Tehno
981 prikaza

Nakon Silk Roada online se kupuje tri puta više droge

Silk Road
Ivica Galović (PIXSELL)
Na online tržištu narkotika najveći udio imaju Amerikanci, dok je najpopularnija droga marihuana

Silk Road je možda bio najpoznatije online tržište za nabavu droge i druge ilegalne robe, no iako je zatvoren 2013. godine, online prodaja narkotika je od tada utrostručena - što pokazuje koliko je teško suzbijanje ilegalnog tržišta. 

Europska istraživačka tvrtka RAND u svom izvješću navodi kako je od gašenja Silk Roada osvanulo oko 50 online 'trgovina' na kojima se mogu naći dileri i kupci i anonimno kupovati drogu, lijekove na recept i druge opojne sastojke. 

Istraživanje je naručilo nizozemsko ministarstvo pravosuđa, a podaci prikupljeni u siječnju pokazuju da najveći tržišni udjel drže dileri iz SAD-a sa 35,9 posto. Pritom su analizirali osam najvećih trgovina drogom.

Online tržište 

  • SAD - 35.9%
  • Velika Britanija - 16.1%
  • Australija - 10.6%
  • Njemačka - 8.4%
  • Nizozemska - 7.8%
Plantaža marihuane | Author: Thinkstock Thinkstock

Pretvori li se to u dolare, američki su trgovci zaradili oko 5 milijuna dolara, a britanski 2,2 milijuna. Što se tiče droge koja se najbolje prodaje, 33 posto svih transakcija otišlo je na marihuanu, lijekovi na recept su na 19 posto, a razni stimulansi na 18. 

No, kako prenosi BBC, online trgovina drogom je i dalje iznimno mali dio ukupnog narko tržišta, a RAND procjenjuje kako se samo u Europi mjesečno preproda droge za 2,2 milijarde dolara. Napominju i kako su imali teškoća u prikupljanju nekih podataka, zbog tajnovitosti cijelog online tržišta, no da je većina svih transakcija između kupaca na istom kontinentu. I dok na online tržištu dominira marihuana, u offline području stvarnog svijeta smatra se kako 28 posto ukupne trgovine narkoticima u Europi odnosi heroin. 

Silk Road je samo dio 'tamne strane interneta'

Dok se mnogi od nas oslanjaju na Google u potrazi za informacijama, Darknet je dio interneta koje tražilice ne vide, tamo nema Facebooka, Amazona ni eBaya. Procjenjuje se da Google katalogizira i pretražuje od 4 do 16 posto "površinskog" weba.

Ispod te površine je duboki web gdje se napuštene stranice, datoteke istraživačkih tvrtki, vladini podaci koji nisu za javnost. A u tom dubinskom dijelu interneta se smjestio i crni web koji se najviše povezuje s ilegalnim aktivnostima. Navodno se tamo dogovaraju razne kriminalne aktivnosti od švercanja ukradene robe, do dilanja droge, nabavljaju se lažne putovnice, kloniraju kreditne kartice, kupuje drugi identitet ili razmjenjuje dječja pornografija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.