Life
626 prikaza

Siromašne prostituke idu na abortus za 1 euro

Prostitucija
Yui Mok/Press Association/PIXSELL
Tisuće prostitutki sa svojim mušterijama spavaju bez ikakve zaštite, jer mušterije zbog toga više plaćaju

Prostitutke zaražene HIV-om u najvećem nigerijskom gradu Lagosu dnevno spavaju sa pet i više muškaraca. Kondomi se rijetko koriste, a seks bez zaštite često prakticiraju jer se tako više zaradi. 

"Ako dolazis autom, možeš izvana osjetiti miris HIV-a", kaže taksist na putu prema Badiji, sirotinjskom kvartu poznatom po kriminalu. 

Nigerija je siromašna zemlja s oko 140 milijuna ljudi, a nakon Indije i Južne Afrike ima najveći broj stanovnika zaraženih virusom HIV-a. 

Epidemija je počela 2000. godine, i od tada je u Nigeriji umrlo više milijuna ljudi. Najgore stanje je ipak u Lagosu gdje je zaraženo 1,2 milijuna ljudi.

Djevojčice od 14 godina rade u favelama u Lagosu kako bi preživjele. Primaju dvije do pet mušterija dnevno. Što je djevojka mlađa ona je i skuplja. Muškarci im dolaze kao da svraćaju u pekaru – već za pet minuta hlače su im spuštene do koljena. 

Najljepše i najprivlačnije među njima navečer izlaze van kad se otvore barovi i traže bogatog bijelca, najčešće nekog ružnog i debelog, jer takvi imaju najdublji džep. 

Te djevojke imaju samo jednu mušteriju na noć, zarade 50 do 100 eura i idu s njim u njegovu kuću ili hotel. Prostitutke i klijenti su u visoko rizičnoj grupi HIV epidemije. 

Ako se koriste kondomi, oni su užasno loše kvalitete pa su najčešće potpuno beskorisni. Većina žena su trudne ili boluju od teških spolnih bolesti. Lokalni doktor im radi abortuse za jedan euro, ali većina njih umre tijekom procedure ili ima teške komplikacije

Prostitutke su zapravo vrlo malo svjesne opasnosti AIDS-a . Iako su vidjele veliki broj djevojaka kako umiru, vrlo malo ljudi se zapravo testira. 

"Prestala sam ići u školu u drugom razredu srednje. Moji roditelji su jako siromašni i ne mogu me školovati. Već sam tri mjeseca ovdje. Nisam imala iskustva, pa nisam mogla pronaći nikakav posao. Nisam imala novca za hranu pa je jedina opcija bilo da se bavim prostitucijom. Otišla sam u Badiju jer me tamo nitko ne poznaje. U barovima pronađem bijelca i provedem cijelu noć s njim za 50 eura. Svima govorim da imam 26 godina. Nadam se da ću skupiti dovoljno novca da se sljedeće godine vratim u školu", ispričala je Cynthia John.

Djevojke u favelama najčešće počinju raditi sa 12 godina, cijena im je niska i ne koriste zaštitu. Većina je zaražena i rade za svodnike koji im osiguravaju neku vrstu zaštite. 

Jedna od prostitutki ispričala je kako se morala prestati školovati kada je imala 11 godina jer kod kuće više nije bilo novca. 

"To me je jako pogodilo jer sam bila dobra u školi, a moji roditelji su jako siromašni pa sam bila prisiljena sama zarađivati. Pokušavala sam na ulici prodavati kolače, ali to nije bilo dovoljno. Sad već radim pet mjeseci kao prostitutka, a moji klijenti misle da imam 20 godina. Moji roditelji za to ne znaju, a ja ih od kad sam otišla nikada nisam ni vidjela", ispričala je. 

Nigerija bi do 2050. godine prema nekim predviđanjima mogla postati treća najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Demografski stručnjaci kažu da će populacija porasti za nevjerojatnih 178 posto, te će do polovice 21. stoljeća imati čak 440 milijuna stanovnika. To ne čudi jer samo 10 posto udanih žena koristi kontracepciju, a prosječna Nigerijka rađa skoro šestero djece. 

Vlada u Nigeriji je zabrinuta zbog tako rapidnog rasta broja stanovnika te se nadaju kako će do 2018. godine smanjiti stopu rasta broja stanovnika za dva posto. 

(B92)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.