Life
1212 prikaza

Političarka bez medalje nova je zvijezda Olimpijskih igara

Elizabeth Swaney
Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Plasirala se na Olimpijske igre samo nekoliko godina nakon što je počela skijati

Većinu sportaša koji nastupaju na ZOI pamtit ćemo po njihovim sportskim dostignućima, medaljama koje su osvojili ili rekordima koje su postavili. No Elizabeth Swaney bit će upamćena po sasvim drugom postignuću. Osjećaju kojeg je izazvala kod gledatelja diljem svijeta. 

I ja to mogu! - pomislili su mnogi dok su gledali njezin kvalifikacijski nastup u slobodnom skijanju, disciplina half pipe.

Iako ju mnogi kritiziraju zbog dolaska na smotru najboljih svjetskih sportaša, ona je upravo pravi primjer sportaša koji potvrđuje kako bilo tko može ostvariti svoj san, samo ako bude uporan u tome. 

Ova Amerikanka koja je zahvaljujući svojim europskim korijenima nastupala za Mađarsku, skijanjem se počela baviti s 25 godina. Sada sa svojih 33 godine prava je i 'kvalificirana' sportašica koja će u svom sportskom životopisu imati zabilježen i nastup na OI. I to joj je bio cilj. 

Fantela i Marenić TKO ŽELI MEDALJU Life Želite zlato? Najlakše ga je osvojiti u ovim sportovima

Doduše zauzela je posljednje mjesto u kvalifikacijima no to je baš i ne brine. Postala je svjetska atrakcija zahvaljujući velikom broju obožavatelja (ili kritičara) koje je dobila na društvenim mrežama. 

"Jako mi je žao što se nisam kvalificirala za nastup u finalu. Trenirala sam nekoliko godina kako bi mogla biti ovdje", rekla je Swaney. 

Swaney je diplomirala na Harvardu, radi za jednu kompjutorsku tvrtku, a bavila se čak i politikom. Tako se čak našla i nasuprot Arnolda Schwarzeneggera u utrci za guvernera Kalifornije. Od kad se počela baviti skijanjem njezin san je bio nastup na Olimpijskim igrama. To joj je pošlo za rukom u Pyeongchangu.

Sredstva potrebna za financiranje nastupa na utrkama koje su joj osigurale OI skupila je zahvaljujući donacijama. Budući da je trebala utrke završiti među 30 najboljih kako bi osigurala nastup u Južnoj Koreji, bila je poznata po svojim lakim utrkama, većinom bez trikova kako bi bila sigurna da neće pasti. Takav joj je nastup bio i na ZOI. Bez ikakvih vratolomija, čak i onih potrebnih u ovoj disciplini.

Elizabeth Swaney | Author: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL
"Ljudi koji sumnjaju u mene samo me motiviraju da budem bolja. Jako sam puno radila kako bih mogla nastupati ovdje i biti među  24 najbolje žene na svijetu u finalu. Upravo to mi je najveća motivacija", naglasila je. 

Iako su mnogi kritizirali njezin nastup, većina sportaša ju podržava. Francuskinja Marie Martinod, koja je kvalifikacije završila na drugom mjestu, kaže da nema nikakvog lošeg mišljenja o njoj i njezinom nastupu, piše Reuters. 

"Ja sam tolerantna osoba i upravo ovakvi nastupi čine OI posebnima", naglasila je Martinod. 

Swaney se pak nada da će svojim primjerom pokazati drugima kako nikada nije kasno za početak bavljenja sportom.

"Želim pokazati drugima da nikada nije kasno za početak natjecanja u slobodnom skijanju. Također želim potaknuti razvoj sporta u Mađarskoj", naglasila je.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 12:47 23.Veljača 2018.

    Na iduće igre obavezno poslati Nadu Murganić u disciplini skeleton.Zbog svoje težine bi u ciljnoj ravnini dostigla brzinu zvuka-zlatna medalja garantirano.