Life
17407 prikaza

Prljave tajne restorana: Što sve skrivaju od vas

Ilustracije hrane u restoranu
Thinkstock
Od toga kad ne bi trebali naručiti ribu i morske plodove do jela koja nikad nije pametno uzeti...

Ljeto je i najpopularnije doba odlaska u restorane, jer se po vrućinama i u atmosferi opuštanja rijetko kome da kuhati, a nije teško pronaći razlog za "počastiti se".

No, postoje neke insajderske tajne koje vam se možda neće svidjeti, no dobar su savjet prilikom svih budućih narudžbi.

Na ovaj dan se nikad ne naručuje morska hrana

Ako ste obožavatelj ribe ili morskih plodova, tada bi trebali znati da je najgori dan za njihovo naručivanje ponedjeljak. Preko 80 posto restorana, pa čak i onih na samom moru, nemaju dostavu svježe ribe već ćete jesti onu stariju. Također, ako ste se odlučili za jelo prženo u ulju, velike su vjerojatnosti kako ćete dobiti ribu prženu u starom ulju.

Zbog toga za morske delicije radije pričekate utorak i druge dane u tjednu, rekao je poznati kuhar Anthony Bourdain Glamouru.

Osim toga, kuhari savjetuju nikad ne naručivati morsku hranu u restoranu koji je udaljen više od 30 kilometara od mora, a to smatraju zdravom logikom, jer je takva riba većinom smrznuta i samim time preskupa te manje ukusna.

Ilustracije hrane u restoranu | Author: Thinkstock Thinkstock

U kojem restoranu što jesti

Posjećujete li restoran koji je specijaliziran za nešto, nije nimalo pametno. Primjerice, u ćevabdžinici logičan je odabir ili ćevapi ili pljeskavica, u steak houseu odrezak, u talijanskom restoranu njihovi specijaliteti, u kineskom kineski... Razlog za to je da ti sastojci najviše "idu" pa su i najsvježiji. Također, vjerojatno nisu niti toliko vješti u pripremi drugih jela, pa bi osim kvalitetom, mogli biti razočarani i okusom namirnica. 

Nakon diranja menija operite ruke

Jelovnici koji se gostima daju u ruke baš nikad se ne čiste, pa su pravo leglo bakterija. Zbog toga bi, nakon što ga prelistate, bilo dobro oprati ruke, govore konobari. Ako vam se jelovnici ne čine toliko prljavima da bi dizali paniku, razuvjerit će vas nedavna američka studija u kojoj se na prosječnom jelovniku nalazi čak 185 tisuća bakterija. Pretjerano čiste nisu ni soljenke ni paprenke, pa ih je dobro primiti sa salvetom.

WC je dobar pokazatelj kako izgleda kuhinja

Da biste procijenili čistoću restorana, jednostavno otiđite u WC. Ako je on prljav i neodržavan, samo zamislite kako izgleda kuhinja koju gosti ne mogu vidjeti, piše Reader's Digest.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.