Life
17563 prikaza

Pet slavnih i ukletih obitelji: Nesreće, afere, čudne smrti...

Bruce Lee
Screenshot Youtube
Htjeli u njih vjerovati ili ne, pripadnici ovih obitelji shvatili su da prokletstvu ne mogu pobjeći

Racionalan čovjek ne vjeruje u nadnaravne zle sile - već prije u ljudsku zlobu, no primjeri ovih slavnih obitelji bude sumnju u stvarno postojanje prokletstva. Niz tragičnih događaja s prevelikom je slučajnosti zapečatio njihovu sudbinu, kao da je netko doista bacio zlokobnu kletvu na njih, pa im nisu pomogli ni bogatstvo ni slava u postizanju sreće...

1. Prokletstvo Grimaldijevih

Slika članova obitelji Grimaldi | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ovo je prokletstvo s kojim se može poistovjetiti svatko tko je bilo ili je još uvijek "nesretno ubračen". Nesretan niz ljubavnih brodoloma aktualnih članova vladajuće obitelji Monaka može se pripisati činjenici da su dva njihova pretka navukli zlu kob nad njihove sudbine. Prvi je bio Francesco Grimaldi koji je i uspostavio dominaciju obitelji nad gradom-državom nakon što su njegovi pristaše zarobili tvrđavu spriječivši rivale da u nju uđu. To je uspio tako da se preobukao u redovnika te prevario čuvare da ga puste unutra. Još jedan predak, prin Rainer I bio je još gori, kad je oteo poznatu ljepoticu i djevicu te je silovao.

Prema predaji, djevojka je tada postala vještica te ih proklela s riječima "Niti jedan Grimaldi neće pronaći sreću u braku." Kletva se po mnogima obistinila kad je američka glumica i supruga princa Rainera III, Grace Kelly, poginula u prometnoj nesreći. Nedugo nakon, njihovih troje djece našlo se u čitavom nizu skandala i nesreća. 

Grace Kelly i princ Rainer | Author: Pinterest Pinterest

Najstarija kći, princeza Caroline, razvela se od prvog supruga, u drugom je braku ostala udovica, a šuška se i o raspadu njenog trećeg braka. U isto vrijeme je njena mlađa sestra Stephanie prošla čitav niz muškaraca u potrazi za srećom - svog tjelohranitelja, dresera slonova i cirkuskog akrobata, s kojima je dobila troje djece izvanbračne djece. Njihov je brat, princ Albert, za sada izbjegao prokletstvo, no plejbojeva prošlost ne miriše na bračni happy end.

2. Kennedyjeve je prokleo rabin

Lista tragičnih događaja koji su pogodili ovu obitelj je poduga - 1941. Rosemary Kennedy koja je bila psihički bolesna zaprimljena je u mentalnu instituciju nakon neuspjele lobotomije, a 1944. Joseph P. Kennedy, najstariji sin obitelji, umro je nakon što se njegov avion srušio iznad La Manche u Drugom svjetskom ratu. Kathleene Kennedy Cavendish umrla je u zrakoplovnoj nesreći 1948. Sin predsjednika Kennedyja i njegove žene Jacqueline  - Patrick, preminuo je kao nedonošče 1963., a sam je John Kennedy iste godine poginuo u atentatu.

Obitelj Kennedy | Author: Twitter Twitter

Senator i najmlađi sin Kennedyjevih uspio je izbjeći smrt u zrakoplovnoj nesreći 1964., dok je brat Robert Kennedy poginuo u atentatu 1968. Već sljedeće godine Edward Kennedy umire u prometnoj nesreći, a Robertov sin David 1984. umire od predoziranja drogom. Drugi Robertov sin Michael 1997. umire u nesreći na skijanju, a 1999. u zrakoplovnoj nesreći umiru John F. Kennedy mlađi i njegova žena Carolyn Bessette. Čini se kako kletva još nije gotova, a posljednja je 2012. pronađena mrtva otuđena supruga Roberta Kennedyja, Mary Richardson Kennedyja, koja je izvršila samoubojstvo.

Postoji i teorija o tome da je cijela obitelj ukleta jer kako je  2001.  napisao Edward Klein u knjizi "Prokletstvo Kennedyjevih" doista se postavlja pitanje zašto je uvijek netko iz te obitelji čim bi stigao do cilja morao platiti najvišu cijenu.  Postoji više teorija kako je kletva nastala. Prema jednoj, kletvu je na oca bivšeg američkog predsjednika Josepha (Joea) Kennedyja, koji je navodno bio beskrupulozan čovjek i antisemitist, bacio jedan rabin.  

