Life
16817 prikaza

Prije Viagre - postojao je bog Prijap

Prikaz grčkog boga Prijapa
Wikimedia Commons
Pitanje muške potencije kao u viđenja ideala u dugoj erekciji ne postoji od jučer...

Ljudi su oduvijek voljeli seks - prakticirati ga, pričati o njemu, gledati ga, crtati ili zamišljati. Antički su narodi imali poprilično slobodan odnos prema temi seksa, pa čak i prema današnjim standardima poprilično iznenađujući.

Izuzetak nisu ni drevni Grci koji su imali poprilično snažan odnos sa svojim falusom - štoviše, čak i opsesiju. To se ocrtava u postojanju boga Priapusa, grčkog boga koji je bio ekvivalent Dionizu. Ono što je Priapusa (Prijap) činilo posebnim, a i naširoko poznatim, bio je njegov ekstremno dug penis koji je bio u stalnoj erekciji. 

Fotografije iz filma Heading South seks turizam Life Žene plaćaju 800 kuna mladićima za oralni seks

Iako se prema mitologiji Prijap nije naročito dobro slagao s drugim bogovima, bio je vrlo štovan na Zemlji. Tako mu je posvećena i Priapeia - zbirka od 95 pjesama s opisom seksualnih vulgarnosti boga popraćenih "prljavim slikama".

Odlomak iz Elephantisa:

Lalage pita ako napaljeni
bog može pomoći učiniti to
baš kao na slikama zakona koji (kako oni kažu) je skovao Prijap
za dječake koji se odmah sami pridodaju
"Dođi čupkati zadovoljstva iz mog vrta bez krivnje
ako ja mogu učiniti isto u tvom vrtu"

Ljubavni par Vjerojatno Znanost Dobre vijesti za muškarce: Seks vas neće ubiti

Prijap danas

Upravo je po tom bogu nazvana produljena erekcija penisa nazvana prijapizam, a u današnjoj se medicini vodi kao "neželjena i uporna erekcija koja nije uzrokovana seksualnom stimulacijom ili uzbuđenjem te je obično vrlo bolna i može potrajati nekoliko sati. To neobično stanje zahtijeva hitnu liječničku pomoć kako ne bi došlo do oštećenja tkiva koje bi moglo uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Prijapizam se događa kad neki dio krvožilnog sustava promijeni normalan protok krvi, a faktori koji doprinose nastanku su poremećaji krvi, anemija srpastih stanica, leukemija te neki lijekovi poput Viagre.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.