Life
83991 prikaza

Šaneri: "Poznati Hrvati kupuju robu ukradenu iz dućana"

Shopping centar
Thinkstock
Mnoge skupine kradljivaca godinama su poznate policiji, ali i zaštitarima

Brendirana, skupa odjeća, visokocijenjena vina i alkoholna pića, sirevi, kozmetika, parfemi, bombonijere, kava, pršuti, kuleni. Dio je to asortimana na popisu profesionalnih kradljivaca po prodavaonicama, uglavnom u velikim trgovačkim centrima. 

Jer u njima im se lakše prikriti. Kradu organizirano i na tome zarađuju mnogo novca. Mnoge skupine kradljivaca godinama su poznate policiji, ali i zaštitarima. Neki žive i “rade” u Hrvatskoj, drugi “na posao” dolaze iz Srbije, BiH, Slovenije, Italije. 

Pavo Zubak Pavo Zubak Ekonomix Tuđmanov omiljeni milijunaš - počeo u garaži, danas je kralj automobila

"Stranci često kradu kod nas. Jako su dobro upoznati s našim kaznenim zakonom. Dobro paze da u jednoj krađi uzmu robu manje vrijednosti kako bi izbjegli kaznenu prijavu i moguće pritvaranje", kažu nam zaštitari jedne zaštitarske kuće, koji su prilično uspješni u hvatanju sve dosjetljivijih kradljivaca. 

Velike prodavaonice sa skupocjenom robom angažiraju zaštitarske tvrtke koje postave nadzorne kamere, a zaštitari prate svaki pokret kupca. Već uvježbani, posebnu pozornost pridaju onima specifična ponašanja. 

"Njihovo uobičajeno ponašanje je ‘muvanje’ po prodavaonici, traženje kamera pogledom, praćenje prodavača, prevrtanje robe po rukama, uzimanje i vraćanje robe, prebacivanje više komada preko ruku i potom ulaženje u garderobu", poučavaju nas zaštitari.

Trgovina odjećom | Author: Thinkstock Thinkstock
U garderobama su nadzorne kamere zabranjene. A to serijski lopovi jako dobro znaju i iskorištavaju. Izvježbani kradljivci unutra se i ne zadržavaju dugo. 

Ciljano uzmu, primjerice, košulju i odijelo koje žele ukrasti, s njih u nekoliko sekundi posebnim kliještima skinu zaštitu, robu stave u torbe s aluminijskim folijama. Te folije poslije “ignoriraju” alarm pri izlasku iz dućana. 

Ostatak robe koju su unijeli u garderobu vraćaju nazad na police kako ne bi izgledali sumnjivo. Ipak, ako su ih zaštitari uočili na nadzornim kamerama, pričekaju ih pri izlasku. 

Lopovi imaju priliku ili platiti ili vratiti ukradeno.

"Takav profil kradljivaca rijetko plati robu, najčešće samo onda kad ni pod koju cijenu ne žele razgovarati s policijom."

No kad su stranci u pitanju, policiju uvijek zovemo - kažu zaštitari. Žale se na zakonske promjene prema kojima je limit za podnošenje kaznene prijave po službenoj dužnosti povišen s tisuću na 2000 kuna.

"Tako je lopovima omogućeno da kradu još i više bez ozbiljnih posljedica. Ako je vrijednost ukradene robe manja od 2000 kuna, tad trgovina može lopova goniti privatnom tužbom, što nitko ne želi, jer nema nikakve svrhe", objašnjavaju.

Šivanje traperica Izrabljivanje radnika Ekonomix Jeftina roba: Za plaću od 500 kuna šiju vam traperice od 60 kuna

Roba se ionako vraća, ako zaštitari ulove lopova, a vucaranje po sudovima samo je dodatni trošak. Rezultat će ionako biti nikakav. Pa tko će naći te ljude i dovesti ih na sud iz neke druge zemlje. Isto je i s našima, žale nam se trgovci i dodaju da su lopovi sve drskiji. 

"Ponekad nas gledaju u oči i uzimaju stvari jer znaju da im ne možemo ništa. No nama trgovcima su te krađe strašan problem jer manjak u blagajni, ako nemamo dokaz pljačke, moramo sami nadoknaditi. U posljednjih šest mjeseci nisam primila cijelu plaću jer svaki mjesec ‘otplaćujem’ manjak u blagajni. Svaki od kolega u trgovini od plaće daje po 500 kuna, tako da je i nama u interesu da ulovimo lopove", objašnjava prodavačica u poznatoj trgovini brendiranih proizvoda u zagrebačkom Avenue Mallu. 

U slučaju da je vrijednost robe koju su pokušali ukrasti manja od 2000 kuna, policija samo napiše zabilješku, koja čak ni ne ulazi u službene statistike. 

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Pharaoh30000 17:40 25.Siječanj 2018.

  Potkrala se greška u članuk, limit za službeni postupak je 1000,00 KN! Kazneni zakon, objašnjenje pojmova, Članak 87. (30) Vrijednost stvari, imovinskog prava i imovinske koristi je mala ako ne prelazi 1000,00 kuna

 • expres 19:04 14.Siječanj 2018.

  Svakoga koga uhvate u krađi treba odvesti u posebnu sobu, pozvati maskirane kostolomce i polomiti prste na obje ruke i pri tome sve snimiti. Snimke javno objaviti na internetu. Taj više u životu neće ništa ukrasti, a i ostali će ... prikaži još! deset puta prije promisliti nego nešto ukrasti. Sve drugo neće zaustaviti kradljivce. Zašto da prodavači plaćaju ukradenu robu kad i ovako rade za siću?

 • Tiho123 01:05 14.Siječanj 2018.

  Nakon ovog članka 5 autobusa šanera kreće nam iz susjednih zemalja