Life Svjetsko prvenstvo 2018
5885 prikaza

Veliki klubovi više igrače ne kupuju na prvenstvima

Neymar
1/6
DPA/PIXSELL
Vrhunski stručnjaci koji procjenjuju kvalitetu mladih igrača otkrili su neke nepoznate detalje ovog posla vrijednog milijarde eura

Ovih dana mnogo se kalkuliralo koliko je našim igračima porasla vrijednost zbog odličnog plasmana hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Pisalo se da je nekima cijena udvostručena, kako su se veliki klubovi počeli otimati za naše nogometaše, no The New York Times donosi priču kako doista razmišljaju skauti velikih klubova:

Prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u mnogim europskim klubovima zvonili su telefoni kao ludi. Bez obzira što rade za bogate klubove iz engleskog Premiershipa, španjolske La Lige, talijanske Serie A, njemačke Bundeslige ili francuske Ligue 1, svijet nogometnih skauta je zapravo vrlo malen i svi se međusobno jako dobro poznaju.

Neovisno o njihovim sadašnjim poslodavcima, mnoge od njih vežu prijateljstva koja sežu ili u dane kad su i sami bili nogometaši ili su se sprijateljili na tribinama dok su zajedno gledali stotine i stotine utakmica. Uostalom, svi oni međusobno komuniciraju.

Luka Modrić Neobični podaci Life Luka Modrić vas neće oduševiti, ali...

Stoga su mnogi od njih nazvali svoje kolege da čuju što će raditi tijekom pet tjedana u Rusiji i generalno gledajući, odgovori svih su bili isti - nisu u Rusiji planirali ništa kupovati, piše The New York Times. 

Svjetsko prvenstvo je najgledanije sportsko natjecanje na planeti. Tisuće ljudi vade iz čarapa i zadnji novac samo da bi došli na ovaj nogometni spektakl bodriti svoje reprezentacije. Televizijske prijenose gleda više od milijardu ljudi. Oni najveći zaljubljenici u ovaj sport ne propuštaju prijenos ni jedne jedine utakmice. 

Danijel Subašić | Author: REUTERS REUTERS
No za skaute, koji gledaju utakmice i iz gušta ali i profesionalnim okom, stvari nisu tako jednostavne. Neki su poslali svoje ljude u Rusiju tek ciljano na nekoliko utakmica, samo da bi se uvjerili u nešto što već mjesecima ili godinama unaprijed znaju.

U Samaru, Saransk i Yekaterinburg nisu došli u prevelikom broju. Njihovi ljetni transferni planovi ne temelje se na onom što igrači pokažu na terenu u ovih mjesec dana koliko traje Svjetsko prvenstvo, jer to već odavno nije mjesto gdje klubovi dolaze tražiti svoje buduće igrače. 

Zlatko Dalić On je anomalija Top News Dalić je pokazao kako se dolazi na vrh, ali uzalud...

Iako mediji i igrači često govore o toe kako će neka nogometna zvijezda od Svjetskog prvenstva dvostruko profitirati - ugledom u vlastitoj zemlji, a onda i povećanom vrijednosti na tržištu, to baš i nije tako.

"Ako čekate Svjetsko prvenstvo da bi tu napravili kupoprodaju, to samo znači da ne radite dobro svoj posao", kaže jedan voditelj skauta iz velikog kluba koji igra u Premiershipu. Želio je ostati anoniman jer nije dobio odobrenje svog kluba da priča o taktici pronalaženja i kupovine novih igrača. 

Naravno, sve do unazad 20-ak godina mnogo toga je bilo sasvim drugačije. Još 1994., menadžer "Tottenhama" Osvaldo Ardiles održao je konferenciju za novinare kako bi predstavio svoju novu akviziciju - rumunjskog reprezentativca Ilie Dumitrescua.

Luka Modrić | Author: Slavko Midžor/PIXSELL Slavko Midžor/PIXSELL

Te godine na Svjetskom prvenstvu u Americi on je bio velika zvijezda, zahvaljujući kojem je te godine Rumunjska dospjela u četvrtfinale. 

"Toliko mi se svidio da sam ga jednostavno morao odmah kupiti", prisjeća se Ardiles kad ga se pita koliko je toj odluci pridonijela fenomenalna Dumitrescuova igra baš tijekom Svjetskog prvenstva. 

S tim transferom te je godine u Engleskoj počela masovna kupovina stranih igrača. Naime, te godine Engleska se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, pa su - figurativno rečeno - odlučili Svjetsko prvenstvo preseliti na svoj teren, pa su skauti u Americi imali pune ruke posla. 

