Life
980 prikaza

Podrignuo na nastavi, pa ga uhitili i osudili

Jedan od optuženih dilera drogom na FIlipinima
ERIK DE CASTRO/REUTERS/PIXSELL
Zbog apsurdnih zakona više od tisuću djece godišnje završi u zatvoru

Sjedila je u učionici i tipkala na mobitelu. Učiteljica je tražila da joj preda mobitel, ali ona nije htjela. Učiteljica je zatražila policajca koji će joj oduzeti mobitel. "Ideš samnom ili te moram natjerati", rekao joj je policajac.

Ona je samo šutjela.

Niya Kenny nije znala kako se zove učenica s mobitelom, ali jako dobro je znala ime policajca. Ben Fields je bio strah i trepet među učenicima i Niya je znala da se sprema nešto gadno.

Izvukla je svoj mobitel i upalila kameru. Snimila je video od 15 sekundi koji je potresao SAD i svijet. Policajac, naoružani policajac, povlači učenicu duplo manju od njega i stavlja joj lisice. Sve zbog jednog mobitela.

Nakon što je Fields svezao lisicama neimenovanu učenicu, došao je još jedan policajac koji ju je otpratio iz učinice. Kada su svi mislili da je gotovo, Fields se okrenuo prema Niyi i rekao da pođe s njime.

Kennyeva je znala što joj se sprema. Okrenula se i stavila ruke iza leđa.

Idućeg dana snimka Fields postala je glavna vijest u svim medijima. Hillary Clinton je komentirala na Twitteru da ne postoji opravdanje za takvo nasilje. Šerif okruga Richland Leon Lott rekao je da istražuju Fieldsovo ponašanje, a ravnatelj škole rekao je da je to užasan incident koji je iznimka od svih pravila ponašanja u školi.

Lott je tek usput spomenuo da je i Kennyeva uhićena zbog svog doprinosa stvaranju kaosa. Snimka je izazvala veliku pozornost, ali osoba iza kamere nije.

Njezino uhićenje bilo je sasvim obično.

Dječak u školi | Author: Thinkstock Thinkstock

Prekršila je zakon kojim se regulira ometanje nastave i svake godine oko 1.200 učenika u Južnoj Karolini završi u pritvoru ili na sudu zbog ometanja nastave. Neki su uhićeni zbog vikanja, neki zbog psovanja, a neki zbog naguravanja u hodniku škole. I učenica koju je Fields uhitio optužena je zbog remećenja nastave, ali to je ostalo u sjeni prašine što se podigla objavom snimke. 

Državni zakoni Južen Karoline kažu da je protuzakonito na bilo koji način i na bilo kojem mjestu ometati učenike ili učitelje, a zabranjeno je i neugodno ponašanje. S takvim optužbama susretala su se i djeca u dobi od 7 godina, piše Atlantic. Kazne mogu biti do 90 dana zatvora ili 1.000 dolara novčane kazne.

Najmanje 22 savezne države ili gradovi imaju zakone protiv remećenja nastave u školi. Južna Dakota zabranjuje "hvalisavo ponašanje", Arkansas zabranjuje "naporno ponašanje". Savezna država Maine zabranjuje prekidanje učitelja, primjerice glasnim pričanjem. Ako učenik u Maineu ometa učitelja, čeka ga kazna do 500 dolara.

Nakon duge i opsežne istrage, Atlantic pretpostavlja da SAD bilježi više od 10.000 slučajeva remećenja nastave. Teško je saznati kako je koji slučaj završio, ponajviše zbog zakona koji štite identitet maloljetnika, ali i zato što neke institucije jednostavno ne žele davati informacije o nekim takvim prekršajima.

Sudnica | Author: Thinkstock Thinkstock

Veliki problem je i što svaki sudac na različit način intepretira zakon. Primjerice, jedan učenik u Alabami osuđen je zbog remećenja nastave zato što je ravnatelj morao pričati s njim zbog lošeg ponašanja. Viši sud je poništio tu odluku zato što je dio posla ravnatelja razgovor s problematičnim učenicima.

Ovog ljeta u New Mexicu učenik je uhićen i privezan lisicama zato što je nekoliko puta podrignuo na satu tjelesnog. Najviši sud presudio je da: "Podrigivanje, smijanje i virenje u učionicu je remetilo tijek učeničkih aktivnosti i time je posijao nered u okoliš predviđen za učenje". Sudska je to odluka koja više pristaje nekom satiričnom časopisu nego američkom sudstvu.

Međutim, nosi pečat i potpis sudaca, prostire se na 94 stranice i ima pravnu snagu. Dječak je tada imao 13 godina, ali je završio u pritvoru kao i svi ostali zločinci. Njegova majka je tvrdila da je policija pretjerala kada su ga uhitili, ali sudstvo nije imalo razumijevanja. Suspenziju mora odraditi, piše britanski Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.