Life
23755 prikaza

Potpuni krah omiljene Tuđmanove tenisačice

Iva Majoli
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Milijunski dugovi rastrošne sportašice dolaze na naplatu i pitanje je što će joj ostati za život

Iva Majoli dotaknula je teniski vrhunac 1997. godine. U lipnju te godine osvojila je prestižni turnir Roland Garros u Parizu pobijedivši slavnu Švicarku Martinu Hingis.

U manje od osamdeset minuta Majoli je uvjerljivo slavila u dva seta i donijela prvi Grand Slam naslov neovisnoj Hrvatskoj. Na osobnoj razini je Majoli prije dvadesetog rođendana doživjela svoj sportski vrhunac. Kao najuspješniju hrvatsku tenisačicu, primio ju je i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Očekivalo se da će nastaviti graditi karijeru na tragu senzacionalnog uspjeha, ali do toga nije došlo.

Slavu i bogatsvo donio joj je tenis, a prvi milijun dolara zaradila je prije osamnaestog rođendana. Po završetku karijere s 26 godina, zaradila je oko 4,5 milijuna dolara samo od turnirskih nagrada. Pozamašna je to svota novca i običnim smrtnicima bila bi više nego dovoljna zarada do kraja života.

Iva Majoli i u mirovini bila je drukčija od ostalih. 

Jelena Dokić Jelena Dokić Life "Tata mi je govorio da sam drolja kad bih izgubila meč"

Gotovo odmah nakon odlaska u ranu mirovinu dobila je u zakup zemljište na zagrebačkom Cmroku. U tom elitnom dijelu grada izgrađen je Teniski centar Iva Majoli. Pompozno je najavljivana teniska akademija, izgradnja hotela, ali i organizacija vrhunskih turnira ženskog tenisa. Ženski tenis je i došao na Cmrok, ali tek nekoliko godina održavani su ITF turniri nižeg ranga. 2009. godine otkazan je i turnir s nagradnim fondom od 75.000 dolara, što je jedan od najmanjih fondova u profesionalnom tenisu. Istina, turnir je naknadno održan u Maksimiru umjesto na Cmroku, ali to je bio početak kraja ženskog tenisa u Zagrebu.

Ovih dana je isto to zemljište opet u centru pažnje zato što je opet na tržištu. Kako piše Večernji list, po početnoj cijeni od 17,7 milijuna kuna prodaje se imanje vrijedno više od 22 milijuna kuna.  Riječ je o kompleksu koji uključuje 8300 četvornih metara igrališta, gradilište od 1470 četvornih metara te sportske i ostale nekretnine, a tamo se nalazi i jedan od najluksuznijih zagrebačkih restorana. Kompleks je na prestižnoj zagrebačkoj lokaciji, gdje se cijena kvadrata stana penje i preko 3500 eura po četvornom metru.

Iva Majoli | Author: Nino Strmotic (PIXSELL) Nino Strmotic (PIXSELL)
Stečaj Tenis centra Ive Majoli uslijedio je gotovo točno godinu dana nakon obustave prethodno pokrenutog stečajnog postupka na ročištu održanom 16. prosinca 2016., nakon čega se saznalo da je hrvatski poduzetnik Nenad Končar, sin jednog od najbogatijih Hrvata Danka Končara, uplatio 37,8 milijuna kuna i podmirio dugove tvrtke Ive Majoli.

“Do neba sam zahvalna obitelji Končar, oni su mi potvrdili da postoje dobri ljudi. Zato vjerujem da ćemo zajedno napraviti još puno dobrih stvari”, izjavila je tada Jutarnjem listu Iva Majoli. Upravo zbog tih spasitelja imanje ide na javnu dražbu da se namire dugovanja, barem djelomično, u iznosu od oko 73 milijuna kuna.

Goran Ivanišević Goranovo finale Life Svaki Hrvat zna - Wimbledon nije vidio veći meč od ovoga

U prethodno obustavljenom stečajnom postupku pokrenutom prije dvije godine na prijedlog Financijske agencije (Fine), navodilo da je do 1. rujna 2015. tvrtka imala neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od čak 2417 dana u iznosu od 37.849.945 kuna.

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnio je i vjerovnik H-ABDUCO, koji je svoja potraživanja od tvrtke Ive Majoli od čak 59 milijuna kuna naknadno prenio na tvrtku Kermes Energija d.o.o., kojoj je direktor Nenad Končar, a prokurist njegov otac Danko Končar.

H-ABDUCO je predložio imenovanje stečajnog upravitelja i zatražio pokretanje stečajnog postupka zbog ukupnih tražbina u iznosu od 59.026.752 kuna, koje ne može naplatiti budući da je dužnikov račun blokiran.

 

Iva Majoli | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Priču o stečaju Teniskog centra Ive Majoli hrvatski mediji prate već godinama jer se razvlači od 2015., a sama ovrha nad nekretninom dulja je od dvije godine. U tom periodu Iva Majoli i njezina obitelj koristili su nekretnine na Cmroku kao svoje. Iako je u tom razdoblju ovrha nad nekretninom već bila pokrenuta restoran koji je unajmljivao objekt na terenima sve do prvog travnja 2018. najam je plaćao drugoj tvrtki obitelji Majoli, i to oko 5000 eura mjesečno, čime se izbjegavalo da novac sjeda na račun tvrtke u stečaju, podsjeća Večernji list. Stečajna upraviteljica Davorka Huljev raskinula je taj ugovor kao štetan za tvrtku čiji stečaj vodi, ali je za vrlo povoljnijih 5000 kuna mjesečno prošlu sezonu obitelji Majoli iznajmila pet teniskih terena. Ipak, organizacijom javne dražbe trebao bi doći kraj nepoštenoj poslovnoj praksi obitelji Majoli koja od 2006. koristi ovaj elitni kompleks.

