Life
9558 prikaza

"Šest godina su me izvlačili iz ruku najgorih terorista"

Stephen McGown, 2017. oslobođen nakon 6 godina zatočeništva kod al Kaide
YouTube
Ispovijest taoca koji je od 2011. do 2017. bio u zatočeništvu u Sahari

Te vedre, hladne noći u Sahari Stephen McGown je ležao na leđima i gledao zvijezde. Povukao je svoj pokrivač do brade i tražio sazviježđa koja je naučio još kao dječak u Južnoafričkoj Republici. "Kakav bi to bio godišnji, samo da nisam talac al Kaide", razmišljao je. BBC u svojoj reportaži o njemu navodi da je ovaj bankar iz Londona ove godine pušten na slobodu nakon što je proveo pet godina u zatočeništvu.

Bio je jedini koji je uvijek želio spavati na otvorenom, a on i njegov kolega iz zatočeništva Johan za slobodan prostor za kretanje imali su prostor veličine stadiona. Unatoč tome, kaže, život mu je bio vrlo mali i ispunjen rutinom. Svaki dan je Stephen ustajao prije izlaska sunca kako bi skupa s Johanom i njihovim džihadističkim otmičarima pristupao jutarnjoj molitvi. Potom doručak od kruha i mlijeka u prahu, nakon čega bi taoci išli ili nazad na spavanje ili vježbati.

Stephen McGown, Južnoafrikanac, bio je 6 godina u zatočeništvu al Kaide | Author: YouTube YouTube

Za ručak su obično bili špageti ili riža koje su držali u veliki kamufliranim kontejnerima. Pripremali su ih s mesom; od koze, ovce ili deve. Taoci su si često kuhali sami na vatri koju bi si naložili jer su džihadisti voljeli kuhati si hranu da "pliva u ulju". "Mudžahedini bi ubili i pojeli bilo što što je prolazilo pored našeg logora", kaže Stephen. "Jednom je prolazila kornjača, pitali su me bih li je zaklao. Ali, za to bi je trebao tući štapom po oklopu kako bi izvirila s glavom. Smatrao sam to preokrutnim i pustio sam je da otpuzi."

Taoci su najvruće dijelove dana provodili u svojim kolibama odmarajući, te učeći i recitirajući Kur'an. "Često bih ga recitirao u svojoj kolibi jer kad bih recitirao uz njih, oni bi mi se smijali jer arapske zvukove nisam uspijevao izgovarati najtočnije", priča dalje. "Posjetitelji bi nas uvijek pitali kako smo, a odmah potom i 'Kako napreduje učenje napamet?'" Poslije toga Stephen bi radio na poboljšavanju svog aabuugija, kolibe koju je izgradio od slomljenih grana.

Kako nije imao čime se drugim baviti, postao je opsesivan do najmanjih detalja. "Isprobavao bih je li bolje imati ventilaciju na višoj ili nižoj razini, sa ili bez trave kod ulaza, te bih iskušavao razne metode sprečavanja pijeska da upada unutra." Navečer bi se svi opustili, a on se pokušavao družiti sa svojim otmičarima. "Napravili bi čaj, gledali al-Kaidina videa, nekad bi slušali Francuski radio." Nakon završne dnevne molitve, išao bi u krevet. "Razmišljao bih o mojoj obitelji, o tome da li me još čekaju, jesu li živi."

Putovanje

Stephen McGown, Južnoafrikanac, bio je 6 godina u zatočeništvu al Kaide | Author: YouTube YouTube

Pet godina ranije Stephen i njegova supruga Catherine pakirali su se iz svog stana u Putneyju kako bi odselili u Johannesburg. Par se upoznao 2006. u toj istoj kući u Londonu gdje su stanovali. Stephen je radio kao bankar na ugovor u Cityju, Caatherine je radio kao terapeutkinja za govor djece. Iste godine su se vjenčali. Voljeli su svoje vrijeme u Velikoj Britaniji, imali su puno prijatelja, putovali bi vikendima na selo, biciklirali, zaustavljali se po pubovima usput.

