Life
55978 prikaza

Seksualne robinje terorista: "Svake noći su mi dolazila trojica"

Seksualne robinje u Islamskoj državi
1/2
Screenshot Youtube
Al-Qaidini suradnici otimaju i godinama siluju žene, kojima nitko ne može pomoći

Kad je Salama Ali počela s istragom o nestanku dvojice mladića, došla je do užasavajućeg otkrića. Ne samo da su radikalizirani mladi Kenijci odlazili u susjednu Somaliju gdje su se pridružili ekstremistima al-Shababu, već su i otimali i prodavali žene kao seksualne ropkinje.

Salamina potraga za braćom je provedena u tišini i maksimalnoj tajnosti zato što bi svaki glas o povezanosti s al-Shababom pobudio sumnju službi sigurnosti. Al-Shabab je, naime, lokalni ogranak al-Qaide. Zbog toga se Salama diskretno sastajala s ostalim ženama u Mombassi i okolici, a sve kako bi dijelile priče o nestaloj rodbini. "Shvatili smo da nas je puno", ispričala je ona za BBC.

Otkrila je ona i nešto potpuno drukčije. Otkrila je razne priče žena i djevojčica koje su su oteli i odveli u Somaliju. Obično su im obećavali dobro plaćen posao u drugom dijelu zemlje, ponekad čak i u inozemstvu. Krajem prošle godine je u tajnosti osnovala grupu za podršku ženama koje se vrate iz Somalije. Nedugo zatim se počela širiti priča o njoj i žene su joj počele same dolaziti.

Neke su dolazile s djecom, neke s HIV-om, a neke s mentalnim problemima zbog užasnih iskustava. Svima je bilo zajedničko da su se bojale govoriti u javnosti zbog straha da će ih identificirati kao simpatizere al-Shababa. U mračnoj sobi s navučenim zastorima se prepričavaju grozni događaji iz bliske prošlosti.

Militanti u Africi | Author: Youtube Youtube

"Muškarci su dolazili kako bi se seksali sa mnom. Ne mogu ti reći ni broja. Tri godine su muškarci dolazili kako bi spavali sa mnom", prisjeća se jedna žena.

"Svake noći bi dolazila dvojica ili trojica muškaraca za svaku ženu. Silovali bi nas opet i opet", govori druga.

Neke žene bile su prisiljene postati "supruge" militantima al-Shababa, a druge su bile zatočene u bordelima.

Jedna nova članica Salamine skupine, Faith, tek je nedavno pobjegla iz zatočeništva. Kad je imala 16 godina dobila je ponudu za posao starijeg bračnog para, ali na putovanju ju je dočekao pakao. Kaže da je ona, zajedno s 14 ostalih putnika, dobila drogiranu vodu i onesvijestila se. "Jednom kad smo došli svijesti, bili smo u sobi i tamo su bila dvojica muškaraca. Vezali su nam oči i silovali su nas u toj sobi", kaže ona.

Opet su je drogirali i ovog puta se probudila na čistini u šumi gdje su joj rekli da će je ubiti pokuša li pobjeći. U strahu za vlastitim životom, ostala je tri godine u zatočeništvu. Zbog stalnog silovanja, ostala je trudna i morala je sama roditi dijete u šumi. "Baka je bila tradicionalna rodilja i naučila sam nešto od nje. Sve što sam radila u toj šumi bilo je u samoći pa sam tako morala roditi i dijete u samoći", rekla je Faith.

Sarah, supruga bivšeg borca al-Shababa kaže da to nije slučajnost. Postoji čitav organizirani program za rađanje nove generacije boraca zato što je teško regrutirati ljude da žive u zabitima Somalije. Djecu je, s druge strane, puno lakše navesti da rade što žele. "U mom kampu su postojale žene koje su išle okolo i pozivale druge žene da im se pridruže", priča Sarah.

  • nelson 18:24 28.Svibanj 2017.

    užasno za 21 stoljeće