Znanost
866 prikaza

Roditeljima uspješne djece ove su stvari zajedničke

Roditelji s djetetom
Thinkstock
Djeca bi trebala obavljati kućanske poslove i učiti matematiku kako bi imala veće šanse za uspjeh u odrasloj dobi

Svaki roditelj želi da njihova djeca jednog dana budu samostalne i uspješne osobe. No, iako ne postoji recept za odgajanje djece, znanstvenici tvrde kako mnogo toga ovisi o roditeljima, odnosno vrijednostima koje im usade u ranoj dobi. Analizom velike količine podataka došli su do 8 zajedničkih metoda koje roditelji uspješne djece primjenjuju u svom odgoju.

Djeca moraju obavljati kućanske poslove

Djeca koja imaju zadatke i pomažu u kući uče kako rad donosi rezultate i kako oni sami moraju sudjelovati u određenim zadacima za boljitak cijele obitelji. Ta djeca kasnije lakše surađuju s poslovnim suradnicima jer znaju da moraju raditi kako bi bili dio tima.

Društvene vještine

Studija pokazuje kako djeca koja imaju dobro razvijene društvene vještine imaju veće šanse za dobivanje fakultetske diplome. Zato stručnjaci kažu kako je važno da djeca od roditelja nauče pravila ponašanja u radnoj dobi. 

Visoka očekivanja

Stručnjaci kažu kako roditelji trebaju imati visoka očekivanja od svoje djece jer ih to tjera da budu bolja. Studija je pokazala da je 96 posto djece čiji su roditelji očekivali da upišu fakultet imali najbolje ocjene na prijemnim ispitima.

Zdrava veza

Studija je pokazala da djeca čiji se roditelji slažu postanu uspješniji pojedinci od onih koji dolaze iz disfunkcionalnih obitelji. Stručnjaci napominju da razvod roditelja ne igra bitnu ulogu ako roditelji ostanu u dobrim odnosima. 

Matematika

Učenje matematike u ranoj dobi daje vašem djetetu prednost. To je osnova koju bi trebali naučiti kroz igru i kasnije razvijati matematičke vještine u školi. 

Povezanost s djecom

Mnoge studije kažu kako su prve tri godine djetetova života jako bitne za njegov uspjeh. Roditelji moraju posvetiti pažnju djeci, igrati se s njima i izgraditi zdravu vezu. 

Bez stresa

Ako su roditelji pod stresom, to može imati negativan učinak na dijete. U današnjem užurbanom svijetu teško je uskladiti posao i obitelj, no stručnjaci kažu kako bi roditelji trebali raditi na sebi i manje se nervirati jer će to u konačnici imati pozitivan učinak na njih i dijete.

Zaposlene majke

Studija je pokazala da djeca zaposlenih majki imaju više obrazovanje i zarađuju više. Stručnjaci tvrde da ako majka radi to ima pozitivan učinak i na mušku i žensku djecu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.