Life
20319 prikaza

Ronaldo je puk'o protiv Irana zbog čovjeka s klupe

Cristiano Ronaldo
1/2
REUTERS
Saznao se razlog zašto je Ronaldo protiv Irana promašio jedanaesterac i umalo zaradio crveni karton

Meč protiv Irana za Christiana Ronalda trebao je biti rutinska utakmica protiv slabijeg protivnika. No, umjesto po golovima, ovu utakmicu nogometna će zvijezda pamtiti po nizu vlastitih katastrofalnih pogrešaka. 

Ne samo da mu je iranski golman obranio jedanaesterac, nego je, samo zahvaljujući svom zvjezdanom statusu, izbjegao crveni karton nakon što je iranskog igrača Mortezu Pouraliganjia udario laktom u bradu, iako ovaj nije imao loptu.

No, nije Ronaldo jedini koji je u ponedjeljak navečer bio iznimno tankih živaca. Bio je to i njegov sunarodnjak, Portugalac Carlos Queiroz - iranski izbornik.

"Najprije zaustavite igru ​​jer je reagirao VAR zbog udarca laktom, što je prema svim nogometnim pravilima - crveni karton! I to jednako vrijedi i za Ronalda i za Messija. A onda ne dodijelite crveni, nego žuti karton", bjesnio je iranski izbornik Carlos Queiroz, inače rođeni Portugalac. Na pitanje je li Ronaldo bio privilegiran zbog svog imena, Queiroz je odgovorio:

"Ne znam, ali imamo pravo to saznati."

No, ono što publika nije saznala, jest da su se istovremeno na terenu vodile dvije bitke - ona momčadska između Irana i Portugala za bodove, ali i ona psihološka između ljutih neprijatelja - Ronalda i iranskog izbornika Queiroza. 

Da je na utakmici vladala posebno naelektrizirana atmosfera govori i činjenica da je paragvajski sudac Enrique Cáceres čak tri puta zaustavljao igru jer se oglasio VAR, a čak oba puta kad su bili u pitanju penali  i to po jedan za svaku momčad, piše The Guardian.

'Čemu uopće VAR?'

Ni to nije bilo dovoljno Queirozu koji smatra da je Irancima ukraden barem još jedan jedanaesterac:

"Moji igrači zaslužuju puno više poštovanja, iranski navijači zaslužuju također mnogo više poštovanja. OK - griješe igrači, griješe treneri, griješe suci, ali danas u 21. stoljeću kad imamo basnoslovno skupu tehnologiju i ljude čija je zadaća da provjeravaju svaki detalj na utakmici i spriječe nepravdu - e sad na kraju nitko nije odgovoran za nastalu štetu." 

Queiroz i Ronaldo se znaju godinama. Tijekom 90-ih godina vodio je Sporting prije nego što se preselio u Manchester kako bi postao pomoćnik Alexa Fergusona.

Arena Kaliningrad Uhićenja Life Smrt i korupcija na stadionima gdje će igrati Hrvatska

Ubrzo nakon dolaska, United je odigrao prijateljsku utakmicu sa Sportingom u kojoj je tada 18-godišnji Ronaldo, zasjao.

Queiroz je tada savjetovao Unitedu da s njim potpišu ugovor i transfer je obavljen u Queirozovom stanu u Lisabonu.

Ali nije presudilo samo prijateljstvo, nego je Sir Ferguson točno znao zašto pod hitno želi Ronalda. Inzistirao je da se ugovor s Ronaldom potpiše mjesecima prije prijelaznih rokova.

"Već neko vrijeme pregovaramo s Ronaldom, a zanimanje za njega iz drugih klubova je sve veće, naročito posljednjih tjedana, pa moramo brzo reagirati da bi ga dobili. To je iznimno talentirani igrač, napadač koji jednako dobro koristi i lijevu i desnu nogu, a može igrati na bilo kojoj poziciji u napadu - i desno i lijevo i kao špica", nizao je hvalospjeve Ferguson. 

Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine Uspjeh 'kockastih' Life Lipanj 1998.: Najljepši mjesec hrvatske nogometne povijesti

Na samom sporazumu, Queiroz je rekao: "Osjećam to kao svoju dužnost, kao prijatelj i trener i nikad neću zbog toga požaliti". 

Queiroz i Ronaldo u Manchester Unitedu bili su vrlo povezani - toliko da je to čak remetilo odnose među ostalim igračima, pa je Ruud van Nistelroy Ronaldu znao govoriti da ako ima problem neka ode razgovarati sa svojim 'tatom', piše express.co.uk. 
Ubrzo nakon toga, Van Nistelrooy je prodan.

A onda je Queiroz 2008. počeo voditi portugalsku reprezentaciju. Još uvijek je izgledalo kao su on i Ronaldo bili u idiličnim odnosima. 

A bili su kao otac i sin

"Cristiano je pravi šampion, a igrački on je Superman u smislu njegovog mentalnog pristupa igri. On je silno jak i pouzdan."

Ali uskoro je došlo do sloma. Ronaldo je u 16 mjeseci samo jednom zabio gol za reprezentaciju a 2010. godine sa Svjetskog prvenstva izbacila ih je Španjolska.

Upitan zašto su izgubili, Ronaldo je tad odgovorio: "Pitajte Queiroza" i tako odgovornost prebacio na svog - sad već očito - bivšeg prijatelja i 'tatu'. 

Ovih dana, kao iranski izbornik, Queiroz je rekao da njegovi igrači jedva čekaju da istrče na teren i okušaju se protiv Ronalda i ostalih "velikih igrača" Portugala, te je rekao će to biti sigurno "najteži izazov" njegove momčadi.

Na pitanje ima li plan za zaustavljanje Ronalda, rekao je da će se Iran držati svoje filozofiju "tri R": respekt prema protivniku, realnost glede vlastite snage i vlastitih slabosti i romantični pogled na to kako dobri timovi pobjeđuju pojedince.

Carlos Queiroz razgovara sa sucem  Enriqueom Caceresom | Author: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
Queiroz smatra da bi VAR trebao tako funkcionirati da publika i treneri čuju kompletnu komunikaciju između sudaca koji sjede pored ekrana i glavnog suca na utakmici.

“Ovako nemamo pojma čija je odluka da se Ronaldu da žuti karton. Je li to odluka glavnog suca ili ljudi koji su sjedili kraj ekrana", smatra Queiroz koji je vjerojatno silno želio da Iran pobijedi i da gleda Ronalda u suzama.

Iran nije dobio utakmicu, a Ronaldo se u istoj nije nimalo proslavio. Bila je to utakmica u kojoj se odlučivalo o prvom mjestu u skupini i da je kojim slučajem Ronaldo zabio gol, Portugal bi ostao na prvom mjestu u skupini i u osmini finala išao na lakšeg protivnika. Ovako je na prvom mjestu njihov ljutiti rival Španjolska, a Portugalce čeka teži meč s prvoplasiranim Urugvajem. 

Da je kojim slučajem pobijedio Iran, a i to se moglo vrlo lako dogoditi, Iran bi se prvi put u povijesti svog nogometa, plasirao u sljedeću fazu natjecanja na nekom Svjetskom prvenstvu i izbacio Portugalce. Rezultat 1:1 nije usrećio nikoga, rastužio je mnoge, a bacio u očaj glavne aktere sukoba. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.