Life
4923 prikaza

"Oteli su nas, mučili kao životinje, čudom smo pobjegli"

Posada broda Naham 3 nakon oslobađanja
1/3
Oceans Beyond Piracy
Na vrhuncu moći gusari su držali stotine taoca i velikim brodarskim kompanijama nanosili milijunske gubitke

Gotovo 5 godina je 26 mornara s broda Naham 3 bilo zatočeno u Somaliji i napokon su ih gusari pustili na slobodu zamjenu za relativno malu svotu novca.

Gusari modernog doba predali su taoce dobrotvornoj organizaciji Oceans Beyond Piracy (OBP) u kolovozu ove godine, čime je završeno mučenje zatočenika. Prvi korak bio je objavljivanje fotografije svih zatočenika koji su držali papir s dogovorenim kodom.

Napušteni brod Carroll A Deering Nikad objašnjeno Life Jeziv misterij broda nestalog u Bermudskom trokutu

Drugi korak bilo je potpisivanje ugovora. "Dobili smo konačnu potvrdu o životu mornara, zatim smo im jednostavno dali ugovor", ispričao je John Steed iz OBP-a za Business Insider.

22. listopada, svih 26 mornara je pušteno na slobodu čime je okončano drugo najdulje zatočeništvo u rukama somalskih gusara.  Steed je dosta detaljno ispričao kako je išao proces oslobađanja taoca. "Odradili smo nešto čega se ni specijalna policija ne bi posramila", pohvalio se Steed.

Teroristi Američki kongresmen otkriva Top News "Teroristi u tajnosti drže zatvorene ljude, a SAD šuti o tome"

2011. godine je oko 700 taoca bilo u rukama somalijskih gusara kada su oni bili na vrhuncu moći, a ogroman novac od otkupnina i osiguranja se slijevao u ratom uništenu Somaliju. U to vrijeme je otimanje taoca bilo dobro uhodan posao i stabilan izvor prihoda gusarima. 

Posada broda Naham 3 nakon oslobađanja | Author: Oceans Beyond Piracy Oceans Beyond Piracy

"Osiguravajuće kuće i brodarske kompanije mogle su se brinuti za svoje zaposlenike. Plaćali su ogromne otkupnine koje su na kraju naplaćivali od osiguravajućih kuća i svi su bili sretni i zadovoljni", prisjeća se Steed.

Međutim, neke otkupnine nisu plaćane. Ponekad je brod oštećen u napadu, ponekad je posada zatočena na obali i odjednom bi se gusari našli praznih šaka. "Jadni mornari su zatočeni u Somaliji, a gusari misle da će netko platiti otkupninu za njih. Zbog toga su ih tako dugo držali", ispričao je Steed.

Celeste Nurse Tragedija u Africi Top News Oteta prije 17 godina, a danas ne želi vidjeti roditelje

Naham 3 ribarski je brod pod tajvanskom zastavom, a posada je dolazila iz svih zemalja jugoistočne Azije. U ožujku 2012. godine su plovili južno od Sejšela, a na brodu je bilo 29 članova posade. Kada su ih gusari napali, kapetan se pokušavao oduprijeti, ali su ga gusari ubili. Tijekom zatočeništva su još dvojica mornara podlegla bolesti.

Godinama je Steed pokušavao nagovoriti gusare da puste zatočene mornare. Pregovori su išli sporo i u kolovozu prošle godine činilo se da su propali i da je sudbina otetih mornara bila zapečaćena. Međutim, ove godine došlo je do velikog preokreta.

Fotografije iz Somalije Šokantne fotografije Life Užas i bijeda: Ovako izgleda život u najgoroj državi na svijetu

Steed kaže:""Doslovno smo im dali ugovor kojeg su potpisali. Promatrači su bili po jedan mornar iz svake od država, lokalne vjerske vođe i tako dalje. Naravno da to nije obvezujući ugovor, ali sami potpis ih je natjerao da se ponašaju ozbiljno".

Tada su počeli dogovori o lokaciji preuzimanja i tih nekoliko tjedana bilo je najteže. Svaka, pa i najmanja stvar, koja bi krenula po zlu mogla je značiti smrt taoca. Uspjeli su dogovoriti let UN-ovog zrakoplova gdje su ih trebali čekati taoci.

Taoci su bili sigurni i ubrzo su svi sretno odletjeli iz Somalije. U danima nakon njihovog oslobađanja počele su izlaziti priče o zarobljeništvu. Steed prepričava kako je bilo lažnih smaknuća, mučenja i premlaćivanja.

Liječnici su ustvrdili da su oslobođeni taoci dosta zdravi, ako se uzme u obzir da su proveli u zarobljeništvu četiri i pol godine. Psihološke posljedice tek će osjetiti, a stručnjaci su uvjereni da postoji realna mogućnost da oslobođeni taoci počnu pokazivati simptome PTSP-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Stephen234 13:43 10.Siječanj 2018.

    Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams Dajemo financiranje dugoročnih i kratkoročnih kredita. Nudimo sigurne i povjerljive kredite po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2% godišnje, osobni zajmovi, debt consolidation, poduzetnički kapital, komercijalne zajmove, poslovne zajmove, hipotekarni kreditiiti ... prikaži još!iti i krediti za bilo kojeg razloga! Ako ste zainteresirani, ne ustručavajte se kontaktirati nas s informacijama u nastavku e-pošte, kontaktirati stephenswillsloan@gmail.com