Life
19385 prikaza

Prošli su i obuku za komandose da bi dobili Vatrene

Engleska reprezentacija
Crown copyright
Engleski izbornik se odlučio na doista neobične metode jačanja psihofizičke spreme igrača

Utakmica Hrvatske i Engleske u srijedu odlučit će o drugom finalistu ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, a već neko vrijeme dolaze priče s Otoka o tome što je sve izbornik Gareth Southgate radio kako bi osigurao pobjedu i pod najvećim pritiskom.

Do ovog prvenstva je statistika bila apsolutno protiv Engleske, barem kad je riječ o izvođenju jedanaesteraca. Samo jednom su pobijedili u većim utakmicama koje su otišle na jedanaesterce, a bilo ih je sedam. Kako je to netko jednom opisao, prije ćete vidjeti jednoroga nego englesku pobjedu na penalima. A rijetki znaju više o takvom porazu od aktualnog izbornika. Southgate je, naime, promašio posljednji penal u polufinalu Europskog prvenstva protiv Njemačke. Na Wembleyju.

Možda i zbog toga on najbolje zna da jedanaesterci nisu lutrija kako ih opisuje Fernando Hierro nakon poraza od Rusije ili danski izbornik Age Hareide nakon poraza od Hrvatske. Mentalna snaga je važnija jer nakon 120 minuta trčanja za loptom su svi iscrpljeni i smirenija ekipa će često i pobijediti. Rutina koju trener pokušava usaditi u svoje igrače može prelomiti utakmicu u tako stresnim okolnostima i to se vidjelo čim je postalo jasno da utakmica protiv Kolumbije ide na penale. Svi igrači su znali kojim redoslijedom će pucati, nije tu bilo pitanja: "Jesi ti spreman? Kako se osjećaš?". Southgate je na najteži mogući način kako se izvode jedanaesterci pa je to usadio svojim igračima.

Slično je i s Hrvatskom gdje su dvojica izvođača jedanaesteraca unaprijed poznati. Modrić puca treći, Rakitić posljednji, a između njih je netko iz obrane.

Vjerojatno i najzanimljivija priča o engleskim pripremama dogodila se negdje prošle godine kada su reprezentativci otišli na poligon britanske vojske u Devonu gdje se nalazi centar za obuku komandosa kraljevskih marinaca. Prolazili su čak i jedan poligon dug desetak kilometara, i to po noći. "Bilo je dobro da naši igrači shvate da predstavljanje naše zemlje može imati i puno gore posljedice neuspjeha. Dečki u marincima su sličnih godina kao naši reprezentativci", kazao je Southgate.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 12:44 09.Srpanj 2018.

    ma zamisli, prelazili poligon dug 10 km i to po noci. kaj im nisu dali cokoladice na kraju? :-)

  • nelson 11:50 09.Srpanj 2018.

    luzeri