Life
764 prikaza

Šokantni dokumentarac: Bande snimale same sebe

Zaplijenjeni kokain
NCA
Paul Blake je dobio dobio materijal kakav nitko nikada nije uspio, dao je bandama da same snimaju za njegov dokumentarac

U Londonu trenutno postoji čak 225 organiziranih bandi, prošle je godine njihov kriminal porastao za 23 posto, ove je zabilježeno 6000 slučajeva maloljetničkog nasilja. Redatelj Paul Blake, i sam nekoć tamnoputo dijete u četvrtima izloženima svijetu bandi, nikad potpuno siguran da on ili netko od njegovih prijatelja neće stradati u vrtlogu nasilja, odlučio je zato snimiti dokumentarni film o londonskim bandama. Ali ovaj put dotle iznutra da je svoju kameru dao samim pripadnicima banda da oni sami snimaju scene iz svog života već po svome nahođenju.

"Bila je riječ o kontroli i distanci od svega toga. Na kraju sam bio sretan zbog te distance, jer ono što sam dobio nazad, bilo je šokantno", kazao je Blake za Guardian.

U dokumentarcu "Zemlja bandi" koji će početkom rujna imati premijeru, tako će se vidjeti ogromne količine oružja, mnoštvo apsolutno najboljih droga koje postoje u svijetu kako se pakiraju i spremaju za prodaju, noževe, što sve ne, a najvrednije i najšokantnije bile su ispovijesti samih pripadnika bandi, što žele i kakvi su im planovi.

"To je vjerojatno i šokantnije od pukog mahanja oružjem. Govorili su kako su htjeli zarađivati novac, ali i vraćati ga potom u svoje zajednice, kako su samo htjeli stati na svoje noge, ali ako je to značilo da novac moraju oteti drugome, oni su to činili", kazao je Blake.

Isprva je, međutim, krenuo klasično. Trebalo mu je nekoliko godina da se poveže s bandama tako dobro da bi njihovi članovi dovoljno vjerovali novinarskom njuškalu da mu stanu pred kameru. A onda je krenulo po zlu. Dva pripadnika bande u jednom su tjednu završili iza rešetaka, a drugi je jedva preživio nekoliko metaka kojima su ga napadači izbušili na ulici.

Blake je morao ispočetka i tako je došao na ideju da mnoštvo tehničkih, praktičnih i raznih drugih problema riješi tako da tim ljudima da kameru u ruke, pa da oni s njom čine što žele. Osim što su na snimkama svi zakrabuljeni, što je i razumljivo, dobio je materijal kakav možda još nitko nikada, barem u Londonu, nije uspio nabaviti.

Ni u jednom trenutku, kaže, nije imao iluzija da čak i oni koji nisu u bandama, ali su okruženi njima, u takvom svijetu mogu izgubiti život u svakom trenutku. Ipak, nedugo nakon snimanja, dvojica 16-godišnjih repera koji su mu u filmu oduševljeno pričali o svojim planovima s glazbom, izbodeni su noževima i ubijeni su. Vijest je Blakea uništila.

"Znao sam da će netko umrijeti, jer to jednostavno tako ide u tom svijetu. Tako da mi to nije bilo nikakvo iznenađenje, ali mi je bilo neizrecivo tužno i jako teško nositi se s tim na osobnoj razini."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.