Life
6523 prikaza

Pet mitova o Michaelu Jacksonu: Je li umro bez nosa?

Michael Jackson
Press Association/PIXSELL
Dok je bio živ Jacksona je okruživala aura misterioznosti i mitova s kojima se on, vrlo često, nikada nije do kraja obračunao

Novi je dokumentarni film "Leaving Neverland" ponovno pokrenuo debatu o pop legendi Michaelu Jacksonu te tome je li on bio, ili ne, seksualni predator i pedofil kao što to u dokumentarcu tvrde Wade Robson i James Safechuck.

Mrtav se čovjek sada svakako ne može braniti, ali i dok je bio živ Jacksona je okruživala aura misterioznosti i mitova s kojima se on, vrlo često, nikada nije do kraja obračunao. The Washington Post nabraja pet mitova vezanih uz Michaela Jacksona.

MIT 1: Otac ga je seksualno zlostavljao dok je bio dijete

Jacksona svakako prati (zlo)glas zlostavljača. Ranih se devedesetih nagodio s dječakom za 20 milijuna dolara, a na jednom je suđenju, koje je završilo 2009. proglašen nevinim.

Je li moguće da je kralj popa samo nastavljao ciklus zlostavljanja? Biograf J. Randy Taraborrelli u svom bestseleru iz 1991. “Michael Jackson: The Magic and the Madness" navodi kako su desetljećima cirkulirali tračevi kako je obiteljski patrijarh Joseph Jackson seksualno zlostavljao razne članove velike obitelji.

Iste te godine Michaelova je sestra La Toya Jackson u memoarima napisala kako je otac seksualno napastovao nju i sestru Debbie, da bi kasnije tvrdila kako to ipak nije istina.

Sam Michael je, pak, bio vrlo otvoren kada je riječ o tome da ga je otac tukao, i suznih je očiju kod Oprah pričao o tatinom iživljavanju.

Joseph je legendarno rekao kako "nikoga nisam tukao jer se to radi štapom, ja sam kažnjavao remenom i kopčom". 
Što se seksualnog zlostavljanja od strane tate Jacksona tiče - dokaza nema.

MIT 2: Jackson je bio aseksualan ili homoseksualac

Pjevač je inzistirao na tme da nije gay, ali mnogi biografi tvrde da tu nije baš iskren prema svojim obožavateljima. Ian Halperin, autor knjige  Unmasked: The Final Years of Michael Jackson” iz 2009. piše kako je bio gay, a Taraborrelli kaže da je bio, u najmanju ruku, biseksualan.

Randall Sullivan, autor “Untouchable: The Strange Life and Tragic Death of Michael Jackson” iz 2012., bez ikakvih dokaza, tvrdi kako je on bio "50-godišnji djevac" kada je umro.

Problem s tom teorijom leži u tome što brojne žene tvrde da su spavale s njime, počevši od njegove bivše supruge Lise Marie Presley, preko kolegice iz spota za "Thriller" Ole Ray do Therese Gonsalves, koja tvrdi da mu je sedamdesetih u New Yorku bila djevojka.

MIT 3: Michael Jackson htio je biti bijelac

Godine 1987., nakon "Thrillera", Jackson je bio najveća zvijezda na svijetu, a onda je uslijedio hit "Bad". Bilo je nemoguće primjetiti da je pjevaču koža bila nekoliko nijansi svijetlija. Mnogi su već tada pisali da skriva rasu kako ga se ne bi doživljavalo "samo" kao crnog pjevača. 

"Još jedan crnac koji je shvatio da se ne uklapa u nordijski ideal", napisao je Greg Tate za The Village Voice.

Jackson je tvrdio da to ne može biti dalje od istine. Također u intervjuu s Winfrey 1993. rekao je kako boluje od vitiliga, bolesti koja na koži ostavlja nepravilne, bijele fleke te da se šminka kako bi se "iznivelirao" s tim flekovima.

Da boluje od vitiliga potvrdila je, navodno, i autopsija iz 2009. I njegov brat Jermaine Jackson spominjao je vitiligo.

"Izgleda kao bijelac kojeg je netko pošpricao kavom".

"Ja sam Afroamerikanac, i na to sam ponosan, ponosim se svojom rasom, u to nema sumnje", rekao je Jackson kod Oprah.

MIT 4: Michael Jackson nije izmislio plesni pokret "Moonwalk"

Prvi puta kada je otplesao "moonwalk", tijekom izvedbe "Billie Jean" 1983. svijet je bio fasciniran čovjekom koji, naizgled, ide kontra zakona fizike.
Njegova sestra La Toya 2004. je rekla kako ga je pokret zapravo naučio plesač "Soul Traina", i da se zvao "backslide".

"Taj plesač Geoffrey, koji je to uvijek radio, Michaela je naučio pokret", rekla je. Ekipa koja je to izvodila navodno prije Michaela nikada se nije glasno bunila što ih kralj popa nije spominjao, ali ruku na srce sličan su pokret prije njega radili i Cab Calloway, Sammy Davis Jr., Fred Astaire i drugi.

U svom memoaru "Moonwalk" iz 1988. Jackson spominje troje klinaca koji su ga naučili temelje uličnog plesa, kako on to naziva.

No, on je ipak imao posebnu viziju.

"Hodati ću natrag i naprijed u isto vrijeme, kao da hodam po mjesecu", rekao je. Večer prije nastupa 1983. satima je u roditeljskoj kuhinji vježbao pokret pokušvajući ukomponirati čitav niz sitnih pokreta da napravi nešto autentično svoje.

MIT 5: Jackson je umro bez nosa

Nakon što je preminuo u Rolling Stone magazinu pojavila se priča koja kaže kako je "proteza koju je inače stavljao na svoj oštećeni nos nedostajala, na mjestu nje je bila crna rupa i malo hrskavice".

"Mnogi misle da Jacksonu otpada nos, ili da nosi lažni. Hrapavost vrha njegovog nosa je zapravo od materijala kojeg koriste plastični kirurzi da kontroliraju naoticanje", pisao je Allure 2002.

Autopsija jest pokazala kako je tetovirao usne u ružičastu boju, a skalp u crno (da se bolje poveže sa perikama koje je nosio) te da je tetovažom potamnio obrve. Ali mrtvozornik iz Los Angelesa, Ed Winter, rekao je kako je ovaj trač vezan uz nos apsolutno laž.

"Zvuči kao da je imao neku navlaku od voska koju bi navečer skinuo i ujutro stavio, a to je posve krivo", kaže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.