Hrvatski nogometaši 1998. Svjetsko prvenstvo Life Ćiro otkriva: "Sine, ovako smo pobijedili Nizozemsku"

Englezi su to Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994. pretvorili u veliki shopping-centar gdje su posegnuli za mnogim imenima koja su već iduće sezone igrala za njihove klubove.

Za razliku od tada, danas zahvaljujući suvremenim tehnologijama i uznapredovaloj analitici, Svjetsko prvenstvo skautima nije ništa drugo nego li jednomjesečni ljetni spektakl.

Osim toga, svijet je danas mnogo manji nego što je nekad bio. Nema više tako egzotičnog i previše nepoznatog mjesta na svijetu gdje nije stupila noga nekog skauta i pronašla neki novi nogometni talent. To znači da ni Rumunjska više nije nimalo nepoznata, kao što je to bila još prije 20 godina.

Klubovi danas ne samo da imaju sofisticirane mreže kontakata diljem planeta, već mogu daljinski pratiti moguće mete zahvaljujući digitalnim platformama kao što su Wyscout, InStat i Scout 7.

Ante Rebić, Mario Mandžukić | Author: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Timovi i njihovi izviđači mogu gledati gotovo svaku igru, u gotovo svakoj ligi širom svijeta, iz udobnosti vlastitog ureda. Mnogi od tih računalnih programa omogućuju izviđačima da se usredotoče na pojedinog igrača za kojeg su zainteresirani.

Da bi sto posto sigurni u ono što gledaju, vodeće momčadi razvile su složene algoritme kako bi kvantificirali, i ocijenili, a zatim i usporedili koliko igrač u, recimo Rumunjskoj, mora dobro igrati i što sve mora napraviti da bi bio jednak prosječnom igraču u primjerice talijanskoj ili njemačkoj ligi. Takvi podaci nadovezuju se na rad stručnih analitičkih odjela i onda se dobiva približna slika o svakom pojedinom igraču.

Navijači nogometne Hrvatske, SP Rusija 2018. Istini u oči Top News Zbunjena nacija pobjede u Rusiji doživljava kao svoje

Što je najvažnije - zahvaljujući tehnologijama, klubovi mogu takve podatke o svakom igraču sakupljati godinama. Svaki skaut će vam reći da njegovo osoblje nekog igrača koji im je zapeo za oko, prati na ovaj način i po sedam godina, kako bi dobili što potpuniju sliku o njegovim kvalitetama i sposobnostima.

Zato na Svjetskom prvenstvu svi oni već dobro poznaju svakog igrača koji istrči na teren. 

"Da, kad dođemo na Svjetsko prvenstvo, ni jedan igrač nam nije nepoznanica", kaže jedan od glavnih skauta.  

Ivan Rakitić | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Jasno je da su se, u odnosu na 1994. godinu, u ovom poslu  dogodile drastične promjene. Steve Perryman, Ardilesov pomoćnik, rekao je da je 1994, došao na Svjetsko prvenstvo provjeriti svoje skautske sposobnosti predviđanja. Danas to ne samo da više nije potrebno, nego je i nemoguće. 

Svjetsko prvenstvo više nije pozornica na kojoj se može prepoznati igračka vrlina i procijeniti nečija kvaliteta. Za one koji su godinama pratili nečiju igru u klubu, Svjetsko prvenstvo je samo spektakl i ako ovdje traže signal nečije genijalnosti, neće ga naći jer je prevelika buka. 

„Međunarodni nogometni spektakli imaju drugačiji ritam i ponekad traže drugačije vrline od onih koje traži klupski nogomet i zato ovo nije najbolji vodič", rekao je Simon Wilson, koji je radio  na nekoliko transfera u Premier ligi, od Manchester Cityja do Southamptona. 

Neymar Brazilac Life Stručnjaci o Neymaru: Koji k**** je tom dečku?!

Za većinu klubova koji traže pojačanja, najkorisniji turniri su mnogo manje glamurozni: to su natjecanja mladih diljem planeta, kontinentalna prvenstva Azije, Afrike, te Sjeverne i Srednje Amerike. Ovdje skauti proširuju bazu svog znanja i ovdje postaju svjesni kvaliteta svakog igrača koji će jednog dana biti meta interesa.

"Drugi problem sa Svjetskim kupom je termin. Većina klubova identificirat će svoje ciljeve za iduću sezonu mnogo prije Svjetskog prvenstva. Odjeli za skautiranje ne mogu si priuštiti da misle jedan korak ispred", kaže Wilson koji to uspoređuje s modnim industrijom.

