Life
3417 prikaza

Pretilima i pušačima zabranjuju operacije

Ilustracija operacije u kiruškoj sali
Thinkstock
Zdravstvene vlasti stalno su u potrazi za uštedama, a ovaj put su se okomoli ove dvije grupe stanovništva

Jedan lokalni odbor u Velikoj Britaniji donio je kontroverznu odluku kojom "pruža podršku pacijentima čije je zdravlje ugroženo pušenjem ili prevelikom tjelesnom masom", javlja CNN. Pušenje i pretilost su definitivno uzrok niza teških bolesti, no Klinička skupina za odobravanje (CCG) za okrug Hertfordshire predlaže uvođenje zabrane kirurških zahvata za ugrožene skupine. Riječ je o 1,1 milijuna stanovnika, a zabrana bi se odnosila na one koji se u traženom roku ne odreknu pušenja ili ne smršave.

Hitne operacije kojima se spašavaju životi, i dalje bi se izvodile na teret javnog zdravstvenog sustava. Za pretile CCG predlaže rok od devet mjeseci u kojem bi morali smršaviti. I to 15 posto za one čiji je indeks tjelesne mase 40, te 10 posto tjelesne težine za one s indeksom 30.

Očekivano trajanje života, EU i SAD Trenutak smrti Life Iz Hrvatske ste? Evo koliko ćete živjeti

Za pušače bi rok za prestanak pušenja bio osam tjedana. Kraljevski koledž kirurga u Velikoj Britaniji takvoj se praksi protivi, a i neka druga tijela po Velikoj Britaniji koja su donosila slične zabrane, pacijentima dopuštaju da i dalje imaju puni pristup zdravstvenom osiguranju ukoliko se dokaže da nisu u stanju smršaviti ili prestati s pušenjem. Smjernice liječnicima opće prakse u Hertfordshireu do sada su se odnosile na operacije kuka i koljena, da bi se vremenom proširile i na druge zahvate koji nisu hitni.

Njihov je argument da poboljšavanje zdravstvenog stanja prije operacije poboljšava vjerojatnost pozitivnog ishoda operativnog liječenja i skraćuje vrijeme boravka u bolnici. CCG se ograđuje da time žele prvenstveno financijski uštedjeti, ali "zdravstveni sustav bi mogao imati koristi od kraćeg boravka u bolnici".

CCG se pritom poziva na svoje istraživanje po kojem se 85 posto građana u toj administrativnoj jedinici slaže s takvim mjerama za najviše pretile i za pušače, te da se 73 posto slaže i s mjerama za one s indeksom tjelesne mase od 30. U okrugu je, inače, 63 posto odraslih pretilo, 15 posto ih je pušača, barem prema podacima CCG-a, dok je na razini cijele Velike Britanije 27 posto pretilih i 15,8 posto je pušača.

Prikaz pretilosti | Author: Dreamstime Dreamstime

Ian Eardly, potpredsjednik Kraljevskog koledža kirurga u Velikoj Britaniji tome se protivi i kaže da je to protiv principa britanskog zdravstvenog sustava. "To je i u suprotnosti s kliničkim smjernicama i ostavlja pacijenta da kroz dulje vrijeme čeka u bolovima i neugodnoj situaciji. Takvo čekanje čak u nekim slučajevima može dovesti i do goreg ishoda operacije", kazao je. Pitanje je, znači, i etičko i ne postoji slaganje oko medicinske opravdanosti takvog pristupa.

Izvještaj Kraljevskog koledža iz 2016. navodi da trećina CCG-ova u Engleskoj uskraćuje ili odgađa rutinske operacije pretilima ili pušačima i stoga ih osuđuje da su na ovaj način pronašli pacijente koji su postali "mekim metama za uštede u zdravstvu". "Zabrinuti smo da su pravila u Hertfordshireu samo vrh ledenog brijega", kazao je Eardly.

Kraljevski koledž je čak pronašao da petina tih CCG-ova proizvoljno postavlja pragove pretilosti za operacije kuka i koljena, te da je do 2016. broj uskraćenih operacija porastao za 13 posto. "Oni uvode sve stroža pravila, zabranjujući pacijentima pristup operacijama sve dalje", kazao je Eardly.

Veslač u pivu Put u grob Life Otkrili koja je najnezdravija država na svijetu

Takva pravila ostavljaju pacijente da trpe boli samo kako bi uštedjeli još nešto novca tijekom nekoliko mjeseci, optužio ih je i dodao: "Ironija je da takva pravila na kraju mogu dovesti do još većih troškova jer nakon što pacijent čeka do nekog kasnijeg datuma, poslije mu mogu biti neophodne dodatna liječenja."

Martin McKee, profesor s Europskog javnog zdravstva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, kaže da jedini razlog za uskraćivanje operacije može biti samo ukoliko postoji vjerojatnost da će, ako operacija pacijentu ne bude koristila, ona biti štetna za njega. Ili u slučaju kad troškovi jako prelaze koristi, "što ovdje nije slučaj". McKee je od nadležnog CCG-a tražio da mu dostave dokaze za sve ono što tvrde, no to nije dobio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 14:27 11.Studeni 2017.

    Svjesno pušim 3kutije cigareta dnevno-treba me zatući ušicom sjekire,a ne operirati za 0kuna.