Life
23012 prikaza

Rusi imaju najjaču atomsku bombu - ne usude je se koristiti

Nuklearna bomba
1/9
Thinkstock
Najveća eksplozija koju je ljudska vrsta ikad proizvela šokirala je i promatrače i znanstvenike

Jutro 30. listopada 1961. godine bilo je sasvim uobičajeno. Sovjetski savez budio se i nitko nije očekivao neke bitne događaje. Istovremeno je s poluotoka Kola, daleko na sjeveru Rusije, polijetao bombarder Tupoljev 95. Posebno modificirani bombarder namijenjen nošenju nuklearnih bombi ušao je u upotrebu tek nekoliko godina ranije i već je imao čast obnašati tako važnu dužnost.

Priča o nastanku Tu-95 teško može stati u knjigu, ali spomenimo samo da je to jedan od najglasnijih zrakoplova na svijetu zbog propelera čiji vrhovi probijaju zvučni zid tijekom leta.

Nuklearni test na Bikiniju Atol Bikini Znanost Na mjestu nuklearnih testova našli mutirane morske pse

Sovjetski znanstvenici prvi su put testirali nuklearno oružje krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća i ogromnom brzinom su napredovali u razvoju sve moćnijih bombi. Ali ništa što su ranije isprobali neće se moći usporediti s tom eksplozijom. Bomba je bila duga osam metara i promjera dva i pol metra. 27 tona teška eksplozivna naprava nije stala u zrakoplov pa su sovjetski inženjeri morali osmisliti način za pričvršćivanje bombe ispod zrakoplova.

Bomba je imala nekoliko kodnih naziva, ali povijest je pamti kao "Carevu bombu", najveću eksploziju koju je ljudska vrsta ikad proizvela. I to nije bila slučajnost. Znanstvenici su naporno radili da bi ispunili želju Nikite Hruščova. Tadašnji sovjetski premijer htio je da čitav svijet drhti pred sovjetskom moći, a znanstvenici su mu ponudili najmoćnije oružje na svijetu, oružje za uništavanje čitavih gradova.

1/9

Za upravljačem Tupoljeva bio je iskusni pilot major Andrej Durnovcev koji je lansirao čudovišnu bombu iznad Nove Zemlje, gotovo nenaseljenog arhipelaga u Barentsovu moru. U pratnji mu je bio manji bombarder koji je trebao snimati eksploziju i prikupljati uzorke prilikom bijega s mjesta eksplozije. A doslovno su bježali. Znanstvenici su izračunali da piloti imaju otprilike 50% šansi za preživljavanje. Da bi im olakšali bijeg, bomba je postavljena na padobran težak gotovo tonu. 

Nuklearna naprava polako je padala na visinu od oko četiri kilometra što je trebalo omogućiti pilotima da odlete pedesetak kilometara od epicentra eksplozije što je teoretski bilo dovoljno za bijeg.

Točno u 11:32 ujutro bomba je eksplodirala.

Bila je 3000 puta jača od one korištene u Hirošimi, te je razbila stakla na kućama udaljenima oko 900 km. Svjetlost na nebu zbog eksplozije mogla se vidjeti i na udaljenosti od skoro 1000 km. Car bomba je bila jačine između 50 i 58 megatona, točnije dvostruko veća od druge po redu najjače nuklearne bombe. Opekline trećeg stupnja bi, zahvaljujući ovoj bombi, mogle zadobiti osobe na području od 6500 kvadratnih kilometara od epicentra bombe.

Gljiva koja nastaje nakon aktiviranja nuklearne bombe Strogo čuvano Top News Tajni plan američkih vlasti za preživljavanje nuklearnog rata

Arhitekt te sprave, Andrej Saharov, bio je užasnut djelom svojih ruku. Samo dvije godine kasnije podupirao je djelomičnu zabranu testiranja nuklearnog oružja, a kasnije tog desetljeća je kritizirao proturaketne štitove i govorio je da će to samo potaknuti još jednu utrku u nuklearnom naoružavanju. Što se on više protivio nuklearnom naoružavanju, to su ga više odbacivale sovjetske vlasti.

1975. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir, a Sovjetski savez nije nikad više pokušao izgraditi tako moćno oružje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zoq 17:09 13.Rujan 2018.

    Carska bomba nije Atomska (A-bomb) nego Hidrogenska (H-bomb). Atomske bombe se aktiviraju fisijom, Hidrogenske se aktiviraju fuzijom, i daleko su razornije, zbog toga nisu nikad upotrijebljene. Osim Rusa, hidrogenske bombe imaju još samo Amerikanci, Kinezi i od nedavno Sjeverna Koreja, ... prikaži još!, dok atomske bombe imaju Englezi, Francuzi, Indijci, Pakistanci i Izraelci, te navodno Iran.

  • nelson 18:34 18.Kolovoz 2017.

    banditi šta hoće baciti je da unište zemlju ,,