Tenis centar Iva Majoli d.o.o tvrtka je koja je prije dvije godine godine, prema podacima Fine, prijavila ostvareni gubitak od čak 33,3 milijuna kuna, a s ukupnim gubitkom iz prethodnih godina dug je veći od 47,6 milijuna kuna.

Nick Bollettieri KONFLIKT Life Bollettieri otkrio tajnu - zašto se razišao s Agassijem

Međutim, problemi s novcem Ive Majoli počeli su gotovo odmah nakon odlaska u mirovinu. Mlada, bogata i željna zabave, Majoli je punila medijske stupce naslikavanjem s tadašnjim jetseterima. Brak sa Stipom Marićem od samog početka dao je naslutiti kako će se supružnici ponašati.

Vjenčanje je održano u zagrebačkoj crkvi svetog Marka, uzvanici su plesali uz taktove Gypsy Kingsa, a ukupni trošak bio je oko milijun i pol kuna. Nedugo nakon vjenčanja ispostavilo se da su supružnici ostali dužni organizatorima, piše Slobodna Dalmacija.

Samo dvije godine kasnije Majoli je doživjela je vrhunac lošeg poslovanja. Na vrhu zagrebačkog nebodera otvoren je krajem 2008. godine japanski restoran Sora. U uređenje prostora uloženo je oko 600.000 eura, a poslovanje od početka nije išlo baš najbolje.

Vjenčanje Ive Majoli | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Loše poslovanje nije spriječilo bračni par da otvore i još jedan takav restoran, ovog puta na Hvaru. Oba restorana su propala, a zaposlenici su prijetili tužbama zbog neisplate plaća i neplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Dugovi su se gomilali, a bračne razmirice su postajale sve očitije sve do Valentinova 2012. godine. Tada je Stipe podnio zahtjev za razvodom, a nedugo nakon toga podnio je prijavu protiv Majoli u kojoj je tvrdio da mu fizički prijeta. Ona mu je uzvratila istom mjerom i optužila ga da je brutalno premlaćuje

Par se razveo i gotovo nikad više nisu govorili o razvodu ili međusobnom odnosu. Majoli je otišla svojim putem, a Marić se udaljio iz javnosti.

Iva Majoli na Stradunu | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Iva Majoli u međuvremenu postala je i izbornica hrvatske FED Cup reprezentacije, ali početkom 2015. godine ponovno na vidjelo izlaze njezina dugovanja. Hypo banka htjela je tada ovršiti stan na Trgu bana Jelačića, a Majoli se branila i govorila da joj je to jedina nekretnina. "Potrebna je za stanovanje meni i mojoj obitelji, i to je samo jedan od razloga zašto smatram da je ovrha nad stanom nedopuštena", napisala je Majoli u tužbi na općinskom sudu u Zagrebu.

Roger Federer i Rafael Nadal Wimbledon 2008. OBLJETNICA Life Najveći meč svih vremena - i danas se priča o njemu

Nedugo nakon toga i Ivan Pernar iz Živog zida stao je u obranu posrnule tenisačice. U poduljoj objavi na društvenim mrežama, Pernar je usporedio Živi zid s Isusom, a Majoli s pričama iz Biblije o sinu rastrošnom. "Međutim, umjesto osude ja pružam njoj ruku i govorim, ako si spremna promijeniti stranu, lažne prijatelje zamjeniti pravima i stati na stranu otpora - možeš izbjeći deložaciju. Iako su te svi odbacili mi ćemo te prihvatiti", stoji između ostaloga u još uvijek dostupnoj objavi na Facebook stranici Živog zida.

Svi problemi Ive Majoli kulminiraju ovih dana i spomenutim potraživanjem od 59 milijuna kuna. Prije nekoliko dana počeo je stečaj Ive Majoli, a možda i to stečaj gotovo čitave obitelji Majoli. Sva imovina oca Stanka i brata Dade mogla bi završiti na aukciji kojom će se vjerovnik pokušati naplatiti.

Iako su već dvije dražbe stana bile neuspješne, i dalje postoji mogućnost da Iva Majoli završi na ulici, ni dva desetljeća nakon što je doživjela vrhunac karijere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko 09:37 11.Travanj 2019.

    Stari nepismeni ljudi odgajali su svoju djecu na uzrečicama koje su temelj imale kroz cijelu ljudsku povijest, a ovdje je trebalo miljun puta ponavljati uzrečicu "pitati će te starost gdje je bila mladost".

  • amarkulin 20:11 10.Travanj 2019.

    Vidjela žaba da konje potkivaju, da svi imaju restorane, sportske centre...

  • janica79 16:05 10.Travanj 2019.

    Naslov članka je poprilično smiješan! Pustite prvog Predsjednika da počiva u miru!