Life
3952 prikaza

Turisti u transu: Samo ovdje se nalazi jedna psihodelična droga

Plaža u Gabonu
Thinkstock
Kažu da je peyote i ayahuasca, tradicionalno poznate halucinogene droge, ništa u usporedbi s njom

Jose Saenz ležao je na podu omotan dekom i nekontrolirano se tresao. Upravo je progutao 30 žlica komadića drva u kojima se nalazi najsnažnija psihodelična droga na svijetu, iboga.

Predmeti oko njega počeli su se pretvarati u apstraktne oblike i glasni bubnjevi počeli su lupati. Glazba je postajala sve tiša i tiša dok nije postala tek glasnija od šaputanja. Udaljeni zvukovi postali su glasni kao vrištanje u uho. Zatim su počeli lucidni snovi i halucinacije. Nakon desetak sati toga Saenz je dobio ono po što je otišao u Gabon. Iskusio je vizije, piše Slate.

Pomalo odsutan

Kasnije se oporavljao uz večeru, ali i dalje je Saenz izgledao pomalo odsutno. Svuda oko njega nalazile su tradicionalne afričke drvene maske, a rame uz rame s njima bile su apstraktne slike ilustracije haluciniranja pod utjecajem iboge. S druge strane sobe bilo je još dvoje turista koji su došli u Gabon, malu srednjoafričku državu, kako bi iskusili ibogu. Jedan Danac ozbiljno je buljio u ekran računala, a Malajka se smijala, naizgled bezrazložno.

Korisnik betela Stvara ovisnost Life Izazivaju rak, ali milijuni ljudi ih i dalje jedu

Saenz za sebe kaže da nije prvi put na psihodeličnim drogama, ali desetak sati nakon konzumiranja iboge kaže: "Ovakvo nešto nikad prije nisam iskusio". Bio je u Meksiku gdje se drogirao peyoteom, bio je u Peruu gdje se drogirao ayahuascom, ali iboga ga je oborila s nogu.

Bolje poznate psihodelične biljke kao što su peyote i ayahuasca sadrže po jednu halucinogenu tvar. Peyote sadrži meskalin, a ayahuasca sadrži dimetiltriptamin. S druge strane, iboga sadrži najmanje 12 različitih psihoaktivnih supstanci.

Religijska tradicija

Domaće stanovništvo već stoljećima zna točno kakva je to biljka i kakav utjecaj ima na ljude. Zbog toga je i koriste za liječenje ili religiozna iskustva. Izvan granica Gabona malo tko je čuo za ibogu, osim možda najokorjelijih narkoturista koji samo traže neku novu drogu za probati. 

Heroin A znalo se... Life Zlatne godine heroina: Bio je hit lijek za kašalj

Nekad su samo lokalna plemena koristila ibogu i biljka je imala centralno mjesto u religiji gabonskog šumovitog sjeverozapada. Nezaustavljivi ritam globalizacije doveo je istraživače i daleko izvan granica moderne civilizacije u poriječje Ogowea, tisućama kilometara od Atlantskog oceana. Turisti poput Saenza odlučili su se na dolazak u nepristupačni Gabon kako bi iskusili čari iboge, ali domaće stanovništvo je zabrinuto.

Gabonci kažu da sve to dovodi do komercijalizacije njihove religije, a neoprezni turisti su posebno ugroženi. Naime, iboga ponekad i u određenim dozama može biti smrtonosna, ali to nećete pročitati u brošuri za odlazak na halucinogeno putovanje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.