John i Jackie Kennedy | Author: Abbie Rowe Abbie Rowe

Prema drugoj, prokletstvo seže i dalje u povijest i pripisuju ga Thomasu Fitzgeraldu, pradjedu Johna Fitzgeralda Kennedyja s majčine strane koji je “uznemirio duhove” u Irskoj. Oni koji ne vjeruju u kletvu misle da je ona izmišljena kako bi se stalno držale tenzije na obitelji koja je dala jednog predsjednika Amerike, dva kandidata za predsjednika i tri senatora.

3. Prokletstvo zmaja

Sablasno tajnovite okolnosti prerane smrti legende borilačkih vještina Bruce Leea postale su nepresušan izvor za teorije zavjere. U dodatak teoriji o zavjeri kineske mafije koja ga je htjela maknuti, popularna je i nadnaravna pretpostavka kako su Bruce i njegov otac Lee Hoi Chuen bili žrtve prokletstva.

Bruce Lee | Author: Warner Bross Warner Bross

Naime, navodno je Bruceov otac zaslužan za to jer je razljutio grupu kineskih trgovaca koji su ga prokleli uz riječi "svi će muškarci iz tvoje obitelji umrijeti mladi". Bilo to istina ili ne, Lee i njegova supruga su shvatili tu kletvu zaozbiljno, a još su više bili uvjereni u cijelu mračnu priču nakon što je umro njihov prvorođeni sin, Bruceov brat. Da bi umanjili učinak demonskih sila, oni su se Bruceu obraćali sa ženskim imenom Sai Fon. Nakon snimanja filma Dragon u kojem se Bruce Lee bori s fizičkom manifestacijom demona cijela je priča dobila još više na popularnosti, a sami je film pušten tek dva mjeseca prije smrti legende. Je li i on sam postao žrtva tog prokletstva ili je to sve samo velika slučajnost, nikad nećemo saznati.

4. Prokletstvo Habsburgovaca

Jedna od najmoćnijih europskih dinastija navodno je bila prokleta s kletvom koja je doslovno stigla od ptica. Konkretnije, bila je riječ o gavranima. Prema legendi, sudbina im je bila zapečaćena nakon što su njihovi preci poklali sve gavrane koji su u velikom broju nastanjivali njihov matični dvorac. Nakon toga, natprirodno moćni gavrani koje su zvali Turnfalken počeli su se prikazivati kao najava ili pratnja smrti nekog člana obitelji, uključujući i smrt Marije Antoinette u francuskoj revoluciji.

Kraljevske obitelji koje su prakticirale incest | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Još jedno prokletstvo koje je progonilo Habsburgovce poteklo je od obitelji Karolyi te je bilo namijenjeno Franju Josipu, vladaru Austro-ugarskog carstva. Ona ga je izrekla 18-godišnjaku nakon što je njen sin pogubljen kao sudionik neuspjele ugarske pobune. Od tada je vladavinu Franje Josipa pratio niz tragedija. Iako je preživio pokušaj atentata, njegova supruga nije bila te sreće. Njegov je jedini sin počinio samoubojstvo zajedno sa svojim ljubavnikom u lovačkoj kolibi. Osim toga, i drugu su članovi obitelji bili ili ubijeni, ozlijeđeni ili su poludjeli. Vrhunac prokletstva dogodio se sa smrću njegovog nećaka, nadvojvode Franza Ferdinanda koje je potaknulo početak Prvog svjetskog rata.

5. Kletva bačena na vladajuću obitelj Nepala

Cijeli je svijet bio u šoku 2001. kad je nepalski princ Dipendra upucao te ubio svog oca, majku te sedam ostalih članova kraljevske obitelji. Spekulira se kako ga je na to potaknulo odbijanje obitelji da oženi djevojku u koju se zaljubio, nakon čega je princ danima samo pio. Nakon masakra, princ je zapao u komu, no prije smrti se uspio proglasiti kraljem.

Nepalska kraljevska obitelj | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Njegov je ujak Gyanedra postao kralj i vladao niz godina u razdoblju obilježenom previranjima te sukobima prije nego je monarhija konačno ukinuta u korist nastanka demokratske republike 2008. Neki praznovjerni građani nisu bili iznenađeni tim ishodom, koji je navodno predviđen još prije 200 godina. Prema legendi, prvi nepalski kralj Prithvi Narayan Shah ponudio je jednog jogija s imenom Gorakhnath skutom. On je odmah povratio te je ponudio natrag kralju. Kralj je to uz gađenje odbio, s čime je zaradio Gorakhnathov bijes. On mu je rekao kako će vladavina njegovih potomaka završiti nakon desetog koljena. Kao što je proreknuto, to se i ostvarilo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.