Life
23244 prikaza

Prerušeni Hitler: CIA predvidjela da bi ovako izgledao

Hitler i projekecije kako bi izgledao nakon prerušavanja
Reuters
Američke su se obavještajne službe pripremale za mogućnost bijega i promjene izgleda nacističkog vođe

Do 1944. izgled Adolfa Hitlera, odnosno njegovi brkovi i tamna kosa bili su poznati cijelom svijetu. No, bilo je to doba kad je trebalo biti spreman na sve, a osobito na mogućnost bijega nacističkog vođe i zločinca. Upravo su zbog toga američke obavještajne agencije, predviđene CIA-om napravile projekciju Hitlera nakon eventualnog prerušavanja ili pak manjih estetskih zahvata koji bi mu mogli osigurati anonimnost nakon bijega kako bi izbjegao ruci pravde.

Američki Ured strateške sigurnosti i CIA za pomoć u tom zadatku zatražili su pomoć nevwyorškog make-up umjetnika Eddiea Senzaa, koji je napravio nekoliko mogućih varijanti Hitlerovog izgleda nakon bijega nakon Dana D.

Hitler i projekecije kako bi izgledao nakon prerušavanja | Author: Reuters Reuters

Fotografije su poslane Saveznicima tijekom rata, a ostale su nepoznate javnosti sve dok ih nije otkio njemački magazin Die Spiegel 1990.

Amerikanci su se Hitlerova bijega bezrazložno bojali, jer je on počinio samoubojstvo 30. travnja 1945. zajedno sa svojom novopečenom suprugom Evom Braun. Unatoč pronalasku tijela u njegovom bunkeru, teoretičari zavjera u knjigama poput "Sivi vuk: Bijeg Adolfa" tvrde kako postoje neki dokazi da je Hitler ipak uspio pobjeći u južnu Ameriku. Iako povjesničari te tvrdnje odbacuju kao senzacionalističke, da su istinite - za pretpostaviti je da bi se Hitler ovako zamaskirao:

Hitler i projekecije kako bi izgledao nakon prerušavanja | Author: Reuters Reuters

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 11:18 25.Veljača 2017.

    Pročitajte političku humor pripovjetku "Svastika" Charles Bukovskog!