te su majke u većini američkih država slavile Majčin dan. Američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u europskim zemljama.

Majčin dan | Author: Wikipedia Wikipedia

 

Kroz povijest postojali su i drugi običaji koji su slavili majke. Rimljani i Grci imali su svoje festivale na kojima su slavili majčinstvo, a u 17. stoljeću u Engleskoj postojao je blagdan Mothering Sunday. 

Razveselite danas svoju majku cvijetom ili pozivom, a kako bi obilježili Majčin dan, donosimo vam manje poznate zanimljivosti o ovom blagdanu.

⋅ Anna Marie Jarvis, osnivačica Majčinog dana, nije se udala i nije imala djece.

⋅ Majčin dan se ne slavi na određeni datum već drugu nedjelju u svibnju jer je tako odlučio američki predsjednik Wilson kada je 1914. godine proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom. 

⋅ 2 milijarde žena su majke.

⋅ U svijetu se svake godine potroši oko 2,4 milijardi dolara na cvijeće za Majčin dan. 

⋅ Svake sekunde rodi se 4,3 djece.

⋅ Valentina Vassilyeva postavila je rekord za najviše rođene djece. Rodila ih je čak 69.

⋅ Lina Medina, najmlađa majka u povijesti, rodila je svoje prvo dijete s 5 godina, 7 mjeseci i 17 dana. 

⋅ Najstarija majka u povijesti, Omkari Panwar, rodila je blizance kada je imala 72 godine.

⋅ Za Majčin dan običaj je poklanjati crvene i ružičaste karanfile, a preminulim majkama na grobove se nose bijeli karanfili.

⋅ Majčin dan se slavi na današnji dan u oko 85 zemalja diljem svijeta. 

⋅ Danas majke u prosjeku imaju dvoje djece. U 50-im godinama prošlog stoljeća prosjek je bio 3,5, a u 18. stoljeću 7 - 10. 

⋅ Žene u prosjeku postaju majke s 25 godina, što je porast od 4 godine u odnosu na prije 4 desetljeća.

⋅ Jedno istraživanje pokazalo je da majkama trebaju 2 minute i 5 sekundi kako bi promijenile pelenu, a do djetetovog drugog rođendana u prosjeku promijene 7300 pelena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.