Top News
3394 prikaza

Sin Osame bin Ladena prijeti Zapadu: 'Osvetit ću oca!'

Osama bin Laden
Vimeo
Hamza bin Laden danas ima 28 godina, odmalena je teroristički pokret u njemu vidio budućeg vođu

Nakon proučavanja dokumenata zaplijenjenih 2011. iz pakistanskog utočišta Osame bin Ladena, utemeljitelja terorističke organizacije al Kaida, bivši FBI-ov agent Ali Soufan javno je kazao da se bin Ladenov sin zakleo da će osvetiti očevu smrt. Osamu bin Ladena ekipa američkih SEAL-ovaca ubila je u munjevitoj akciji prije šest godina.

Ali Soufan izjavio je za CBS da je Hamza bin Laden izgledan globalni vođa terorističkog pokreta njegovog oca, potomka moćne i bogate obitelji iz Saudijske Arabije. Soufan je nakon napada na SAD iz 2001. bio glavni istražitelj al Kaide, a sada upozorava da je bin Ladenov sin, danas 28-godišnjak, naumio osvetiti se Zapadu.

"Smatram se iskovan u čeliku... Put džihada za ljubav Božju je ono za što mi živimo", napisao je svojedobno Hamza bin Laden. Kad su Osamu bin Ladena ubili u vili u predgrađu pakistanskog velegrada Abbottabada, tamo su pronašli i pisma tada 22-godišnjeg sina ocu. "Pamtim svaki tvoj pogled, svaki tvoj osmijeh meni, svaku riječ koju si mi rekao", otkrio je sada bivši agent FBI-a da je otac pisao sinu nakon što se nisu vidjeli nekoliko godina.

Objavljenje arhanđela Gabrijela proroku Muhamedu, Jami' al-Tawarikh Dokaz znanosti Znanost Muhamed je štitio kršćane, ISIL i al Kaida su hereze

U njemu su u terorističkoj organizaciji prepoznali potencijal vođe dok je još bio dječak. Slikali su ga i snimali u propagandne svrhe, pozirao im je s oružjem, a ubrzo se uočilo da dječak savršeno kopira očev stil govora, njegovu terminologiju, koristinjegove rečenice. Posljednje njegove poruke, otkrio je Soufan, pokazuju da se to nastavilo.

"On u suštini poručuje, 'američki narode, mi dolazimo i vi ćete to osjetiti. Dolazimo se osvetiti za ono što ste učinili mom ocu, u Iraku, u Afganistanu'", otkrio je Soufan. Hamza bin Laden označen je kao globalni terorist u siječnju ove godine. "Mislim da niti bin Laden u svojim najdivljijim snovima nije mislio da će imati sljedbenike koji će zapovijedati vojskama, trupama, teritorijima", kazao je Soufan.

Pritom je mislio ponajviše na Siriju, gdje je al Kaida prisutna s nekoliko svojih džihadističkih frakcija, najviše Tahrir al-Sham, što je bivša Jabhat al Nusra, ali i kao Ansar al-Din Front, Nour al-Din al-Zenki čiji su pripadnici prije nekoliko mjeseci nožem odrubili glavu bolesnom palestinskom 12-godišnjem dječaku u Alepu i još se hvalili snimkom, Liwa al-Haqq i Jaysh al-Sunna. Al Kaidine frakcije imaju veliki utjecaj i na mnoge druge pobunjeničke skupine u Siriji.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.