Life
34944 prikaza

Pavelić se čuvao za brak, a Tito radio čuda u krevetu

Tito i Ante Pavelić
screenshot/youtube
Hrvatsku povijest u dvadesetom stoljeću više ili manje obilježila su petorica državnika: car Franjo Josip, kralj Aleksandar I. Karađorđević, Ante Pavelić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman

I dok su privatni životi ranih hrvatskih vladara obavijeni maglom mitova i priča, o ljubavnim stilovima kasnijih vođa ipak se ponešto zna, premda je većina njih nastojala ostaviti dojam građanske čestitosti i neporočnosti pa su svoje ljubavnice pomno skrivali. 

Erotika i visoka politika u Hrvatskoj nisu išle pod ruku

Da nije bilo otvorenih zavodničkih ekscesa jednog Aleksandra Karađorđevića ili Josipa Broza Tita, moglo bi se ustvrditi da erotika i visoka politika u Hrvatskoj nisu išle ruku pod ruku te da su Hrvatsku kroz nemirnu povijest vodile mahom čedne vladarske osobnosti (čije su seksualne aberacije zauvijek ostale najdublja tajna).

Hrvatsku povijest u dvadesetom stoljeću više ili manje obilježila su petorica državnika: car Franjo Josip, kralj Aleksandar I. Karađorđević, poglavnik Ante Pavelić, maršal Josip Broz Tito i predsjednik Franjo Tuđman.

Svi navedeni tipovi, osim što su bili političari, državnici i vojskovođe ili diktatori, krvnici i zločinci, imali su i svoje životne suputnice koje su ostavile pečat u njihovoj vlasti.

Do smrti se družili u diskreciji

Posljednji austrijski car i mađarski kralj, njegovo apostolsko veličanstvo Franjo Josip I., s dvadest i četiri godine oženio se šesnaestogodišnjom bavarskom princezom Sisi.

Car je mladoj supruzi impoznatnom brzinom ‘naštancao’ troje djece. No, carica nije marila za tradiconalnog monarha i nakon šest godina braka odlazi od njega da bi provela život na brojnim putovanjima. 

Tek nakon dvadeset godina osamljenosti car nalazi ljubavnicu, i to u liku najpoznatije bečke glumice Katharine Schratt. Kako je Stephan Zweig naveo u “Jučerašnjem svijetu”, austrijska javnost nije zamjerila ljubavničke ispade svome caru. 

On je na jezeru Bad Ichle glumici napravio vilu Schratt u kojoj se par u iznimnoj diskreciji družio sve do smrti. Srpski povjesničar Petar Stanković u svojoj knjizi ‘Kralj bez zemlje i princeza bez miraza’ piše da je kralj Aleksandar I. Karađorđević bio mnogo razvratniji od svog prethodnika koji je vladao hrvatskim zemljama.

Izmišljao liječenje zbog atraktivne doktorice

Kao mladi kadet u Petrogradu imao je brojne avanture, a više je puta sudjelovao i u dvobojima u kojima nitko nije bio čak ni ozlijeđen. Nakratko se smirio kad se oženio rumunjskom princezom Marijom s kojom je imao troje djece.

Ali, nije prestajao s “one-night standovima”. Kako je prije nekog vremena navela dr. Denisa Legac, na Karađorđevićevu dvoru postojala je cijela “institucija” koja se brinula o smještaju njegove izvanbračne djece po okolnim selima. Nakon nekog vremena, kralj si je odmah našao stalnu ljubavnicu kojoj je kupio kuću na Lisičjem potoku kako bi mu bila u blizini.

Mnogo ozbiljnija veza bila je s djelatnicom Crvenog križa, doktoricom Charlottom Dupres. Kralj je često putovao u mondeno odmaralište Bijaric na ‘liječenje’ kako bi vrijeme provodio sa svojom doktoricom. Iz te veze rodila se kralju i izvanbračna kći Jelena Karađorđević. 

Pavelićeva Marija miješala se u politiku

Ta najveća tajna kraljevske obitelji ostala je skrivena punih sedamdeset godina. Kraljica Marija, za koju se pričalo da je u godinama prije braka bila ‘slobodne naravi’, nije ostala dužna svome kralju. Imala je više stalnih ljubavnika, i to časnika iz garde svoga supruga.

