Life
601 prikaza

Pariz dobiva prvi neboder nakon 1973. - 'čudovište' Triangle

Triangle
tour-triangle.com
Triangle će biti visok 180 metara, a projekt će koštati 555 milijuna dolara

Nakon što je u Parizu 1973. sagrađen nepopularan Tour Montparnasse, gradske su vlasti zabranile izgradnju nebodera viših od 36 metara. Zabrana je uvedena kako bi se sačuvala jedinstvena estetika Pariza koju je uveo Baron Haussmann, a koji je osmislio projekt pariških bulevara, parkova i blokova zgrada.

No, 2010. zabrana je ukinuta i sada bi Parižani mogli dobiti stakleno 'čudovište' u obliku triangla visine čak 180 metara.

Projekt vrijedan 555 milijuna dolara osmislili su arhitekti Herzog & de Meuron i radikalno odstupa od pariške tradicije. Ideja je prošla kod gradskih očeva, ali kroz iglene uši.

Gradonačelnica Anne Hidalgo snažno podržava projekt i ističe kako će on donijeti veliku ekonomsku prednost gradu, obzirom da će među ostalim imati i 70.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, što će Parizu donijeti dodatnih 3.000 radnih mjesta.

Agenti za nekretnine pak tvrde kako Pariz već sad ima milijun kvadratnih metara neiznajmljenih poslovnih prostora, te napominju kako nijedan kvadrat poslovnih prostora u Triangleu još uvijek nije iznajmljen.

Prema anketama, čak 62 posto Parižana generalno se protive gradnji nebodera u gradu, pa tako i protiv Trianglea. Glavni razlog zbog koje mu se protive je taj što ne ispunjava trenutne potrebe grada, a to su stambeni, ne poslovni prostori.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.