Life
5577 prikaza

Prvi preplivali Mrtvo more: Kao da su nam kiselinu stavili u oči

Obala Mrtvog mora
Flickr
Najniža kopnena točka na Zemljinoj površini nalazi se na jordanskoj obali Mrtvog mora

Izvukli su se iz vode i bili su nevjerojatno iscrpljeni. Plivaći kostimi bili su kruti od kristalizirane soli. Voda im je pekla oči, palila kožu i otkrila posjekotine za koje nikad nisu znali da ih imaju. Ali nakon sedam sati u vodi, ponosno su rekli da su prvi koji su preplivali Mrtvo more.

Tridesetak plivača bilo je u grupi koja je postigla hvalevrijedan pothvat. Od Jordana do Izraela, preko Mrtvog mora ima tek petnaestak kilometara, ali do sad se nitko nije usudio na takav pothvat zato što su okolnosti tamo gotovo jedinstveno neprijateljske prema dugoprugašima.

28 luđaka

"Ne mogu vjerovati. Tako je emotivan trenutak", rekla je Kim Chambers za CNN omotana novozelandskom zastavom. "Bio je to najljepši timski rad što ga možete zamisliti. Ovo se dogodi kad 28 luđaka pomisli da je preplivati Mrtvo more zapravo dobra ideja", nastavila je u istom tonu svjetski poznata ultramaratonka.

Chambers i ostali plivači došli su iz svih krajeva svijeta kako bi ukazali na činjenicu da Mrtvo more nestaje. Dubina mora pada za otprilike čitav jedan metar svake godine, kaže Gidon Bromberg izraelski šef EcoPeace Middle East.

"Propast Mrtvog mora nije krivnja globalnih klimatskih promjena, već politike regionalnih vlada", dodaje Bromberg. On kaže da je većina rijeke Jordan koja se slijeva u Mrtvo more preusmjerena u neke druge svrhe.

Kanal od Crvenog do Mrtvog mora

Prošle godine su Izrael i Jordan sklopili 900 milijuna dolara vrijedan dogovor o probijanju kanala između Crvenog mora i Mrtvog mora. Kanal bi trebao biti dug gotovo 200 kilometara i lokalno stanovništvo bi moglo crpiti pitku vodu, a Mrtvo more bi dobilo dovoljne količine vode za stabilizaciju dubine.

Ovog ljeta je 17 kompanija poslalo ponude na natječaj za gradnju. Očekuje se da bi projekt mogao potrajati čak 4 ili 5 godina, a jednom dovršen će upumpavati stotine milijuna kubnih metara vode u Mrtvo more svake godine.

U međuvremenu more, zapravo je to jezero, postaje sve slanije i plivači su to zamijetili. "Samo jedna kap vode je kao da kiselina pali oči. Morala sam skinuti leće pa nisam ni vidjela obalu kad smo dolazili", kaže Chambers.

Ona je otplivala maratone u Japanu, Americi, na Gibraltaru i u Škotskoj, ali ovaj maraton imao je svoje posebne izazove. Svi plivači morali su nositi maske, ali i one su procurile. "Voda nam je ušla u oči, sve nas je peklo. Izmoreni sumo, ali držali smo se skupa i pazili jedni na druge. Okupili smo se oko istog cilja, a to je ukazati na probleme Mrtvog mora", kaže Chambers.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.