Life
35196 prikaza

Seks industrija: Prodajemo se vojnicima i spašavamo zemlju

Studentska prostitucija
Thinkstock
Zone komercijalnog seksa po vojnarama širom svijeta danas su uobičajena pojava

Od kada postoje ratovi žene imaju ključnu ulogu u gotovo svim vojskama. Može ih se vidjeti na ratištima s oružjem u rukama, ali i po vojnim bolnicama kako liječe ranjenike.

Međutim, prije svega toga u vojskama se pojavila seksualna industrija, čija je jedina svrha zadovoljiti vojnike.

Američka vojska | Author: defense.gov defense.gov

Zone komercijalnog seksa po vojarnama širom svijeta danas su uobičajena pojava, a u američkim vojnim bazama mogu se naći svugdje od baze Baumholder u Njemačkoj do Fort Bragga u Sjevernoj Karolini, piše Politico.

Problemi koji se javljaju sa seksualnom trgovinom naročito dolaze do izražaja u Južnoj Koreji, gdje naselja koja okružuju američke baze duboko zadiru u državnu ekonomiju, politiku i kulturu. 

Za vrijeme američke okupacije Koreje 1945. godine, kada su američki vojnici seksualne usluge plaćali jednom cigaretom, ta naselja su bila u središtu eksploatacijske i duboko uznemirujuće seksualne industrije - koja odražava, ali i učvršćuje stav vojske o muškarcima, ženama, moći i dominaciji.

Fotografije iz filma Heading South seks turizam Life Žene plaćaju 800 kuna mladićima za oralni seks

Posljednjih godina, istraživanja su pokazala koliko je oko američkih vojnih baza prostitucija raširena i koliko se otvoreno prakticira, zbog čega je američka vlada zabranila takvu praksu, odnosno zabranila vojnicima kupovanja usluga lokalnih prostitutki. 

Time naravno nije postignuto ništa. Sve je ostalo isto, samo se stvari više prikrivaju.

Krajem Drugog svjetskog rata američki vojni zapovjednici u Koreji nisu bili baš sretni zbog "biznisa" između vojnika i lokalnih djevojaka.

"Amerikanci se ponašaju kao da su Koreanci osvojena nacija, a ne oslobođeni narod", stajalo je u izvještaju glavnog zapovjednika. 

Uvedeno je pravilo "dalje od koreanskih žena", ali to se nije odnosilo na žene u bordelima, barovima, na plesnjacima i one koje su svoje tijelo prodavale na ulici. 

Kako su se jako počele širiti spolno prenosive bolesti, američka vojska osnovala je poseban odjel koji je redovito pregledavao i liječilo "djevojke za zabavu". U tu su kategoriju spadale prostitutke s dozvolom za rad, plesačice, 'barske dame' i konobarice. 

Od svibnja 1947. do srpnja 1958. godine odjel je pregledao oko 15.000 žena. 

Nakon potpisivanja koreansko-američkog Sporazuma o uzajamnoj obrani 1953. godine, naselja oko baza su doživjela procvat. Samo 1950-tih godina, izgrađeno je 18 novih naselja. 

Egzistencija Koreanaca u naseljima oko baza bila je gotovo u potpunosti ovisna od američkih vojnika - kupovanje moći i seksualni rad bili su ključni dio ekonomije u tim mjestima. Naselja oko baza su postala "obilježene zone sumraka", poznate po seksu, kriminalu i nasilju. 

Do 1958. godine, u zemlji od ukupno 22 milijuna stanovnika, bilo je 300.000 prostitutki, a više od polovine radile su u naseljima oko baza. Itaewon, u centru Seula, gdje je vojska okupirala vojarnu Yongsan, koja je prvotno bila sagrađena za japanske kolonizatore, bio je krcat barova i bordela. Američki vojnici su ga zvali "Planina kurvi".

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.