Life
4516 prikaza

Nije znao je li živ ili u paklu - 3 dana agonije u potopljenom brodu

Harrison Okene, preživjeli s potopljenog broda
screenshot/youtube
Zahvaljujući zračnom džepu kuhar Harrison Okene jedini je preživio oluju u kojoj je stradala posada od 11 ljudi

Harrison Okene (29) bio je kuhar na brodu Jacson-4, koji je pukom srećom uspio preživjeti fatalno potoniće plovila. Svih ostalih 11 članova posade svoje su živote izgubili u morskom plavetnilu, oko 20 kilometara udaljeni od nigerijske obale prekrivene mangrovima. 

Grupa od 12 mornara našla se u središtu velike oluje u svibnju ove godine, a njihov je mali brod bio preslab da bi se borio s olujnim nevremenom

Okene je ispričao trenutak u kojem se dogodila katastrofa:

Bio sam na WC-u kad se brod počeo nasilno tresti, a zbog brzine kojom smo se kretali, činilo se kao da smo na velikom vrtuljku. Kad sam uspio doći do izlaza u slučaju nužde, doslovno sam ispuzao iz kabine i svjedočio hororu - trojicu mojih prijatelja pred očima su valovi povukli u dubinu.

Govoreći o traumatičnom iskustvu, Okene svjedoči kako je bio okružen jedino mrklim mrakom i zvukom koji mu je oglušio bubnjiće. Jedina stvar koju je mogao je moliti se bogu i stalno zazivati upomoć, barem dok ga glas ne ostavi. Nije ima pojma što se događa s njim, a u jednom trenutku nije bio siguran je li još živ ili je u paklu.

Njegova je agonija potrajala punih 60 sati - sve dok nije čuo nabijanje po palubi. Nije mogao vjerovati da je toliki srećković.

Iz brodske unutrašnjosti, odnosno zračnog džepa koji se na njegovu veliku sreću kreirao, spasili su ga južnoafrički ronioci koji su nakon smirivanja vremena krenuli u potragu za preživjelima.

- Kad smo izašli vidio sam zvijezde i nebo te pomislio da sam sigurno u vodi bio cijeli dan. Tek nakon što sam izašao iz dekompresijske komore su mi rekli da sam tamo proveo gotovo tri, bio sam šokiran - izjavio je.
Ronilačka ekipa je bila šokirana svojim otkrićem i Okeneovim preživljavanjem.

Kako mu se približio ronioc sa svjetlom, Okene je oklijevao i nije želio napustiti zračni džep.

- Naposljetku sam ušao u vodu i dodirnuo ronioca, i on je drhtao od straha - rekao je.

Okeneovo tijelo je zadržalo toliko dušika da su se liječnici bojali kako će mu srce otkazati čim izađe iz vode, no uspio je preživjeti nakon terapije od 48 sati u dekompresijskoj komori, koja mu je omogućila postizanje ravnoteže u organizmu. Zbog stalnog boravka u vodi, koža mu se napuhnula, a bio je i ozbiljno pothlađen

Pogledajte dramatičan video spašavanja:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.