Life Svjetsko prvenstvo 2018
72350 prikaza

Nitko nije primijetio čudan detalj u njemačkoj repki

Toni Kroos, Julian Draxler, Sami Khedira
1/2
Elmar Kremser/DPA/PIXSELL
Njemačka nogometna reprezentacija ogledalo je nepomirljivih ekonomskih razlika između bivše dvije države

Njemačka je nogometna velesila. Ipak, samo jedan član nacionalnog tima koji se natječe na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu, veznjak Toni Kroos, dolazi iz bivše istočne Njemačke.

U razdoblju od 40-ak godina tijekom 20. stoljeća, Njemačka je bila podijeljena u dvije odvojene zemlje, istočnu i zapadnu. Iako je prošlo skoro 30 godina od ponovnog ujedinjenja, vjerovalo se da će se nejednakosti između bivše dvije države smanjivati. 

No, danas je u toj reprezentaciji, od 23 igrača samo jedan koji dolazi iz bivše istočne države, pa tako i dalje dominiraju igrači klubova iz zapadne Njemačke. 

Hrvatska reprezentacija Matematički kaos Znanost Kladioničari: Metode kako pogoditi pobjednika u Rusiji

Tijekom hladnog rata od kasnih 40-ih do listopada 1990. kapitalistička Zapadna Njemačka bila je saveznica sa Sjedinjenim Državama, a komunistička Istočna Njemačka bila je saveznica sa Sovjetskim Savezom.

Nakon njemačkog poraza u Drugom svjetskom ratu, pobjedničke su snage raspršile sve sportske organizacije u zemlji.

Nekoliko godina kasnije, istočnonjemačka vlada ponovno je uvela amaterski nogomet kao program tjelesnog odgoja u velikim državnim zadrugama koje su se pojavile nakon nacionalizacije gospodarstva. U međuvremenu je u Zapadnoj Njemačkoj početkom 1960-ih godina osnovana Bundes liga - profesionalna nogometna liga. 

Njemački navijači | Author: Elmar Kremser/DPA/PIXSELL Elmar Kremser/DPA/PIXSELL
Za razliku od svojih zapadnih kolega koji su djelovali kao trgovačka poduzeća, istočno-njemački klubovi bili su čvrsto kontrolirane organizacije koje je vodila socijalistička država. Istočno- njemačka vlada uložila je u sport. Ali oni su davali prednost olimpijskim reprezentativcima, a ne nogometnim klubovima.

Neki nogometni klubovi iz Istočne Njemačke, poput 1. FC Magdeburg, postigli su znatan uspjeh na međunarodnim natjecanjima. Najveći nacionalni nogometni trenutak za tu zemlju bio je pobjednički gol Jürgena Sparwasserova protiv Zapadne Njemačke tijekom Svjetskog kupa 1974. održanog u zapadnoj Njemačkoj. Većina Nijemaca starijih od 50 godina mogla bi vam točno reći gdje su bili, u trenutku kad se to dogodilo - bio je to za Istočnu Njemačku trenutak koji se može usporediti s ubojstvom Kennedyja.

Kako bi se natjecao s međunarodnim klubovima iz kapitalističke Zapadne Europe koji su bili u mogućnosti kupiti igrače iz cijelog svijeta, klubovi iz bivše istočne Njemačke bacili su se na traženje talenata u lokalnim zajednicama i u akademije mladih nogometaša koje su stvarale domaće nogometne talente. Mnogi od tih igrača stasali su upravo u vrijeme ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine. 

Otvaranje svjetskog prvenstva u Moskvi Nogomet Top News Ove fotke su obilježile otvaranje nogometnog prvenstva

U ljeto 1990, devet mjeseci nakon pada Berlinskog zida, njemačka reprezentacija - sastavljena isključivo od zapadnih Nijemaca - osvojila je Svjetsko prvenstvo u Italiji. Budući da se zasebne nogometne lige Zapada i Istoka još uvijek nisu spojile u jedinstveno upravljačko tijelo, tijekom prvenstva na terenu nije bilo niti jednog istočnonjemačkog nogometaša. 

Nakon utakmice, trener Franz Beckenbauer optimistički je najavio da će priljev igrača s istoka pridonijeti kvaliteti njemačke nogometne reprezentacije i učiniti ju nepobjedivom. No, njemačka nogometna legenda bila je tek djelomično u pravu.

Ujedinjena njemačka nogometna reprezentacija nije postala nepobjediva tijekom tog desetljeća. Igrači Istočne Njemačke pridružili su se svojim zapadno-njemačkim vršnjacima u nacionalnu nogometnu momčad i samo devet od ukupno 20 igrača na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2002. godine imalo je zapadnonjemačke korijene. 

Arena Kaliningrad Uhićenja Life Smrt i korupcija na stadionima gdje će igrati Hrvatska

Igrači iz istočne Njemačke koji su igrali u objedinjenoj momčadi dva desetljeća nakon ujedinjenja, bili su rođeni krajem 60-ih i i tijekom 70-ih godina te su svi prošli program razvoja mladih talenata. No, s vremenom ti talenti su nestali i danas s izuzetkom Kroosa, niti jedan od ostalih igrača u njemačkoj reperezentaciji više nije iz bivše Demokratske Republike Njemačke, a odgovor leži u ekonomiji. 

Nakon pada Berlinskog zida, najbolji igrači s istoka odmah su se preselili u bivšu Zapadnu Njemačku jer su tamo dobili i veće plaće. U međuvremenu, poput ekonomija drugih tranzicijskih zemalja, koje su prešle iz komunizma u kapitalizam, brza reorganizacija gospodarstva Istočne Njemačke dovela je do propasti čitave industrije.

Toni Kroos | Author: Elmar Kremser/DPA/PIXSELL Elmar Kremser/DPA/PIXSELL
Slično se dogodilo i s nogometnim klubovima. Niti jedan klub s istoka nije uspio uspostaviti trajnu prisutnost u Bundesligi, njemačkoj vrhunskoj profesionalnoj ligi. Više ne dobivaju državne potpore i ne mogu privući neprekidan priliv novca od televizijski prijenosa, kao ni bogatih sponzora, kao što je to slučaj s njihovim zapadnim kolegama. Posljedica je bila da su klubovi s istoka bili prisiljeni radikalno smanjiniti svoje omladinske pogone. 

Kroos je naravno izuzetak, ali on svoj uspjeh ne duguje ni klubovima iz bivše istočne Njemačke. Naime, njegov otac Roland Kroos bio je nogometni trener. Roland nije samo detektirao veliki potencijal njegova sina, već je uspio razviti sposobnosti svog sina. Kad je Kroos bio tinejdžer, otac je Tonija poslao u akademsku zajednicu jednog od najuspješnijih europskih nogometnih carstava - u Bayern iz Münchena. Na Zapadu je Toni - koji je postao "obiteljski projekt" - sazrio kao igrač, prije nego se preselio u Real Madrid.

Tako danas dominacija Zapada u njemačkom nogometu zapravo simbolizira duboku gospodarsku podjelu zemlje koja traje do danas, piše businessinsider.com.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.