Life
437 prikaza

Porez na pobjedu: Olimpijci u SAD-u plaćaju porez na medalje

Michael Phelps
Reuters/Pixsell
Američki sportaši u domovini nakon povratka s Olimpijskih igara moraju se još suočiti i s poreznom upravom. Svaka medalja i novčana nagrada za nju podliježe poreznom zakonu u SAD-u

"Američki olimpijci koji u domovinu donesu medalje, donesu i nagradu olimpijskog odbora SAD-a (25.000 dolara za zlato, 15.000 za srebro, 10.000 za broncu), a sve to podliježe poreznom zakonu. Kao i svaka druga nagrada poput jackpota na lutriji ili Nobelove nagrade, tako i na olimpijske novčane nagrade i medalje sportaši moraju platiti porez", objasnio je Steven Gill, profesor na San Diego State University.

Kako ga Amerikanci zovu, 'porez na pobjedu' najjače će 'pogoditi' one najbolje i najuspješnije poput Michaela Phelpsa koji je u Rio de Janeiru osvojio šest medalja (pet zlata i jedno srebro). Maksimalni iznos koji sportaš može platiti na bonus za jednu zlatnu medalju uz najvišu poreznu stopu za najbogatije (39,6 %) iznosi 9900 dolara, za srebro 5940, a za broncu 3960 dolara. Tako ispada da će čudesni Michael Phelps državi platiti 55.440 dolara (oko 370 tisuća kuna) za šest osvojenih medalja u Riju.

"I medalje podliježu oporezivanju, no cijene samih medalja nisu velike i ovise o udjelu zlata, srebra, odnosno bronce. Zlato tako vrijedi oko 600 dolara (oko 4000 kuna), srebro 300, a bronca je gotovo bezvrijedna pa nije ni oporezivana", kaže porezni stručnjak Blake Christian.

O ovom zakonu dugo se već raspravlja u samom vrhu američke vlasti. Iz njega, tvrde neki, treba izdvojiti olimpijske pobjednike jer 'sramota je da se oporezuju prvaci koji su proslavili domovinu'. U raspravu su se uključili senatori Marco Rubio i Chuck Schumer, a čak je i predsjednik Obama rekao kako bi olimpijce trebalo izdvojiti iz ovog zakona.

A kada je riječ o samom iznosu, on za bogataše poput Phelpsa nije nikakav problem s obzirom da se njegovo bogatstvo procjenjuje na približno 55 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.