Za razliku od cara i kralja, poglavnik NDH dr. Ante Pavelić nije imao nikakvih ljubavnica za koje bi se znalo, ali je zato svojoj supruzi Mariji rođ. Lovrenčević dopustio da mu kroji politiku i miješa se u sve pore državne politike.

Svoju buduću suprugu upoznao je 1910. godine u odvjetničkom uredu tadašnjeg vođe Hrvatske stranke prava. On se zaposlio kao pisar, a ona je radila tajničke poslove. Budućem provoditelju rasnih zakona NDH, diktatoru koji je u logorima poubijao desetke tisuća nevinih ljudi, nije smetalo što joj je majka Židovka, te je par bio u vezi punih osam godina, sve do vjenčanja 1918. godine. 

Suzdržavao se izvanbračnog seksa

Poput pravog zadrtog katolika on se suzdržavao od izvanbračnog seksa. Nakon sklapanja braka u kratkom roku rodilo im se troje djece. Pavelića je njegova Mara postupno pretvorila u svog roba. 

On sam gotovo ni o čemu nije odlučivao, a tome se čudio i njemački opunomoćeni general u NDH Glaise von Horstenau. On je u svojoj knjizi ‘Između Pavelića i Hitlera’ napisao kako nikada u životu nije vidio takva papučara, te da mu nije jasno kako bi takav karakterno i moralno slab liku uopće mogao voditi bilo kakvu državu.

Ljubomorna Mara birala je Pavelićeve najbliže suradnike, ali i uništavala sve koje je mrzila. Pavelićevi suradnici nisu je bez razloga prozvali ‘krvavom Marom’.

Nepoznat je broj Titovih žena i ljubavnica

Za Hitlera se zna da je imao penis manji od četiri centimetra, ali za Pavelića ne znamo. No, znamo da je bio izuzetno okrutan i da je poticao seksualni zločin. Netko tko to ciljano radi, očito je sadomazohističan.

No, sigurno je da zdrav, kontinuirani seksualni život Pavelić nije mogao imati, rekla je jednom psihoterapeutkinja dr. Denisa Legac. Povjesničar Tvrtko Jakovina, pak, je jednom prilikom primijetio da nisu svi naši političari imali bogat seksualni život kao Tito: 

“Frano Supilo dobio je sifilis već od prvog kontakta s prostitutkom, a ni ban Jelačić nije mnogo bolje prošao. U hrvatskoj povijesti, bez obzira na Tita, ipak nema inačice rumunjske kraljevske kuće, gdje su vladari bili prvaci seksualnih perverzija”. 

Točan broj Titovih žena i ljubavnica je nepoznanica. Zna se da se Tito u ruskom zarobljeništvu 1919. godine najprije oženio Pelagijom Bjelousovom, ali nakon rata ona bježi od njega. 

Dvije maserke brinule o Titovoj potenciji

Nije se još ni razveo, a već je u Moskvi oženio Njemicu Anu Koening, pa je prokazao i poslao u staljinistički logor. Partijsku kurirku Hertu Haas ostavio je u rukama Gestapa, pa se spanđao sa studenticom francuskog Davorjankom Paunović... 

Jovo Kapičić u knjizi ‘Goli otoci’ tvrdi da je “radila čuda u krevetu”. Po pričanju Stane Dolanca, Tito je, unatoč Jovankinoj ljubomori, imao i ljubavne afere s opernim pjevačicama, a poznato je da su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća o njegovoj potenciji brinule dvije maserke. 

Tuđman popustio čarima maćehe

I Tuđman se, poput Tita, volio okružiti lijepim ženama. No, bio je odan svojoj Ankici. Iz opširne Hudelistove biografije Franje Tuđmana doznajemo samo da je na pragu adolescencije mladi Tuđman možda popustio čarima svoje maćehe Olge, kojom se otac oženio nakon smrti majke Justine.

Navodno ih je otac zatekao zajedno, a Franjo je godinama taj događaj okajavao...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • lokacija007 05:58 03.Travanj 2017.

  Novinar nije imao muda da se potpiše! Jebo on svoje dite u šupak, kao što je tito jebavao svoju unuku Sašu....

 • vlado123jdv 13:25 02.Travanj 2017.

  jebo vas Pavelić , boli nas rac-ku za Pavelića

 • Alan_Ford 12:11 02.Travanj 2017.

  Reka bi Izet to Maršale , karinđaj sve koke.