Life
36507 prikaza

Jahta strave: Cijela obitelj ubijena nasred pučine

Jedrilica na moru
Thinkstock
Sve se dogodilo jedne noći, a kasnije je utvrđeno da je razlog bila pohlepa

Arthur Duperrault sanjao je o odmoru na Bahamima. Ovaj optičar iz Wisconsina sanjao je da barem jednu zimu zamjeni hladnoću sjevera SAD-a modrim vodama Atlantika, a početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uspio je u tom naumu. Te godine su on, njegova supruga Jean, sin Brian i kćeri Terry Jo i Rene proveli odmor na Bahamima. 

Planirali su provesti samo tjedan dana u toplijim krajevima, ali bili su spremni i produljiti svoj ostanak ako im se svidi boravak. Na Floridi su unajmili Bluebelle, jedrenjak s dva jarbola, i kapetana Juliana Harveya. Pridružila im se i Julianova supruga Dene. Rano ujutro 8. listopada 1961. godine Bluebelle je isplovio iz Fort Lauderdalea prema Bahamima. Četiri dana su proveli na putovanju prema otočju Bimini gdje su proveli tjedan dana uživajući u suncu i moru.

Rano u nedjelju, Duperrault je ispunio formulare za napuštanje Bahama i povratak u domovinu. "Bilo je ovo nevjerojatno iskustvo. Vraćamo se prije Božića", rekao je Duperrault, a prenosi Reader's Digest. Te večeri je Dene skuhala večeru, a kasnije će se ispostaviti da je to posljednja večera ikad servirana na brodu Bluebelle.

Tata, upomoć

Oko devet sati navečer je Terry Jo otišla spavati, a obično joj se i mlađa sestra Rene pridružila u maloj kabini u blizini krme. Ove večeri je ostala s ostalim članovima obitelji u kabini nedaleko od upravljača broda. Usred noći, Terry Jo su probudili povici njenog brata Briana: "Tata, upomoć! Upomoć!". Čula je Terry Jo i nečije korake. Nakon toga je zavladala mrtva tišina.

Pet minuta kasnije se usudila izići iz kabine. Vidjela je majku i brata kako leže u lokvi krvi. Istog tog trenutka je znala da su mrtvi. Polako, na vršcima prstiju, išuljala se na palubu. Vidjela je još krvi i nešto što misli da je bio nož. Iznenada je Harvey viknuo na nju: "Vraćaj se dolje". Polako se vratila u svoju kabinu i sklupčala na krevetu. Uskoro je u kabinu počela ulaziti voda, a ona je bila previše ustrašena da bi prstom mrdnula.

Opet ju je iznenadio Harvey. Stao je na vrata i držao je nešto u rukama. Terry Jo je uvjerena da je držao pušku i samo je gledao u kabinu. U jednom trenutku samo se okrenuo i popeo se na palubu.

Voda je Terry Joi došla do struka i bila je svjesna da će se utopiti ako ne pobjegne iz kabine. Jednom kad se uspjela popeti na palubu vidjela je da je Harvey već spustio čamac za spašavanje, a da brod tone. "Drži ovo", oštro je naredio Harvey dok joj je u ruku stavljao uže do čamca za spašavanje. Ruke su joj se ukočile od šoka i ispustila je uže. Harvey se bacio za čamcem i ostavio je curicu od 11 godina samu na brodu koji tone. 

Usred Atlantika, okruženu tijelima mrtve obitelji.

Spašena u zadnji tren

U tom trenutku ona se sjetila još jednog čamčića za spašavanje koji je na sreću ostao privezan. Posljednjim atomima snage dovukla se do čamca i gurnula ga je prema vodi. Šokirana događajima, zaboravila je odvezati čamac i brod ju je povukao u morske dubine. Na svu sreću, konop je pukao i Terry Jo je isplivala na površinu. Nije imala hrane, nije imala vode, a na sebi je imala samo spavaćicu.

Noć je provela drhteći, a jutro je donijelo spas, ali i nove opasnosti. Uskoro je temperatura prešla 30 stupnjeva. Svakog sata usta su joj postajala sve suša, ali nije osjećala žeđ. Osjećala je prazninu u želucu, ali nije osjećala glad. Danima je bila na svojoj splavi, a jednog dana vidjela je mali zrakoplov. Očajnički je počela vikati i mahati, ali nije uspjela privući pažnju pilota. Bespomoćno je plutala u kanalu Providence. Struja ju je uskoro odvela prema Zaljevskoj struji, a otamo ju je struja odnijela prema pučini Atlantika.

Danima se borila s halucinacijama i više nije bila sigurna što je san i što je java. Četvrtog dana otvorila je oči i vidjela ogromnu sjenu ispred sebe. Činilo joj se da se polako pretvara u kita, ali bila je na izmaku snage i samo je utonula u dublji san. Čula je neke glasove u daljini i učinilo joj se da pluta. Tada je izgubila svijest.

Bila je spašena.

Julian Harvey spašen je nešto ranije. Samo dan nakon što je Bluebelle potonuo, tanker na putu za Puerto Rico je vidio Harveya koji je ispričao kako je on jedini preživjeli s unesrećenog broda koji je igrom slučaja potonuo.

Nekoliko dana nakon toga, on je saznao da je i Terry Jo preživjela. Odmah je počinio samoubojstvo. Policija je pretpostavljala da je ubio suprugu i sve moguće svjedoke kako bi uzeo novac od osiguranja.

Terry Jo je godinama kasnije otvorila srce i ispričala detalje sudbonosne večeri kada je na pučini ostala siroče.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.