Stephen bi, također, povremeno svojim motociklom išao na pecanje u Surrey. 2011. par je odlučio odseliti u Južnoafričku Republiku gdje su oboje odrasli. Sad u svojim 30-ima, bili su spremni skrasiti se, osnovati obitelj. Stephen je imao plan da pokrene biznis s izvozom jojobinog ulja s farme svog oca. I dok je Catherine planirala da putuje avionom, Stephen je rekao da će svojim motociklom krenuti iz Europe kroz cijelu Afriku na "posljednju veliku avanturu".

Na tu ideju došao je gledajući BBC-ev dokumentarac "Long way down" Ewana McGregora i Charleyja Boormana. Napustio je Veliku Britaniju 11. listopada 2011. Putovao je kroz Francusku, Španjolsku, kod Gibraltara je prešao u Maroko, potom se zaputio preko Mauritanije i 9. studenog ušao u Mali. Najveći dio puta vozio je u društvu nizozemskog motociklista kojega su zvali Fokke. Mada, povremeno bi se razdvajali kad bi Stephen zastao promatrati ptice.

Bamako, Mali | Author: Hugues/Flickr/CC BY-SA 2.0 Hugues/Flickr/CC BY-SA 2.0

Izvadili su vize u Bamaku i planirali nastaviti dalje prema Burkini Faso. No, u posljednji trenutak su odlučili pridružiti se nekim turistima koji su išli za Timbuktu. "Bilo mi je to malo izvan puta, ali sam pomislio da bih mogao navratiti, napraviti nekoliko fotografija i nastaviti dalje", kaže Stephen. U drevni trgovački grad došao je dan prije Fokkea, čiji se motocikl pokvario. Stephen se prijavio u jeftini putnički hotel sa Sjaakeom i Tilly Rijke, parom Nizozemaca koje je sreo u Maroku.

S njima su bili još i švedski turist Johan Gustafsson i njemački putnik Martin. 25. studenog turisti su ustali rano i krenuli u razgledavanje Timbuktua. Sunce je već izašlo, obilazili su tržnicu i ručali prije povratka u hotel. Stephen se upravo odmarao u dvorištu, kad je skupina muškaraca dojurila kroz vrata. U zbrci koja je nastala Stephen je čuo Tilly kako viče svima da se bace na pod i pod stolove.

U nekom je trenutku shvatio da ga odvlače prema automobilu, odmah za Sjaakeom i Johanom. "Gospodin iz Njemačke se upustio u kratku borbu. A onda sam čuo pucnjeve iz stražnjeg dijela automobila", kaže Stephen. "Ostalima sam rekao: 'Mislim da su ubili Martina.'

U divljini

Malcolm McGown je bio u svom domu u Johannesburgu kad mu je zazvonio telefon. Očekivao je da će čuti glas svoga sina. "Zvao nas je preko Skypea nekoliko dana ranije iz Malija. Sjećam se da mi je rekao: 'Tata, ne želim izigravati junaka. Ako bilo što bude djelovalo previše opasno, hvatat ću prvi sljedeći let za kući.'" Umjesto toga, bila je to Nizozemka koja je zvala iz Nizozemske, Fokkeova majka.

"Pitala me je jesam li Stephenov otac. Potom mi je rekla da mi je sina otela al-Kaida. Bio sam u šoku. Nisam znao što da radim." Prenio je vijesti svojoj supruzi Beverly i onda su zvali nekoliko vladinih ureda koje su pronašli u imeniku. "Nije bilo odgovora. Na kraju sam zvao radio stanicu i zamolio ih da mi daju vladine brojeve", kaže on. Malcolm je potom nazvao svoju kći u Londonu koja je tamo bila sa Stephenovom suprugom Catherine. "Prvih dana nisam previše spavala", kaže Catherine.

