Znanost
2241 prikaza

Novi misterij Torinskog platna: Isusov pokrov napravljen je u Indiji?

Torinsko platno
Youtube
Torinsko platno istraživačima je ponudilo niz novih pitanja

Prema najnovijem otkriću grupe talijanskih znanstvenika, tkanina za koju se vjeruje da je prekriveno tijelo Isusa Krista nakon raspeća, sadrži DNA biljaka iz cijeloga svijeta. 

Nakon sekvenci DNA peludi i prašine pronađenih na platnu, istraživači su otkrili kako pripadaju nekolicini biljaka karakterističnih za Sredozemlje, dok ih druga grupa povezuje s Azijom, Bliskim Istokom ili Sjevernom i Južnom Amerikom, ali prema istraživačima, mora biti uvedena u vremenu nakon srednjeg vijeka.

Otkriće stručnjaka sa Sveučilišta u Padovi objavljeno je u stručnom časopisu "Scientific Reports", a ukazuje kako je platno možda proizvedeno u Indiji, a zatim je preko Bliskog Istoka stiglo u Torino gdje se sada i nalazi.  

Na platnu se pojavljuje dvostruka slika bradatog čovjeka "koji je trpio fizičke traume na način koji je sukladan raspeću nakon što je pretučen, bičevan i okrunjen trnjem", napisali su istraživači. 

No, već dugo vremena je sporno je li upravo laneni prekrivač korišten kao pokrov Isusa Krista. 

Testiranje ugljikom 1988. godine kojega je proveo međunarodni tim znanstvenika, pokazalo je kako je tkanina napravljena u vremenu između 1260. i 1390. godine, dakle više od 1000 godina nakon Kristovog rođenja. 

Međutim, studija iz 2005. koju je proveo umirovljeni kemičar Nacionalnog laboratorija Los Alamos, odbacila je takve analize tvrdeći kako je prilikom ranijih ispitivanja analiziran tek djelić materijala koji je naknadno našiven na pokrov. Tom je prilikom  utvrđeno kako je platno staro između 1300 i 3000 godina, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.