Life
7998 prikaza

Seks afera koja je promijenila politiku i generaciju žena

Monica Lewinsky i Bill Clinton
1/3
Scott/ Flickr/ CC BY 2.0
Američka kolumnistica opisala je kako se slučaj koji je potresao Ameriku prije 20 godina odrazio na tadašnje djevojke i buduće žene

Ovih dana navršilo se točno dvadeset godina otkako je Monica Lewinsky morala svjedočiti o svom seksualnom odnosu s Billom Clintonom, tadašnjim predsjednikom SAD-a. Publicistkinja Allison Yarrow za thedailybeast.com napisala je kolumnu o tome kako je taj slučaj utjecao na jednu cijelu generaciju američkih žena.

Kako piše Yarrow, tad je imala 15 godina i prvi je put u životu čula riječ 'pripravnica' tek kad je Monica Lewinsky postala vijest. 

Monica Lewinsky OBLJETNICA Life "Moja afera s Clintonom skoro je uništila Ameriku"

"Djeca u Maconu u Georgiji, gdje sam odrasla, ljeta provode radeći u restoranima brze prehrane, igrajući bejzbol ili u kampovima. Nismo tad još jurili karijere. Pretpostavljali smo da je 'pripravnik' vrlo ružna riječ koja opisuje Monicu Lewinsky - nešto poput pseudonima za kučku ili drolju, a ne nekoga tko radi besplatno."

"Od tada sam mnogo puta pomislila kako joj je moralo biti ponižavajuće da potanko opisuje što se događalo u Ovalnom uredu pred svim onim strancima u poroti. Jedan od njih, koji ju je ispitivao pročitao joj je definiciju 'seksualnih odnosa' i pitao ju da li razumije, a zatim je printanu kopiju dao sucu. Lewinsky je kaznio zato jer je potvrdila da razumije i kasnije zahvalila svojim mučiteljima. 

Nije shvatila poruku

"Ono što sam tada znala o seksu naučila sam iz dva izvora - školske edukacije i popularne kulture. Sram i krivica zbog ženske seksualnosti s jedne i slava i hvaljenje zbog muške seksualnosti s druge strane. Pothranjivali su to mediji, stršalo je to iz svakog tinejdžerskog magazina. 'Jesi li ovisnica o dečku?', 'Jesi li opsjednuta njime'?, 'Jesi li ljubomorna?'. Podupirale su to TV serije za mlade od 'Beverly Hillsa 90210', do 'Saved By The Bell' u kojima su se djevojke bacale u potragu za muškom pažnjom. Bilo je toga u svakoj marketinškoj kampanji, od cipela do žitarica", piše Yarrow.  

"Moj odgoj iz 90-ih godina jasno je nalagao da je seks bio nešto što bi mlade žene trebale ponuditi svojim izgledom, ali su trebale zaštititi svojim ponašanjem. Očito, Monica Lewinsky nikad nije shvatila ovu poruku, ali je zato masno platila." 

Monica Lewinsky | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Bio sam tog ljeta u filmskom kampu. Dječaci su njezino ime koristili svaki put da bi opisali djevojke koje bi nosile preuske košulje ili prekratke suknje. Bilo bi to dovoljno da ju nazovu Monica. 

Svi smo se znojili od straha, čekajući kad će na nas doći red. Kontrolirala sam vlastiti izgled i ponašanje samo da izbjegnem bilo kakvu vezu sa zloglasnom pripravnicom. 

Nisam bila jedina. Njezina priča utjecala je na cijelu generaciju djevojaka koje su mrzile i samu pomisao da budu poput nje. Poznajem djevojke koje su ismijavali samo zato jer su imale istu frizuru poput nje ili samo ime koje bi zvučalo slično. Više ni jedna od nas nije nosila plavu haljinu, nismo darivali kravate, niti smo koristili riječ 'cigara'. 

Lewinsky je sedam mjeseci bila u središtu medijske pažnje, meta svih kritika, a mediji su ju smjestili u ulogu počinitelja a ne žrtve.  

'Grabežljiva kučka' i 'štipaljka'

Bila je prozvana kao "štetna, grabežljiva kučka u Bijeloj kući", "štipaljka", "stalkerica i zavodnica". Tiskale su se majice s šalama na njezin račun, automobili su bili ukrašeni naljepnicama i te šale stvorile su od mlade žene običnu prljavu vreću za udaranje. 

Yarrow je napisala knjigu o seksizmu 90-ih, a danas kaže da je zapravo u tom desetljeću feminizam, koji je sve do tad napredovao, tih godina stao i zakočio se. 

Devedesete su stvorile novu vrstu žena. Do 1990-ih žene su proteklih 100 godina u prosjeku stupale u brak u dobi između 22 i 24. No 90-ih se ta granica podignula na 24, a do 1997. podignula se na 25. Žene su odgodile brak i djecu ili izbjegavale taj izbor i radije birale posao. Seks im je postao užitak i zabava zahvaljujući proširenom pristupu kontroli rađanja i one su o tome počele razgovarati bez srama.

Takve su bile i junakinje TV-serija - od 'Living Single', 'Ally McBeal', i 'Sex and the City'.  

Ova nova žena, ili "Cosmopolitan Girl", kako ih se zvalo, imala je neovisnost, imala je vlastite prihode, bila je ambiciozna, seksualna, radila je i nije bila opterećena vođenjem kućanstva, ni uzdizanjem djece.

Susret Billa i Kima Strogo povjerljivo Top News Tajni dokumenti: Clinton je bio spreman na rat s Kimom

Ta žena je bila Monica Lewinsky. Dakle, svi ti napadi na nju zapravo su bili napadi na novu, modernu američku ženu i napredak koji je napravila. 

Intervju koji je Monica Lewinsky dala Barbari Walters 1999. godine, otkriva mnogo o atmosferi koja se stvorila oko nove moderne američke žene i generacijskoj podjeli među samim ženama. 

Lewinsky je tvrdila da je došla iz generacije koja se "seksualno podržavala" - u kojoj su po tom pitanju imali u generaciji prijatelje, a ne neprijatelje po pitanju veza.

Monica Lewinsky | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL
Walters je pitala što će Lewinsky reći svojoj djeci o aferi, sugerirajući da životni izbor mlade djevojke može izgledati bitno drugačije kad se jednog dana nađe u braku i suoči s bračnim i roditeljskim obavezama. 

"Milenijalke, u koje uključujem i sebe", piše Yarrow - "osuđivale su Monicu koja je zapravo bila predstavnica moderne mlade žene koja bira između mnogo mogućnosti - od nezavisnosti, užitka, vlastitog dohotka, odgađanja braka i djece.. No sve to je bilo razoreno ne samo zbog seksualnog skandala, nego još i više zbog toga što je predstavljalo njezin životni odabir koji je - prikazalo se tako - doveo do toga. 

Christine Keeler Christine Keeler Life Fatalna manekenka zbog koje su padale vlade

Poručilo se mladim djevojkama da ne smiju i ne mogu tako živjeti. je bila da mlade žene ne bi trebale i nisu mogle imati te stvari. Oslikali su Monicu kao glupu, skučenu djevojku koja ne zaslužuje ljubav. Mediji su gurnuli ovakve djevojke na rub društva. 

"Zbog toga ne krivim dječake iz kampa. Oni su pripadali generaciji koju je oblikovala seksistička medijska slika žene koja je postala vijest.

Tek danas, iz perspektive pokreta #MeToo možemo jasnije vidjeti ovu priču. Vidimo da je ono što je učinjeno njoj bilo gadno pogrešno.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lottilokka
    Lottilokka 02:21 10.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com