Life
10728 prikaza

Ovo vam liječnici neće reći - većina njih bi odbila kemoterapiju

Kemoterapija
Thinkstock
Da je u ranom stadiju i šanse za izlječenje su dobre, svakako bih se liječila. Ako je to agresivan karcinom poput raka gušterače, jajnika ili glioblastoma s metastazama - odbila bih kemoterapiju

Doktori rade unutar sustava koji nas liječi, produljuje život ili pak olakšava muke, no to ne znači da su oni sami imuni na bolesti ili smrt. Njihov je posao ljudima davati nadu i propisivati lijekove, no u situaciji u kojoj bi sami trebali odlučiti kakvo liječenje žele, oni bi znatno češće nego drugi smrtnici odbili agresivno liječenje, ili pak potpuno odbili terapiju, pokazala je studija objavljenja u dnevniku Plos One.

Prema njoj, čak 88,3 posto liječnika bi odbili postupak oživljavanja intubacijom, kao i održavanja na životu uz pomoć aparata ako bi bili kronično te smrtno bolesni, prenosi Daily Mail.

Također, više od polovice liječnika bi odbilo i agresivne kemoterapije kod uznapredovalih oblika raka, osobito kod onih agresivnih vrsta ili pak s udaljenim metastazama gdje je stopa preživljavanja niska.

- Stvar je u tome da mi kao liječnici trebamo dati nadu, a pacijenti se oslanjanju na nas da poduzmemo nešto, a ne samo da ih pošaljemo kući - kaže dr VJ Periyakoil.

Dulji, ali manje kvalitetan život

Rak je bolest koja ne bira, a nažalost je često bolje oboljeti od karcinoma u starijoj nego u mlađoj dobi, jer se kod starijih ljudi rak zbog sporosti metabolizma i sporije širi. Nakon operacije, kemoterapija i zračenje su druga linija obrane, no da obolim od raka dobro bih razmislila bi li se liječila. To potvrđuju slučajevi mojih kolega koji su odbili liječenje. Ono što bih uzela u obzir je uspješnost liječenja određene vrste raka, kao i fazu u kojoj je pronađen. Da je u ranom stadiju i šanse za izlječenje su dobre, svakako bih se liječila. Ako je to agresivan karcinom poput raka gušterače, raka jajnika, jednjaka ili glioblastoma s udaljenim metastazama, odbila bih kemoterapiju - ona vam daje samo mjesec ili dva života s više boli i mučnina, kaže Rachel Boyce, liječnica opće prakse.

Dr. Kate Granger 2012. godine uzburkala je javnost svojim otvorenim pismom u kojem je odlučila prekinuti liječenje kemoterapijom. Njoj je u dobi od samo 29 godina dijagnosticiran terminalni rak, rijedak oblik sarkoma. Liječenje je prekinula jer se osjećala grozno te je odlučila kako bi radije živjela kraće nego patila do kraja života.

- Prihvatit ću svaku terapiju koja mi poboljšava kvalitetu, a ne kvanitetu života dana koji su mi preostali- napisala je Ganger. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.