Stephen McGown, Južnoafrikanac, bio je 6 godina u zatočeništvu al Kaide | Author: YouTube YouTube

"Bilo je sve to mahnito, ali sam bila puna nade. Mislila sam da će to trajati samo nekoliko dana. Um mi nije mogao pojmiti da bismo mogli biti razdvojeni dulje od nekoliko mjeseci." Za to vrijeme u Maliju Stephen se vozio neravnom pustinjskom cestom. Vozili su na sjever 15 sati. Tri taoca morala su ležati na podu. Stephen je zadobio masnicu na oku kad je lupio glavom o ispupčenje na mjestu kotača. Sjaake je natukao rebra. Sjaakeova supruga Tilly nije bila s njima. Uspjela je pobjeći i sakriti se u hotelu.

"Putovanje se činilo nestvarnim. Imao sam dvojno državljanstvo i kad sam shvatio da mi je u džepu britanski pasoš, krv mi se sledila. Znao sam što se ranije događalo britanskim taocima", priča Stephen. "Stephena, Sjaakea i Johana pustili su vani negdje u pustinji sjevernog Malija. Rekli su im da ih je otela militantna organizacija Al Kaida islamskog Magreba. (AQIM). Skupina je izrasla iz islamističke grupe koja se u 90-ima borila protiv vlade Alžira.

Oni su po sjevernoj Africi otimali zapadnjake kako bi ih mijenjali ili za islamističke zatvorenike ili za novac. "Rekli su nam na jako lošem engleskom jeziku da nas ne žele pobiti. Ali, to su nam možda rekli i samo zato što nisu htjeli da im radimo probleme, a da radimo sve što nam kažu. Bili smo skamenjeni od straha, ali i i pomalo otupjeli." Kad su otmičari otkrili Stephenov britanski pasoš počeli su izvikivati molitve i bacati se u pjeskovito tlo.

Pripadnik al Kaidine vojske u Siriji - al Nusre | Author: Vimeo/ screenshot Vimeo/ screenshot

"Bili su vrlo uzbuđeni i zadovoljni. Objasnio sam im da sam ja Južnoafrikanac, da sam se tamo rodio i školovao. Ali oni su mi se nastavili obraćati kao Britancu, što me je plašilo." Tri taoca čuvalo je 17 džihadista pod oružjem, uključujući kalašnjikove i granate. Morali su posebno tražiti dopuštenje da idu na zahod, a navečer bi ih okivali. Svaka dva tjedna, kad bi ih odvodili iz jednog logora u drugi, vezali bi im poveze preko očiju.

"Ponekad bi netko od nas rekao: 'Pobjeći ću.' Zatim bih o tome tada popričali da bi to dovelo u opasnost ostale, da ne govorimo lokalni jezik, da ne znamo gdje i kako tražiti vodu." Johan je smatrao da će pregovori trajati godinama. Stephen i Sjaake su bili optimističniji. Stephenov otac Malcolm koji se susreo s južnoafričkim pukovnikom za taoce, mislio je isto. "Moguće je taoca osloboditi brzo. Smatrali smo da bi Stephen mogao biti oslobođen do veljače ili ožujka 2012.", kaže Malcolm. "A onda se dogodio puč u Maliju i sve se promijenilo."

Život u zatočeništvu

Stephen McGown, Južnoafrikanac, bio je 6 godina u zatočeništvu al Kaide | Author: YouTube YouTube

U ožujku 2012. srušena je izabrana vlast Malija. Etnički Tuarezi preuzeli su kontrolu nad gradovima na sjeveru zemlje. Vlast su potom ugrabile skupine džihadista, uključujući i al Kaidu. Kaos je značio da je izgubljena veza između otmičara i Stephenove obitelji koja je mjesecima provela bez vijesti o taocima. A onda se u srpnju pojavio video na YouTubeu na kojem su bili Stephen i Johan s dugim bradama i svaki je u ruci imao omotnicu veličine A4. Iza njih su stajali maskirani, teško naoružani muškarci.

"Danas sam primio pismo iz moje zemlje. Zdrav sam i ovdje sa mnom postupaju dobro", kazao je Stephen u videu. Pismo je bilo od njegove obitelji, ali mu ga nikada nisu dali pročitati. Oduzeli su im ih čim su se isključile kamere. "Osjećao sam se kao da sam lagao u kameru", kaže on.

