Life
683 prikaza

Sa šest godina u opasnim rudnicima pod vodom kopaju zlato

Djeca na Filipinima
Tanja Schalling/DPA/PIXSELL
Najnovije istraživanje pokazuje da djeca rade u zastrašujućim uvjetima

Tisuće djece na Filipinima radi u opasnim podzemnim rudnicima zlata koji bi mogli eksplodirati svakog trenutka, tvrdi organizacija za ljudska prava - Human Rights Watch (HRW).

Organizacija je ovaj tjedan objavila izvještaj u kojem su dokumentirana iskustva 65 djece, među kojima neka imaju svega devet godina, a koji boluju od raznih bolesti koje su 'zaradili' radeći u očajnim uvjetima u rudnicima.

HRW otkriva da su intervjuirali i lokalne službenike, zdravstvene djelatnike i stručnjake za rad u rudnicima. Mnoga djeca spuštaju se u duboke, vodene jame kako bi pronašli zlato, a kasnije obrađuju plemeniti metal sa živom - otrovnim metalom koji uzrokuje grčenje mišića, bolove u leđima i kožne probleme.

"Djeca na Filipinima rade u zastrašujućim uvjetima u malim rudnicima zlata", tvrdi Juliane Kippenberg iz HRW-a i autorica izvještaja. "Filipinska vlada zabranjuje opasan dječji rad, ali nije učinila gotovo ništa kako bi se zakon zaista i provodio."

Dok djeca mogu pod vodom raditi dulje razdobolje, udišući zrak pomoću cijevi koje su zakačene na zračne kompresore iznad zemlje, strah od utapanja izrazito je visok.

2014. godine, 17-godišnji rudar i njegov stariji brat ugušili su se duboko u rudniku.

"Ponekad morate biti brzi, pogotovo kad nemate zraka u cijevima", objasnio je jedan 16-godišnji rudar HRW-u, tvrdeći da nije dobro ni prebrzo izaći iz vode jer tad obolite od dekompresijske bolesti koja se javlja naglom izmjenom pritiska. "To je normalna stvar, to se i meni dogodilo", kaže dječak.

Mnoga pronalazišta zlata na Filipinima pronađena su pod vodom, pa ljudi tragaju u podvodnim jamama, od kojih su neke duboke i po 25 metara. Prema HRW-u, u tom rudnicima radi oko 200.000 do 300.000 rudara, zahvaljujući kojima se Filipini nalaze na 20. mjestu proizvođača zlata na svijetu, piše Time.

2014. godine u rudnicima je pronađeno 18 tona zlata, čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 700 milijuna dolara. No je li to vrijedno dječjeg zdravlja?

Djeca naime prepričavaju kako im, kad je voda hladna, cijelo tijelo tijelo utrne, ali moraju to nastaviti raditi kako bi zaradili za jelo. Neki pričaju da su počeli raditi sa šest godina, ili da su prvi dan na poslu proveli u rudniku dubokom 16 metara.

Napustili su školu i boje se za svoje živote, ali to je jedini život kakvog poznaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.