Life
7011 prikaza

Preživio pad s 47. kata - nikome nije jasno kako

Neboderi
Thinkstock
Još je manje jasno jer je s njim pao njegov brat, koji se prilikom pada doslovno prepolovio

Samo polovica ljudi koji padnu s trećeg kata prežive. Pad s desetog kata gotovo nitko ne preživi. BBC donosi priču o čovjeku koji je pao s 47. kata newyorškog nebodera.

"Volio sam vidjeti čiste prozore", prisjeća se Alcides Moreno i nastavlja da mu se svidjelo čak i kad je koristio brisače za staklo. "Počeli bismo na vrhu i čistili sve do dna. Uživao sam", kaže on.

Alcides i njegov mlađi brat Edgar počeli su čistiti prozore luksuznog nebodera Solow Tower na Manhattanu u jutro 7. prosinca 2007. godine. Liftom su se popeli do krova gdje ih je dočekala temperatura oko ništice.

Katastrofa se dogodila tek nekoliko trenutaka kasnije kad su se popeli na platformu za čišćenje. Kabeli koji su držali tu petmetarsku platformu iskliznuli su iz svojih sidrišta. "Kablovi s lijeve strane prvi su popustili. Bila je to strana mog brata. On je pao skroz do dolje", priča Alcides.

Premještenje zgrade u Rumunjskoj Ludo desetljeće Life Zbog komunista su doslovno selili i premještali crkve

Edgar je pao 144 metra i pao je u usku uličicu. Pretpostavlja se da se u trenutku udarca o tlo kretao brzinom od oko 190 kilometara na sat. Tek nekoliko sekundi kasnije, čitava platforma je počela padati i Alcides je počeo padati s njom. 

Vatrogasci i hitne službe na tlu su pronašli jezivu scenu. Edgar Moreno pao je na drvenu ogradu koja je prepolovila njegovo tijelo i nije mu bilo spasa.

Alcides Moreno pronađen je kako čuči u gomili metala, a kontrole platforme je grčevito držao u ruci. Još je disao, a kasnije su pričali da je pokušao ustati čim su došli do njega. Vatrogasci kažu da su ga pokušavali što manje pomicati. Znali su da bi ga jedan krivi potez mogao stajati života. Sigurnosna oprema, zajedno s nešto deterdženta i kantom vrele vode, pronađena je na krovu zgrade s koje su pali.

Alcidesa su hitno prebacili u bolnicu gdje su ga stavili u induciranu komu. Imao je teške ozljede mozga, kralježnice, prsa i abdomena. Imao je slomljena rebra, desnu ruku i obje noge. Dobio je 24 doze krvi, a u jednom trenutku je dobio kateter u mozgu kako bi se smanjilo oticanje.

"Ako tražite medicinsko čudo, sigurno mu svjedočimo", rekao je Herbert Pardes, tadašnji šef bolnice u kojoj je Alcides bio smješten.

Sam Alcides probudio se tri tjedna kasnije, na sam Božić 2007. godine, a supruga Rosario bila je uz njegov bolnički krevet. Kaže da se ne sjeća pada, da nije bio potpuno svjestan što se događalo oko njega u trenutku buđenja. "Znao sam da mi je brat umro zato što sam pogledao oko sebe i u sobi smo bili samo ja i supruga", prisjeća se Alcides.

 

Istraga je otkrila da platforma nije bila redovito održavana i da motorizirani kablovi nisu bili dovoljno pričvršćeni za krov zgrade. Istražitelji su utvrdili da Alcides nije imao sigurnosnu opremu, ali to ne znači da nije htio ili da nije planirao koristiti tu opremu. Na kraju krajeva, nije uzeo ni sredstva za pranje prozora prije nego se spustio na platformu.

Puno veći je misterij kako je uspio preživjeti pad s te visine. Postoje brojne teorije. Jedna teorija kaže da se čvrsto držao platforme koja mu je ublažila pad. Druga je da je platforma poslužila kao velik i nezgrapan padobrana, postoji mogućnost i da se odbio od zidova zgrade dok je padao. Kako god bilo da bilo, Alcides Moreno preživio je i kaže da bi se vratio svom starom poslu. Ne boji se visina, ali ima drugih zdravstvenih problema.

"Ne dovršim pitanje kad ga počnem postavljati. Postoje i neke druge stvari koje ne mogu raditi baš najbolje", priča on.

U međuvremenu je dobio značajnu svotu novca zbog pretrpljenih ozljeda i preselio se u Arizonu. Kaže da mu toplo vrijeme pomaže kod bolova u kostima.

"Nekad sam puno razmišljao samo o sebi. Davao sam novac obitelji i mislio da je to dovoljno. Onda sam shvatio koliko su mi važna djeca i supruga. Često se pitam zašto sam preživio. Dobio sam i sina i mislim da je on razlog. Mislim da sam preživio da ga odgojim i jednom mu ispričam svoju priču", kaže Alcides.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.