S taocima su snimili najmanje 15 videa, ali je samo manji dio njih otišao u svijet. "Dolazio bi nam tip koji bi nam rekao kako napreduju pregovori. Potom bi nam rekao da pitamo određene ljude za pomoć i da zahvalimo nekim drugim ljudima", kaže Stephen. Svjesno je odlučio uspostaviti odnose sa svojim otmičarima.

"Iako su dolazili i odlazili, neki bi poginuli, neke bi regrutirali, ali mnoge bih viđao stalno i iznova", kaže. "Odlučio sam da ne želim otići u Saharu kao prilično stabilna osoba, a da se vratim kao ogorčena ruševina koja mrzi ljude." To je bio razlog zašto se odlučio obratiti na islam šest mjeseci nakon otmice. "Bio sam kršćanin, a mnoštvo priča iz islama je isto. Vjera mi je pružila stabilnost u pustinji", kaže. Sjaake i Johan također su se obratili i primijetili su da su se odmah prema njima počeli bolje odnositi.

Molili su i jeli skupa s otmičarima, koji su ih učili arapski jezik kako bi bolje razumjeli Kur'an. Nikad nisu učili dijalekt Hassaniye kojim su otmičari pričali međusobno. Kad je Stephenu stiglo sljedeće pismo od kuće, dopustili su mu da ga pročita. "Bio je to baš dobar osjećaj. Mama mi je pisala kako je netko došao popraviti moj motocikl i da mi svi šalju ljubav", kaže. "Supruga mi je rekla da je otišla na vjenčanje nekih prijatelja i da se učlanila u trkački klub. Rekla je da rade sve kako bi nas oslobodili."

Francuska vojska | Author: hoa.africom.mil hoa.africom.mil

U siječnju 2013. francuske trupe ušle su u Mali na poziv predsjednika Malija. Vrlo brzo su oslobodili Gao i Timbuktu. Bili su to Stephenovi najmračniji dani, nije vjerovao da će ga ikada osloboditi. Smatrao je da bi malo koja vlada pregovarala s al Kaidom koja se tada borila protiv zapadnih snaga u Maliju. "Nitko nije htio platiti za mene, jer je to značilo više novca za mudžahedine." Taoce su sada selili svakog tjedna i Johan je odlučio pokušati pobjeći.

"Mislio sam da je to ludo. Činilo se da ne razumije Afriku i kakve to udaljenosti podrazumijeva. Vratili su ga već sljedećeg dana", kaže Stephen. Stephena i Sjaakea optužili su da su se urotili s Johanom. Ovi su to negirali, ali su im svejedno oduzeli nešto malo osobnih stvari i francuski rječnik koji su imali, te neke lijekove. Godinu poslije Sjaakea su razdvojili od Stephena i Johana bez objašnjenja. "Došao je tip u našu kolibu i rekao Sjaakeu da se spakira."

Čuvari im nisu htjeli reći gdje su ga odveli, no ovi su shvatili da je on još uvijek u Maliju. Stephen je dalje nastavio gurati, odbijajući povjerovati obećanjima otmičara da će ga uskoro osloboditi. "Prvo si uzbuđen. A kad shvatiš da je nešto krenulo po krivu, udariš o tvrdo tlo. Na početku sam mislio: 'Dobro, bit ću vani za mamin rođendan.' Nakon toga sam promijenio razmišljanje: 'Za pet godina ću biti kod kuće.' Nisam mogao uzimati stvari dan za danom, mjesec za mjesecom."

Stephen McGown, Južnoafrikanac, bio je 6 godina u zatočeništvu al Kaide | Author: YouTube YouTube

Brinuo je da će ga obitelj zaboraviti, da će njegova supruga nastaviti život bez njega. "Želio sam najbolje Catherine. Bili smo u dobi kad smo htjeli djecu, a to nije moglo trajati vječno. Nisam joj htio ograničavati život i odlučivati hoće li naći nekog drugog koga bih prihvatio. To sam skoro očekivao da se dogodi." Ona je pak živjela u Johannesburgu i činila sve da izdrži.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.