Life
30361 prikaza

Priča o muškarcu s kojim je Freddie živio do smrti

Freddie Mercury i Jim Hutton
Imgur
Iako je Hutton na početku odbio Mercuryjeve pokušaje flerta, kasnije se rodila ljubav koja je trajala do kraja rokerovog života

Kada su se prvi puta susreli frizer Jim Hutton i rock zvijezda Freddie Mercury ništa nije dalo naslutiti da će iz toga izrasti velika, cjeloživotna ljubav.

Iako je film "Bohemian Rhapsody" i službeno najuspješniji glazbeni film svih vremena, on se upadljivo malo bavi vjerojatno najvažnijim Mercuryjevim odnosom s muškarcem s kojim je bio do svoje smrti. 

Hutton, rođen u Irskoj 1949., zvijezdu pri prvom susretu nije niti prepoznao, a kada je shvatio tko je on nije bio pretjerano impresioniran. Susreli su se u jednom klubu 1985. godine, a Hutton, koji je imao partnera, odbio je Mercuryjevu ponudu da mu plati piće.

Tek 18 mjeseci kasnije, na istom mjestu, dvojac je "kliknuo".

Uskoro su započeli vezu, a Hutton se nakon samo godinu dana uselio u Mercuryjev londonski dom, Garden Lodge.

Hutton je otvoreno u nekoliko intervjua govorio o tome kako nije bilo lako dijeliti život s nekim toliko slavnim. Svađali su se kada je Hutton vidio da Mercury napušta klub, a kasnije i stan s nekim drugim muškarcima. Ovaj je tvrdio da to radi kako bi Huttona učinio ljubomornim, a Hutton mu je na to kulerski odgovorio da se mora "odlučiti što želi".

Mercury je na to samo rekao "u redu". 

"Mislim da je duboko u sebi htio nekoga s dvije noge na zemlji, i ne pretjerano impresioniranog njegovom slavom", rekao je Hutton.

Vrijeme su provodili kuhajući, gledajući televiziju i u brizi o mačkama, koje je Mercury obožavao. Iako je na sceni bio zvijer, kod kuće je roker volio mir.

"Došao bih s posla, a on bi me dočekao. Masirao bi mi stopala i pitao kakav mi je bio dan", prisjeća se Hutton.

Na taj su način živjeli sve do Mercuryjeve smrti, iako su obojica to, na neki način, tajili. Roker nikada niti vlastitoj obitelji nije priznao da je gay, u intervjuima nije mnogo govorio o ženama ali je par puta spomenuo kako bi volio biti otac. 

Huttona to nije smetalo.

"Znam da se bojao kako će to utjecati na njega profesionalno, iako to nikada nije rekao. Oboje smo živjeli u uvjerenju da je naš privatan život samo naša stvar".

Iako je istospolni brak u Velikoj Britaniji legaliziran tek dva desetljeća kasnije obojica su nosili vjenčano prstenje kao simbol ljubavi i predanosti odnosu.

Sve je to prekinuo HIV i Mercuryjeva smrt 1991. godine. Dijagnoza mu je postavljena 1987 godine, a on je Huttonu odmah rekao da se "neće ljutiti ako odluči otići".

"Nemoj biti glup, ne idem nigdje. Tu sam na duge staze", rekao mu je Hutton koji je pomagao u brizi za Mercuryja koji je brzo počeo kopnjeti, ali nije htio prestati nastupati i snimati. 

Koristio je lijek AZT koji se vrlo brzo pokazao beskorisnim, samo je malo usporio dolazak kraja.

"Zapravo sam stalno negirao njegovo stanje. Tek sam na jutro njegovog posljednjeg rođendana primijetio da se pretvorio u živućeg kostura. Znao je da je kraj blizu, i odlučio je prestati piti lijekove tri tjedna prije smrti", ispričao je Hutton u jednom intervjuu.

Samo nekoliko dana prije smrti, htio je sići u prizemlje kuće i pogledati svoje slike koje je naslikao dok je još bio zdrav, pa mu je Hutton pomogao, i odnio ga natrag u krevet.

"Nisam znao da si tako jak", rekao mu je Freddie, a to je posljednji pravi razgovor koji su imali.

Mercury je preminuo nekoliko dana kasnije, od upale pluća koja je bila komplikacija HIV-a i imunološkog sustava u raspadu. Imao je 45 godina.

Kada se Mercury razbolio bio je na vrhuncu slave, a HIV je sa sobom nosio nevjerojatnu društvenu stigmu. Nikada nije potvrdio svoju dijagnozu, sve do dana prije smrti kada je njegov menadžer svijetu rekao istinu.

Freddie Mercury i Jim Hutton | Author: Pinterest Pinterest
Hutton je do kraja tvrdio da to nije bila Freddiejeva želja već samovolja ljudi oko njega.

"On bi zadržao privatne stvari privatnima.Da mu netko i kaže da time može pomoći gay zajednici vjerojatno bi rekao "tko ih j**e, to je moj život".

Hutton je, rekao je, bio devastiran nakon smrti partnera. Mercury mu je ostavio oko 500.000 funti (danas milijun), ali je Garden Lodge ostavio prijateljici/partnerici Mary Austin, koja je Huttonu rekla da ima tri mjeseca da iseli. Vratio se u Irsku i novac iskoristio da sagradi kuću.

I sam se zarazio HIV-om 1990. godine, a Mercuryju je rekao tek godinu dana kasnije. 

"Gadovi", jedino je što je Freddie na to rekao. Godine 1994. Hutton je objavio memoare naslovljene "Mercury and Me", kako bi se, rekao je tada, "riješio nagomilane tuge".

Hutton je preminuo od raka 2010. godine, malo prije svog 61. rođendana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Vatroslav 17:46 16.Siječanj 2019.

    Što je muškarac bez brkova? Ante Tomić