Life
14960 prikaza

Ritualno ubojstvo: Iz jezera izvukli tijelo staro 2.000 godina

Tisućama godina staro tijelo čovjeka iz Tollunda
1/4
Wikipedia
Tijelo nepoznatog muškarca pronađeno je u močvari, a isprva se sumnjalo da je riječ o žrtvi nedavnog ubojstva

Bila je to radna subota za braću Vigga i Emila. Vadili su treset iz močvare u blizini grada Silkeborga u Danskoj kojeg su kasnije prodavali. Najednom, supruga je vidjela tijelo u tresetu i uspaničarila se. Tijelo je izgledalo odlično očuvano da su pomislili kako je riječ o nedavnom ubojstvu. Nakon puno razmišljanja, odlučili su se javiti policiji. Bilo je to 8. svibnja 1950. godine.

Budući da je otprilike u to vrijeme nestao jedan dječak u Kopenhagenu, lokalna policija bila je uvjerena da je to tijelo nestalog dječaka. Policija je izišla na mjesto zločina i izvršila očevid. Stanje u kojem su zatekli tijelo ih je potpuno zbunilo i nisu mogli odrediti koliko dugo je tijelo bilo u močvari. Pozvali su sveučilišnog profesora arheologije Petera Globa.

Tisućama godina staro tijelo čovjeka iz Tollunda | Author: Wikipedia Wikipedia

Kad je došao na mjesto zločina, otkrio je tijelo pedesetak metara od čvrstog tla pod gotovo dva metra dubokim slojem treseta. Na glavi je imao kapu od ovčje kože i vune, a oko struka imao je kožni remen. Oko vrata bila je omča od ispletene životinjske kože, a ostatak tijela bio je potpuno gol. Brada i brkovi bili su jako kratki, dugi tek oko milimetra, što daje za naslutiti da se nije brijao na dan smrti. 

Profesor Glob rekao je policiji da je tijelo staro oko 2.000 godina i da je nepoznati muškarac vjerojatno bio žrtva ritualnog ubojstva.

Kasnije se ispostavilo da je Glob bio u pravu. Naime, datiranje radioaktivnim ugljikom pokazalo je da je taj nepoznati muškarac, sada s nadimkom Čovjek iz Tollunda, umro između 375. i 210. godine prije nove ere. Obdukcijom je utvrđeno da je zapravo umro od vješanja, što je bacilo sumnju na teoriju o ritualnom ubojstvu.

Tisućama godina staro tijelo čovjeka iz Tollunda | Author: Wikipedia Wikipedia

Tijelo je danas izloženo u muzeju Silkeborg u Danskoj, ali zanimljivo je da je samo glava u izvornom stanju. Pod utjecajem kiseline u tresetu, tijelo je mumificirano, ali metode očuvanja bioloških ostataka nisu bile toliko uznapredovale tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća. Zbog toga su znanstvenici odlučili odrezati glavu i sačuvati je, a ostatak mekog tkiva je istrunuo i s vremenom su samo kosti ostale.

Danas je glava postavljena na vjernu repliku tijela izrađenu prema fotografijama iz vremena pronalaska tijela, koristeći izvorne kosti.

Tisućama godina staro tijelo čovjeka iz Tollunda | Author: Wikipedia Wikipedia

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.