Life
6048 prikaza

Prokletstvo Michelinove zvjezdice: Mnogi je ni ne žele

Predstavljanje Michelin vodiča 2017 za restorane
DPA/PIXSELL
Svjetski poznata nagrada veliko je priznanje za rad i trud kuhara, ali nekima može biti i veliki teret

Hrvatska je napokon ušla u ugledno društvo država gdje uspješno posluju restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama. Rovinjski restoran Monte dobio je prestižno priznanje kvalitete jela i usluge i time se uvrstio među najkvalitetnije restorane na svijetu.

Međutim, u nekim situacijama ta nagrada može predstavljati i ogroman teret restoranima koji kasnije imaju problema sa zadržavanjem zvjezdice. Neki čak idu tako daleko da traže oduzimanje zvjezdice. Kako je za Fortune magazin ispričao španjolski kuhar Julio Biosca, Michelinova zvjezdica stvara očekivanja kod gostiju. Oni očekuju komplicirana jela, živopisne jelovnike i određen ugođaj. "Nisam htio nastaviti raditi s ovakvom hranom na ovakav način. Odlučio sam se maknuti da bih radio nešto jednostavnije", kaže Biosca.

Naravno, njegova odluka je doista neobična. Dobivanje Michelinove nagrade životni je san mnogim kuharima i ima ogromnu marketinšku moć. "Michelin vas stavlja na gastronomsku kartu svijeta. Doslovno", priča španjolska kritičarka hrane Julia Perez Lozano.

Restoran | Author: Pixabay Pixabay

Biosca nije jedini vratio svoju prestižnu zvjezdicu. Belgijski kuhar Frederick Dhooge vratio je zvjezdicu zato što je htio pržiti piletinu onako kako on želi, a ne kako mušterije očekuju. I dok sam Michelin prihvaća promjene u visokom kuharstvu, posjetitelji restorana nisu baš tako otvoreni novim iskustvima. Osjetila je to na svojoj koži i Sky Gyngell nakon što je otvorila restoran u Londonu. Posjetitelji sjede na rasklimanim stolcima smještenima na blatnom podu jednog staklenika. Ljudima se hrana svidjela, ali od restorana s Michelinovom zvjezdicom su ipak očekivali znatno otmjeniji ambijent.

Mnogim restoranima je i velik problem što gubitak zvjezdice može prepoloviti prihode i zbog toga su uvjereni da moraju podići cijene i još više novca ulagati u sve ekstravagantnija jela. Sve to može dovesti do velikih gubitaka, a u jednom istraživanju su otkrili da gotovo polovica restorana s prestižnom nagradom posluje s gubitkom.

Najbolji restorani u Dubaiju | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Madridski kuhar David Munoz ispričao je da je nakon osam godina počeo zarađivati na svojim restoranima, usprkos činjenici da je DriverXo bio nagrađen s tri zvjezdice. Zarađivao je samo zbog širenja poslovanja jeftinije varijante luksuznog restorana nazvanom StreetXo.

Na drugom kraju svijeta, u Hong Kongu, Michelinova kletva ima drukčije lice. Kai Kai Dessert, ulični restoran nagrađen zvjezdicom 2016. godine bio je prisiljen preseliti se zato što je vlasnik prostora odlučio poduplati najamninu nakon što je Chiu Wai Yip dobio prvu zvjezdicu. "Moramo se odseliti. Jednostavno nemamo drugog izbora", rekao je Chiu za BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.