"U idealnom slučaju, ovog ljeta već znaju kako će izgledati kolekcija za sezonu 2019/2020. 

Andrej Kramarić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
Da se vratimo na SP u SAD-u 1994. godine. Nakon njega u Englesku je došla cijela plejada novih zvijezda. U "Newcastle United" došao je švicarski branič Marc Hottiger i belgijski Phillippe Albert. "Everton" je doveo nigerijskog napadača Daniela Amokachia. "Nottingham Forest" potpisao je ugovor s nizozemskim krilnim igračem Bryanom Royem, dok se Cobi Jones pridružio "Coventry Cityu".

Ovakav uvoz stranaca pretvorio je Englesku u najveću skautsku silu, a Premiership pretvorio u najkozmopolitskiju ligu na svijetu. Ne pamti se da je ikad prije Engleska kupila toliko igrača, a predvodio je "Tottenham" koji je kupio Dumitrescua i njegovog zemljaka Georgea Popescua, te njemačkog napadača Jürgena Klinsmanna.

Iako se tad možda činilo da je Ardiles kupovao nasumično, stvarnost je bila mnogo drugačija: 

"Obojica smo gledali Dumitrescu i prije Svjetskog kupa. Sve smo znali o njemu, ali nismo odmah zagrizli", kaže Ardilesov pomoćnik Perryman.

Lionel Messi MESSI Life Kako najskuplji nogometaš svijeta troši svoje milijune

"To je bilo zato što je Dumitrescu još igrao u rodnoj Rumunjskoj. Spursi su ga htjeli vidjeti na zahtjevnijem terenu da bi bolje mogli procijeniti njegove sposobnosti. Kad je zasjao u Sjedinjenim Državama u međunarodnim okršajima, to je ubrzalo našu odluku", rekao je Perryman.

To, naravno, ne znači da Svjetski kup neće imati utjecaja na tržišnu vrijednost igrača. Istraživanje 21 kluba, koju je provela konzultantska tvrtka za savjetovanje mnogim vodećim timovima, otkrila je da nastupi i pobjede na Svjetskom kupu povećavaju obično vrijednost nekog igrača za oko 15 %. 

Mateo Kovačić | Author: Jason Cairnduff/REUTERS/PIXSELL Jason Cairnduff/REUTERS/PIXSELL

To je primjerice mogao biti i razlog zašto je "Liverpool" htio prije Svjetskog prvenstva dovesti Nabila Fekira, sjajnog veznog igrača iz francuske reprezentacije, no "Lyon" ga je radije zadržao i čeka završetak natjecanja u Rusiji.  

2014. godine Real Madrid doveo je Jamesa Rodrigueza, kolumbijskog igrača koji je završio kao vodeći strijelac Svjetskog kupa, i to upravo na temelju izvrsne igre na SP u Brazilu.

Bez sumnje, Real Madrid je već neko vrijeme bio svjestan vrijednosti tog igrača, ali je tako velik postao prije svega jer ga je u Realu želio vidjeti Florentino Pérez, predsjednik madridskog kluba. Želio je u svojim redovima novu sjajnu zvijezdu koja je očarala planetu.

"Skauti uglavnom prate Svjetsko prvenstvo preko ekrana, ali nogometni treneri i tehnički direktori putuju na utakmice jer Prvenstvo vide kao priliku za umrežavanje, druženje s ljudima iz branše, ili pak kao televizijski i radijski komentatori, ali i kao zaljubljenici u taj sport", govori Wilson. No skautima znaju zadati i glavobolje. 

Danijel Subašić Prava vještina Life Što se krije iza penala, sreća ili dobra priprema?

"Imaju tu nezgodnu naviku da se tijekom natjecanja strasno zaljube - u nekog mladog nogometaša i zakompliciraju naš posao do maksimuma. U tom slučaju, uzalud nam sve projekcije i višegodišnje analize, jer kad se treneri ili tehnički direktori vrate u klub, počnu inzistirati na onom što su vidjeli i žele tog igrača u čiju su se igru zaljubili. Zbog tih njihovih 'ljetnih avantura' ponekad radije s njima razgovaramo o transferima tek kad malo ohlade glavu", smije se Wilson. 

Istina, teško je odoljeti euforiji Svjetskog prvenstva. Njoj podlegnu svi - i obični gledatelji i navijači, pa tako i treneri i tehnički direktori. Ukratko - svi osim skauta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.