Life
6265 prikaza

Fotografije s interneta uvalile su Vatikan u još jedan seksualni skandal

Svećenici
Nina Đurđević/PIXSELL
Navodna žrtva požudnog svećenika u Italiji još jednom je pokazala pravo lice sekusalne korupcije u Katoličkoj crkvi

Kad bi postajala online aplikacija za seksualne susrete između gay svećenika, možda bi Vatikan bio djelomično pošteđen neugodnih situacija kad oni kojima celibat ne pada lako počnu tražiti malo akcije 'sa strane'. Budući da takve aplikacije nema, još jednom smo svjedoci tajne požude ne toliko čednih članova klera.

Posljednju neugodnu situaciju Katolička crkva doživjela je ovaj tjedan kad je nadbiskup Taranta, na jugu Italije, u regiji Apulija, morao otpustiti iz službe Antonia Calvierija. 51-godišnji svećenik radio je u samostanu lokalnih Karmelićanki, a 32-godišnji Andrea Baldon optužio ga je za seksualno uznemiravanje.  Prema sudskim zapisima, Baldon zahtijeva novčanu odštetu od Calvierija, ali i crkve Svetog križa zbog navodno 'agresivnog seksualnog uznemiravanja'.

Baldon, koji je Calvierija upoznao online dok je tražio duhovno vodstvo, sudu je kao dokaz dostavio fotografije među kojima se nalaze i screenshotovi njihovih međusobnih poruka. 

I svećenici koriste modernu tehnologiju

Navodno se među predanim stvarima nalaze i hard core video snimke Calvierija s drugim muškarcima (za koje se pretpostavlja da su svećenici), ali i njegovi samostalni uradci, tvrde lokalni mediji.

U jednoj poruci, Calvieri navodno pita Baldona zna li kojeg "mršavog, dobro obdarenog" 17-godišnjaka, a navodno je obećao Baldonu orgije sa švicarskom gardom i rimskim svećenicima, što je očito vrhunac u svijetu niskih svećeničkih strasti.

Molitva, crkva | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

U svojem dugom obraćanju pred sudom, koje je djelomično objavljeno u novinama 'Corriere Della Sera', Baldon je izjavio da je više puta komunicirao s Calvierijem putem Skypea, tražeći duhovno vodstvo nakon što je ostao bez posla. Svećenik je, kaže Baldon, često bio gol i vidljivo uzbuđen, a kameru bi stavio pod takav kut da je bilo očito da je želio da njegov sugovornik to primijeti.

Nekoliko tjedana nakon što su se upoznali, Baldonu je svećenik navodno priznao da je homoseksualac i da se teško bori protiv požudnih misli. Tad je Bladon odlučio početi uzimati screenshotove i snimati neke od njihovih razgovora.

U jednom videu Calvieri djeluje kao da priča o svojim fantazijama, te kaže da bi volio da se Baldon obuče kao katolički 'zločesti dečko' - Juda Iškariotski, poznat kao jedan od originalnih 12 apostola koji se odrekao Krista. 

"On je želio da da radim sve. Njegova fantazija je bila da sam ja Juda, a budući da sam izdao Krista, morao sam platiti cijenu glumeći njegovog roba", ispričao je Baldon.

Seksualni skandali u srcu crkve

Calvieri je također navodno ispričao Baldonu priče o gay orgijama među svećenicima u Rimu. Pritom je naveo da su mnogi od njih radili u rimskoj kuriji, što potvrđuje prethodne optužbe da se u srcu Vatikana krije gay lobi.

Naime, prošlog lipnja je papa Franjo rekao grupi latinoameričkih svećenika da postoji takav lobi i da ih on planira raspustiti. "Priča se o gay lobiju, a to je istina. On postoji", navodno je rekao svećenicima što je prenijela čileanska stranica Reflexión y Liberación (a članak je naknadno uklonjen).

Papa Benedikt XVI. | Author: Michael Kappeler (DPA/PIXSELL) Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)

Kad je emeritus Benedikt XVI. objavio da silazi s papinskog mjesta u veljači 2013. godine, mnogi upućeni u vatikanska zbivanja natuknuli su da su za to djelomično krivi seksualni skandali koji su potresali crkvu.

Prema izvještajima lokalnih medija iz Apulije, ovaj slučaj protiv svećenika uključuje dokaze seksa s mladim muškim prostitutkama, intimne fotografije, te popis svećenika zainteresiranih za slične susrete, koji se poput male crne knjižice prosljeđuje svima koji bi mogli biti željni gay seksa sa svećenicima.

Tarantska biskupija potvrdila je da je Calvieri otpušten, no nisu željeli komentirati optužbe, kao ni njegov odvjetnik. Vatikanski glasnogovornik izjavio je pak da se tim slučajem bave na lokalnoj razini, a ne Rim.

Baldon je rekao lokalnim novinarima da je pretrpio psihološke ozljede družeći se sa svećenikom, te da pohađa terapiju kako bi se pomirio s osjećajima koje opisuje kao "izdaju svoje vjere". Njih dvojica su se susrela sredinom prosinca prošle godine, a Baldon tvrdi da je prekinuo vezu 25. ožujka, kad je podigao sudsku tužbu.

Nadbiskup je službeno otpustio Calvierija na Uskrsni ponedjeljak, iako ga tek Vatikan može službeno odriješiti svećeničkog zvanja. Drugim riječima, u međuvremenu optuženi svećenik može potražiti drugu župu za rad.

Tekst je objavio The Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.