Life
3214 prikaza

Ovo su najvrednije knjige na svijetu: Jedna se nalazi u Hrvatskoj

Knjige
Pixabay
Ove knjige vrijedi pročitati jer su važne za književnost, a ni njihova novčana vrijednost nije sitnica

Pojavom tiskarskog stroja svijet se promijenio. Razvilo se tiskanje raznih knjiga što je dovelo do napretka znanosti i umjetnosti, a pisci su svoje radove mogli objavljivati na ovaj način i učiniti ih dostupnim širokoj publici. Iako danas postoje razne aplikacije i gadgeti za čitanje djela, ništa ne može zamijeniti pravu knjigu. 

Mnoge knjige svjedoče o našoj povijesti i razvoju čovječanstva, a za vas smo izdvojili najskupocjenije i iznimno rijetke knjige.

Gutenbergova Biblija

Gutenbergova Biblija | Author: Wikipedia Wikipedia

Johann Gutenberg je otisnuo Bibliju oko 1455. godine u njemačkom Mainzu. To je prva knjiga tiskana pomičnim slovima u zapadnom svijetu. Postoji 48 kopija, no samo 31 je u savršenom stanju. Stranice se prodaju pojedinačno za oko 440.000 kuna, a cijela Biblija za nešto manje od 100 milijuna kuna.

Prvo izdanje Biblije kralja Jakova

Biblija kralja Jakova | Author: Wikipedia Wikipedia

Engleski prijevod Biblije iz 1611. godine tražio je kralj Jakov kako bi smirio naučne razlike u Engleskoj crkvi. No, knjiga je postala književno remek djelo, budući da je na njoj radilo 47 poznavatelja Biblije. Bila je namijenjena za propovijedi u crkvi. Uskoro su ju zamijenili kasnijim izdanjima stoga su dobre kopije rijetkost. Cijeli primjerak ove knjige vrijedi više od četiri milijuna kuna.

William Shakespeare: Komedije, Povijesti i Tragedije

William Shakespeare | Author: Wikipedia Wikipedia

Prvo skupno izdanje Shakespearovih kazališnih komada objavljeno je pod jednostavnim nazivom Prvi folio tek sedam godina nakon njegove smrti. Knjiga je svakako jedno od najdugovječnijih djela u engleskoj književnosti. Primjerak je 2001. godine dosegnuo cijenu oko 40 milijuna kuna, a danas vrijedi između 40 i 44 milijuna kuna.

Charles Darwin: Podrijetlo vrsta

Podrijetlo vrsta | Author: Wikipedia Wikipedia

Podrijetlo vrsta nosi titulu najvažnije biološke knjige ikad napisane. Također je najbitnija znanstvena knjiga 19. stoljeća. U njoj je Darwin objasnio ulogu prirodne selekcije kao osnovni uzrok evolucijske promjene. Prvo izdanje je tiskano u 1250 kopija stoga nije vrijedno. Ipak, primjerci u uvezu od zelene tkanine su rijetki stoga su tražene. Zato postižu cijenu od 13 milijuna kuna.

Miguel Cervantes: Don Quijote

Don Quijote i Sancho Panza | Author: Wikipedia Wikipedia

Don Quijote je univerzalno djelo koje čitaju svi naraštaji. Cervantes se narugao dosadnim viteškim romansama i stvorio legendarne likove Don Quijotea i Sancha Panzu. Posljednji potpuni primjerak se prodao na aukciji 1989. godine za 10 milijuna kuna.

John James Audubon: Ptice Amerike

Ptice Amerike | Author: Wikipedia Wikipedia

Često se spominje kao najljepša slikovnica svih vremena. Dugačka je skoro jedan metar, a sadrži 435 ručno oslikanih ilustracija ptica s američkog kontinenta u prirodnoj veličini uz koje se nalaze detaljni znanstveni opisi. U svijetu postoji 119 kopija ove knjige, a 108 je u vlasništvu muzeja, biblioteka i sveučilišta.

Na aukciji je 2010. godine primjerak prodan za 42 milijuna kuna.

Emily Bronte: Orkanski visovi

Priroda | Author: Wikipedia Wikipedia

Autorica ga je objavila pod pseudonimom Ellis Bell u oskudnom izdanju od 250 primjeraka. Taj izvanredni roman se smatra remek-djelom engleske književnosti, iako je njegova strast i moć zgrozila suvremene kritičare.

Prvo izdanje je na aukciji dostiglo cijenu od skoro dva milijuna kuna.

Claudius Ptolemaeus: Kozmografija

Karta | Author: Wikipedia Wikipedia

Bolonjsko izdanje je prvo sadržavalo ilustracije na kojima su bile karte i imalo je velik utjecaj na kartografe. Ptolemaues tvrdi da je zemlja okrugla i prikazuje korištenje koordinantnog sustava koji se temelji na tom obliku. Također, predlaže tri projekta za prikaze sferne zemlje na ravnoj površini. Njegove karte bile su netočne jer je imao pogrešna mjerenja, ali su bile model za sve buduće kartografe.

Primjerak se 2006. godine prodao za oko 17 milijuna kuna.

Mary Shelley: Frankenstein ili moderni Prometej

Frankenstein ili moderni Prometej | Author: Wikipedia Wikipedia

To je prvo djelo znanstvene fantastike i spekulativne fikcije. Smatra se remek-djelom gotičkog horora i tematizira oholost moderne znanosti. Prvo izdanje je imalo 500 primjeraka, a jedna kopija je postigla cijenu od tri milijuna kuna.

Adam Smith: Istraživanje prirode i uzroka bogatstva naroda

 Adam Smith: Istraživanje prirode i uzroka bogatstva naroda | Author: Wikipedia Wikipedia

Smith je u knjizi pisao o pravu pojedinca da ga se ne ometa u vježbanju ekonomske aktivnosti. Bogatstvo naroda je je najveći klasik moderne ekonomije. Vrijednost prvog izdanja je skoro 900.000 kuna.

Kolumbovo pismo

Kolumbovo pismo | Author: Wikipedia Wikipedia

Kolumbo u svome pismu od četiri stranice koje je poslao prijatelju piše o otkriću Novog svijeta. On je putovao po nalogu kralja Ferdinanda i kraljice Izabele od Španjolske. Tiskano je 1493. godine, no opstao je samo jedan primjerak.
Cijena originalne kopije je nešto viša od četiri milijuna kuna.

Lanena knjiga naša je najskuplja umjetnina

Lanena knjiga | Author: Wikipedia Wikipedia

Zagrebačka lanena knjiga popularnog naziva Liber linteus je najskupocjenija hrvatska knjiga. Njezin vlasnik je Arheološki muzej u Zagrebu, a vrijednost su joj procijenili na oko 27 milijuna kuna. Procjenu su napravili u Italiji kada je umjetnina bila na izložbi, a kasnije i Austrijanci kada je bila jedna od izložaka o svjetskoj pismenosti u Grazu. Značajna je jer se sastoji od najduže sačuvanog i nepročitanog etrurskog teksta na svijetu.

Također, to je jedini očuvani primjerak lanene knjige iz starog vijeka. Tekst od 1130 riječi raspoređen je u 12 stupaca s različitim brojem redaka i nalazi se na platnu koje se sastoji od pet izrezanih traka kojima je bila omotana egipatska mumija. Pretpostavlja se da sadrži niz obrednih propisa koji su povezani uz vjerske rituale starih Etruščana. Do sada su odgonetnuli samo pojedine riječi koje govore o žrtvenih darovima i datumima pojedinih svetkovina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.