Life
17592 prikaza

Preživjela pad s najvećeg tornja: Spasio je vjetar

Elvita Adams
Screenshot
Gotovo četiristo metara visoka zgrada među najpoznatijima je na svijetu

Elvita Adams odlučila je 2. prosinca 1979. godine počiniti samoubojstvo. Imala je samo 29 godina kad se našla na vrhu Empire State Building, jedne od najviših i najpoznatijih zgrada na svijetu. Već mjesecima nije imala posao i živjela je od socijalne pomoći. Stanarinu, naravno, nije mogla plaćati i stanodavac joj je prijetio izbacivanjem. Govorio je da će na ulicu potjerati i nju i njenog desetogodišnjeg sina. Duboko depresivna, uvjerena da je u bezizlaznoj situaciji, popela se na Empire Sate Building. Zgrada visoka 102 kata u New Yorku među najpoznatijima je na svijetu, ali njena visina znači i da je popularna među samoubojicama. 

Elvita nije prva odlučila skočiti s vrha zgrade, prvo samoubojstvo dogodilo se 1931. godine kada je nedavno otpušteni čovjek skočio s 58. kata. 

Napad na New York 11. rujna 2001. Misterij Life Nestanak jedne osobe 11. rujna i danas je bizarna tajna

Ne smijemo zaboraviti niti slučaj Evelyn McHale. Držala je lijevom rukom svoju bisernu ogrlicu. Noge su joj bile skromno prekrižene. Zatvorenih očiju ležala je na ulupljenom krovu automobila. Čitavom svijetu je izgledalo kao da spava. Međutim, Evelyn McHale bila je mrtva prije svog 24. rođendana. Prvog svibnja 1947. godine počinila je samoubojstvo skočivši sa zgrade Empire State Building u New Yorku. Samo dan prije samoubojstva posjetila je svog zaručnika kako bi proslavili njegov 24. rođendan i nakon proslave se ukrcala na vlak za New York. 

"Kad sam je poljubio za rastanak bila je sretna i potpuno normalna, kao i svaka cura pred vjenčanje", kasnije je pričao njen zaručnik. Tek nekoliko sati nakon tog poljupca, Evelyn je ušla u Empire State Building i kupila kartu za razgledavanje New Yorka s tristotinjak metara visine. Oko 10:40, policajac John Morrisey zamijetio je bijeli šal kako se polako spušta s viših katova zgrade. Nekoliko trenutaka kasnije čuo je glasan udar i vidio je gomilu ljudi kako se okuplja u blizini zgrade. Gledali su u Evelynino mrtvo tijelo na krovu limuzine u vlasništvu Ujedinjenih naroda.

Fotografija njenog mrtvog tijela nosi i nadimak "najljepše samoubojstvo" zato što nesretna Evelyn izgleda kao da mirno spava na uništenom krovu automobila.

Elvitino samoubojstvo neće ući u povijest ni kao prvo ni kao najljepše već kao neuspješno.

Margaux Hemingway Djedovim stopama Life Tragična priča slavne glumice: Ubila ju je droga i alkohol

Nedjeljnog popodneva u prosincu lutala je od Bronxa do Manhattana. Popela se preko ograde na 86. katu i skočila.

U tom trenutku dogodilo se pravo čudo. Snažni nalet vjetra odbacio je Elvitu na usku gredu 85. kata.

Frank Clark iz osiguranja čuo je njene jauke i pružio joj ruku kroz prozor da ju povuče na sigurno, a ubrzo je prebačena u bolnicu. Nakon liječenja fizičkih ozljeda su je prebacili na odjel za psihološke bolesnike. Kasnije će ona govoriti da se sjeća samo boli. "Bol je bila toliko intenzivna da je nadvladala strah. Nisam sigurna je li me vjetar gurnu natrag na zgradu ili me odgurnuo sa zgrade", rekla je ona.

Idućih dana su mediji pisali da je Evita gotovo sigurno pokušala samoubojstvo, iako je govorila da je riječ o nesreći. Policajac Joseph Bay pričao je da je vjerojatno riječ o pokušaju samoubojstva jer je morala preskočiti ogradu da bi pala sa zgrade.

Tu joj se i gubi svaki trag, a svi se nadaju da je uspjela pronaći svoj put ka sreći.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:38 18.Siječanj 2019.

    kako je mogla ostat živa???????sumnjivo