Life
12332 prikaza

Pet godina slobode: Mnogi su se skrivali iza njegovih leđa

Ante Gotovina
1/5
Marko Prpić (PIXSELL)
Sudbina Ante Gotovine prava je filmska priča, koju ni Hollywood ne bi mogao izmisliti

Prije točno pet godina na Trgu bana Josipa Jelačića okupljenih 100.000 građana, netom oslobođenog umirovljenog generala Antu Gotovinu izviždalo je većim dijelom kratkog govora. Tog dana kulminirao je cijeli niz stvari; od tvrdnji da se kriminalizira Domovinski rat, na čemu je počivala politička agenda rigidne desnice, do Gotovinine osobne sudbine. 16. studenog 2012. Gotovinu i Mladena Markača Haaški sud je pustio na slobodu, uvaživši njihove žalbe na 24 odnosno 18 godina zatvora za cijeli niz točaka optužnice za ratne zločine.

Gotovini se pri izricanju presude na smrknutom licu zapravo teško moglo vidjeti ikakvo olakšanje, osim podizanja obrve na spomen pljačke u ratu. Slično kao i kada je kamenog lica u travnju 2011. odslušao osuđujuću presudu. Slično kao i kada je, kako se vidjelo na snimci tijekom uhićenja u restoranu u Španjolskoj, prilično ravnodušno slegnuo ramenima kad su mu stavili lisičine na ruke iza leđa. Dok je Ante Gotovina na Trgu u Zagrebu govorio, Josip Klemm pored njega bio je na rubu suza.

Ante Gotovina Poduzetnik iz Pakoštana Top News Gotovina: Heroj i ribar ili general Biznismen

Željko Sačić je iza Gotovine zapravo i plakao, jedva je disao od sreće i ganuća. Ante Kotromanović oduševljeno je slikao povijesni trenutak. U sličnom stanju je bio i ostatak ratnih veterana najviših činova. Zakrčeni Trg bio je u ekstazi. Pa ipak su ga izviždali kad je zahvalio premijeru, ministru pravosuđa, predsjedniku na svemu što su napravili kako bi ga se oslobodilo.

Ništa svjetini nije značilo to što je Gotovina u Haagu i zaglavio na toliko dugo zbog zakulisnih igara prethodne HDZ-ove vlasti, pri čemu se spominjao i Tomislav Karamarko, i to zbog tragova koji su godinama curili po sporednim sudskim postupcima na hrvatskim sudovima.

Ante Gotovina | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Gotovinin grijeh je bio u tome što je zahvalio SDP-ovom predsjedniku, SDP-ovom premijeru i nestranačkom ministru pravosuđa. Pa okretanje budućnosti, ostavljanje rata iza sebe... "Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno", poručio je tog dana Gotovina.

A još da su znali da će karizmatični ratni zapovjednik "Oluje" uskoro izjaviti da je on "običan građanin Hrvatske, kao i svaki drugi, bio on Mađar, Talijan, Rus, Srbin, Nijemac"... Tog dana je, zapravo, i ljevica u Hrvatskoj ostala zatečena civliziranim, naprosto normalnim nastupom Gotovine po povratku u ideološki histeričnu domovinu, nakon što je sedam godina proveo u Haagu. Cijela nacija se iznenadila i baš se mogla zapitati koji joj je vrag da je zatečena onakvim nastupom.

Desnica je u trenutku spontanog zviždanja Gotovini na Trgu, a da to nije ni primijetila, u podjeli na "komunjare" i "svoju Hrvatsku", među one prve strpala čak i Gotovinu. U cijeloj toj gužvi zaboravilo se registrirati da po jednoj točki Gotovina nije oslobođen, po trećoj, po onoj po kojoj je bio dužan pokrenuti odgovarajuće postupke protiv onih koji su tijekom oslobodilačke akcije poubijali 677 civila i popljačkali i popalili dobar dio oslobođenih područja.

Ante Gotovina General užasnut Top News Gotovina nije mogao vjerovati što se događa na Markovu trgu

U tom je trenutku, međutim, već godinama bila poznata snimka Gotovine iz Knina 6. kolovoza 1995. na kojoj na svoje podređene, od generala naniže, viče da su dopustili kaos. Derao se na njih da su "budaletine" i "nesposobni": "A da ne govorim ono što se vidi u gradu - to je sramota! Barbari, vandali rade ovako, oni koji su plaćeni i ratuju po ratnom plijenu!" Što se Ante Gotovine tiče, taj čovjek danas svojim najgorim neprijateljima može samo poželjeti da postanu karizmatični ratni vođe u ovakvom narodu.

Što se pripadnika ovog naroda tiče, zapravo ni danas mnogi nisu u stanju racionalno sagledati bilo što vezano uz dramatične političke trenutke, posebno ratove, a ponajviše ljude poput Gotovine.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Snowman 15:28 16.Studeni 2017.

  kad se zahvalio Socijalistima sam ja smatrao i smatram IRONIJOM

 • Jugoivo 12:37 16.Studeni 2017.

  Da "skrivali" dok se on sunčao na Sejšelima ili kojim ono otocima?! Što se tiče filmova na te teme to Hollyvood odlično zna fabulizirati!

 • ursuss 11:55 16.Studeni 2017.

  Sve super, samo zašto malo ne pišete o domoljubima: locirati,identificirati,uhititi,procesuirati.....ili se to više ne smije spominjati....jer je riječ o ugledniku iz stranke "vjerodostojnih domoljuba"