Life
50628 prikaza

Obrezivanje djevojčica: "Zarežemo je, a ona ne smije vrištati..."

Egipat - obrezivanje žena
Youtube
Majka i kćer koje se bave obrezivanjem djevojčica u Keniji opisale su kako izgleda brutalni proces

U Keniji se djevojčice i dalje redovito obrezuju, pa se ondje dovode i mnoge britanske školarke afričkog podrijetla, tijekom školskih praznika, kako bi prošle kroz brutalni i barbarski postupak.

Dvije žene, Hawa i Fatima, inače majka i kćer, poznate su 'rezačice' koje se već dugo bave ovim poslom. Opisale se kako se ova užasna praksa izvodi pomoću britvice i boce etanola, dok djevojčicu drugi drže pritisnutu na podu, na komadu plastike.

"Posjednemo djevojčicu, stavimo joj povez na oči i zatim je netko polegne na pod. Nakon toga je mi tri puta razrežemo, te na to stavimo alkohol... dakle, na ranu izlijete alkohol", opisuju ovaj barbarski čin žene.

Egipat - obrezivanje žena | Author: Youtube Youtube

"Alkohol malo peče, ali zaustavlja krvarenje. Mi im prekrijemo rukama usta, ali one moraju šutjeti, jer će ih u suprotnom prezirati njihove vršnjakinje. Dakle, one moraju zadržati sve u sebi i izdržati bol, jer će, ako se oglase, stalno razmišljati o tome što sad druge djevojčice misle o njima."

Iako je ovakvo 'sakaćenje' žena zabranjeno diljem razvijenog svijeta, pa i u mnogim dijelovima Afrike, praksa se nastavlja među desecima tisuća obitelji koje se boje da će ih izgnati ako svoje kćeri ne izlože jezivoj tradiciji.

Obrezivanja se inače izvode na mlađim djevojčicama, jer se smatra da će se na taj način spriječiti promiskuitet i održati čast obitelji. 

Više od milijun djevojčica i žena koje žive u Europi i Sjevernoj Americi bilo je podvrgnuto obrezivanju, tvrde različite organizacije za ljudska prava, s tim da ih samo u Europi živi oko 700.000.

Hawa i Fatima su dodale da se i nakon barbarske 'operacije' brinu za pacijentice. "Svako jutro im čistimo rane s prorijeđenim etanolom, a nakon dva tjedna je odvežemo da vidimo je li rana dobro zacijelila, te joj dopustimo da malo šeće po kući."

Do trećeg tjedna djevojčice su obično bolje, iako i dalje ne bi smjele biti previše aktivne. Tek nakon mjesec dana su obično zacijelile i mogu se vratiti uobičajenoj svakodnevici, piše Daily Mail.

Postoje tri vrste obrezivanja: potpuno ili djelomično uklanjanje klitorisa, potpuno ili djelomično uklanjanje klitorisa i malih stidnih usana, te sužavanje vaginalnog otvora.

Pri trećoj, najekstremnoj vrsti, klitoris i stidne usne se odrežu bilo kakvim oštrim predmetom - staklom, nožem, škarama ili britvicom. Krajevi usana se tad zašiju jedno za drugo, te kroz minijaturnu rupicu žene uriniraju a poslije i krvare tijekom menstruacije. Zbog svega toga, djevojčice i žene često pate od bolova i infekcija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.