Life
1851 prikaza

Preminuo šef Cosa Nostre: "Ima pileći mozak, ali puca kao anđeo"

Bernardo Provenzano
Screenshot Youtube
Šef čitave mafija bio je iznimno brutalan za života, a proveo je četiri desetljeća u bijegu

Šef talijanske mafije Bernardo Provenzano umro je u zatvorskoj bolnici u 83. godini života. Provenzano, poznat i pod nadimkom Traktor, proveo je 43 godine u bijegu od policije, a uhvaćen je 2006. godine. Poznat po brutalnosti, i nemilosrdnim ubojstvima, od 1993. upravljao je čitavom sicilijanskom mafijom nakon uhićenja Salvatorea "Tota" Riina.

U zatvoru je služio doživotnu kaznu zbog nekoliko ubojstava. Proglašen je krivim za ubojstva antimafijaških sudaca Giovannija Falcone i Paola Borsellina 1992. godine. Talijanski mediji pišu da je bolovao od raka mjehura i teških mentalnih problema. Posljednje dvije godine proveo je u zatvorskoj bolnici, prenosi BBC.

Bolest je naprasno prekinula pregovore s talijanskim vlastima o neriješenim zločinima. Ipak, čak i prije bolesti, odbijao je bilo kakvu suradnju s talijanskim pravosuđem.

Rođen krajem siječnja 1933. godine u Corleoneu, malom sicilijanskom gradiću koji je postao sinonim za organizirani kriminal, mafiji se pridružio netom po završetku Drugog svjetskog rata.

Provenzano i prijatelj Toto Riina zajedno su radili za mafijaša Luciana Liggia koji ga je opisao riječima: "Provenzano ima pileći mozak, ali puca kao anđeo". 1974. godine Liggia je završio u zatvoru, a upravljanje kriminalnim aktivnostima preuzeo je Riina. Provenzano je postao desna ruka Totova.

Početkom devedesetih po preuzimanju vlasti u mafiji, Provenzano je pokušavao voditi dogovore između suprotstavljenih mafijaških obitelji. Priča se da je on odgovoran za zaokret u mafijaškim ubojstvima. Zbog njega su mafijaši prestali s ubojstvima visokih dužnosnika ministarstva pravosuđa. Takva ubojstva okrenula su talijansku javnost protiv mafije, a policija je bila prisiljena oštrije se suprotstaviti organiziranom kriminalu.

U poznim godinama odustao je i od telefoniranja, a svu komunikaciju vodio je putem rukom pisanih poruka na komadićima papira. Nije provodio više od dvije-tri noći na istoj lokaciji, ali mu je policija ušla u trag i uhvatila ga na farmi u blizini Corleonea. Ime njegovog rodnog grada preuzeli su i autori filmova Kum za ime poznate mafijaške obitelji.

Prvog čovjeka navodno je ubio 1958. godine s 25 godina, a pretpostavlja se da je on bio jedan od ubojica Michele Navarre. Navarra je tada upravljao mafijom u Corleoneu, a nakon njegove smrti Liggio je preuzeo vlast.

1963. godine raspisana je prva tjeralica za njim zbog sumnje u ubojstvo jednog od mafijaša odanih Navarri. Otada je Provenzano u bijegu.

Iako ga je dobar dio života pratio ugled brutalnog šefa, policijski doušnici kažu da on ima i drugu stranu. Mafija je postala manje krvoločna pod njegovim vodstvom, rijetko kada je preuzimao rizike i upravljao je financijama čitave mafije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.