Life
7781 prikaza

Sabina Selimović: Pobjegla u ISIL, roditelji tuže državu

Samra Kešinović u odori Islamske države
screenshot/youtube
Već godinama se ne zna jesu li odbjegle tinejdžerice žive ili mrtve, iako su u nekoliko navrata dolazile informacije da više nisu žive, ali to nitko nije mogao dokazati

Prije četiri godine je Sabina Selimović, zajedno sa Samrom Kešinović, pobjegla i priključila se u Siriji Islamskoj državi.

Njih dvije su bile među prvim tinejdžerima iz Austrije koje su se priključile Islamskoj državi u Siriji i shodno tome privukle veliku medijsku pažnju. Teroristi su ih koristili za vlastitu promociju, a i brojnim medijima bilo je zanimljivo ispitati što je to natjeralo dvije tinejdžerice da napuste relativno ugodni život u Austriji kako bi otišle na bojišnice Iraka i Sirije.

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografirali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila tjedan dana nakon odlaska, no ona ni tada nije znala u kojem se točno mjestu u Siriji ona nalazi. Obitelj je pretpostavljala da Sabina nije smjela reći gdje je. 

Lavdrim Muhaxheri Islamska država Top News Fanatici s Kosova spremni: Umrijet ćemo za ISIL

"Ne znam ništa o tome da su bile seksualne robinje, niti mi je Sabina nekada ispričala tako nešto. Neke stvari koje su iznesene nisu istina. Sabina je u Siriju otišla na Samrin nagovor", ispričala je Senada Selimović, Sabinina majka, za portal "Srbija danas"

Već godinama se ništa ne zna o njima, a uvriježeno je mišljenje da su obje djevojke umrle. 

Sabinina majka je preko svog odvjetnika, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", najavila tužbu protiv Republike Austrije. 

Majka Senada kaže da do danas ne može shvatiti kako je tek 15-ogodišnja djevojka mogla napustiti zemlju. 

Ističe da je granična policija morala zaustaviti Sabinu i vratiti je kući. 

Njen odvjetnik je podržava i ističe da su službenici na granici morali utvrditi jesu li roditelji dopustili izlazak iz države. 

U Austriji, međutim, maloljetnicima nije zabranjeno da napuštaju zemlju, navodi srpski Tanjug.

Prije nekoliko godina u razgovoru za francuski časopis Sabia je poručila da je zadovoljna i da se ne želi vratiti kući.

"Ovdje mogu uistinu biti slobodna i prakticirati svoju vjeru. U Beču to nisam mogla" kazala je Sabina i dodala da je "hrana slična onoj u Austriji iako je uglavnom riječ o halal hrani."

Djeca vojnici u ISIL-u Uništena generacija Life Noćna mora: Smaknuća su i dalje dio njihovog života

"Možemo dobiti i kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice" tvrdila je Sabina i dodala kako nije trudna, ali da uživa u novom životu.

Stručnjaci su već tada upozoravali da je 15-godišnjakinja intervju najvjerojatnije odradila pod prismotrom novog supruga, također džihadista te da bi on lako mogao biti propaganda ISIL-a nakon što su se u medijima pojavili natpisi da se Sabina želi vratiti kući.

O njihovom bijegu u Siriju njihovi su roditelji doznali s njihovih Facebook profila na kojima su djevojke objavile da su otišle u 'sveti rat'. Oko pola godine kasnije, stigla je vijest kako su djevojke navodno kontaktirale svoje obitelji i kazale im da se žele vratiti kući. 

"Dosta nam je života u Islamskoj državi i džihadista" bila je poruka dviju djevojaka koju je prenio britanski Telegraph.

Vlasti su za radikalizaciju djevojaka optužile islamskog propovjednika Mirsad O. iz BiH koji također živi u Beču, ali on odbacuje optužbe.

Iako su postojale glasine da se djevojke žele vratiti kućama, austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova se nije slagalo s njihovim povratkom, što je otprilike i sudbina svih drugih džihadista koji se sada nalaze u limbu jer je Islamska država gotovo uništena, a matične države ih ne žele.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.