Life
2400 prikaza

Šok u Crkvi: "Juda nije bio loš, već pogrešno shvaćen"

Judin poljubac
Thinkstock
Istraživanje o Judinom životu koje je napravila svećenica Kate Bottley uskoro će se prikazati u BBC-jevom dokumentarnom filmu

Juda Iškariotski je pogrešno shvaćen, prevaren, razoračan u Isusa, ali je vjerojatno malo i zabrljao. Ovo je stav istaknutih svećenika Engleske crkve koji tvrde da djelo ovog najviše osporavanog Isusovog učenika treba preispitati.

Judin poljubac | Author: Thinkstock Thinkstock

Juda je izdao Isusa, za 30 srebrnjaka prodao ga farizejima i to tako što ga je na Tajnoj večeri poljubio u lijevu stranu lica. Nakon toga, Juda je prema Evanđelju po Mateju vratio novac Židovima i objesio se o drvo.

Istraživanje o Judinom životu koje je napravila svećenica Kate Bottley uskoro će se prikazati u BBC-jevom dokumentarnom filmu.

Prema njenim riječima, stvari oko Jude se ne smije ostaviti ovakvima kakve su sada, jer je vrlo moguće da se iza njegovog imena krije još nešto, a ne samo poljubac i izdaja. 

"Ne mislim da su ostali Isusovi učenici bili iskreniji, ali samo što mi nismo čuli za to", kaže Kate Bottley.

"Do trenutka izdaje Juda se nije razlikovao od drugih učenika. Ali, obilježila ga je najgora stvar koju je učinio. Njegov čin se ne može opravdati", navela je Bottley i dodala da Juda u stvari predstavlja odraz prave ljudske prirode.

Prema biskupu Nicku Bainesu, Juda je bio odlučan revolucionar koji se nadao da će natjerati Isusa da pokrene narodnu pobunu protiv rimske vlasti u Palestini.

"Malo mi je žao Jude. On nije samo jedan od likova koji se spominju u priči o Isusovom stradanju. Naprotiv, on se nalazi na samom dnu povijesti obilježen kao izdajica, jeftin i pohlepan trgovac koji je u stanju izdati prijatelja za šaku srebrnjaka", rekao je biskup za Independent.

"Puno je kompliciranije. Juda je uložio sebe u revolucionarno vodstvo Isusa iz Nazareta da bi na kraju bio na dnu. Umjesto da podigne pobunu protiv rimske vladavine, veliki vođa je jednostavno dozvolio da ga razapnu na križ. Nije ni čudo što je Juda bio uznemiren", smatra Nick Baines.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.