Life
17824 prikaza

Španjolska: 'Nosite ustaškog koljača Luburića sebi!'

Gradonačelnik Carcaixenta, grada u kojem je živio V. Luburić
YouTube
Gradonačelnik Carcaixenta, gradića gdje je zločinac živio i likvidiran, otkrio nam je što je poručio veleposlanstvu RH

Nepregledni nasadi naranči protežu se oko Carcaixenta, mjesta u unutrašnjosti udaljenog 45 kilometara od primorskoga grada Valencije. Sunce španjolskog juga neumoljivo peče puste kamene uličice. Na središnjem malom trgu ističu se crkva i nasuprot nje gradska vijećnica.

"Nekad smo svi živjeli od prodaje naranči, no danas je ovo tek mjesto javnih službenika i spavaonica za radnike koji odlaze na posao u druga mjesta", govori umirovljenik Severiano Gómez Correcher. Prije nekoliko godina zatvorio je mesnicu jer je potražnja pala na neodrživu razinu. Tvrdi da je među 20.400 stanovnika srednja klasa gotovo nestala. Severiano odlazi u knjižnicu, čita te se prisjeća starih vremena.

Branimir Makanec Branimir Makanec Life "Moj jadni tata nije bio zločinac kao Maks Luburić"

Imao je dvanaest godina kad je u lokalnoj školi kod franjevaca, koju su polazili svi dječaci iz mjesta, upoznao vršnjaka Dončija. Punim imenom Domagoj bio je njegov školski kolega te sin stranoga generala kojeg su u mjestu nazivali "Polaco", odnosno Poljak. Za Hrvatsku tad nisu bili čuli. Ustaški koljač, zapovjednik Jasenovca i emigrant Vjekoslav Luburić, pod imenom Vicente Pérez García, ušao je u Španjolsku iz susjedne Francuske.

Lokalni svećenik Miguel Oltra, vatreni protivnik komunizma, pomogao mu je da dođe onamo kao što je pomagao i mnogim nacistima nakon poraza u Drugom svjetskom ratu. Oltra je, kažu u mjestu, osobno ispovijedao generala i diktatora Francisca Franca, koji je upravljao Španjolskom od 1939. do smrti 1975. godine.

"Sjećam se Luburića u vojničkoj uniformi tijekom jedne crkvene svečanosti. Bez uniforme smo ga stalno viđali ovdje", govori Severiano. Tog travnja 1969. bili su u školi kad je došao Domagoj te njemu i kolegama ispričao da su mu u kući ubili oca. Nedugo nakon toga Domagoj je napustio mjesto. Severiano ga više nikad nije vidio.

Carcaixent | Author: Vicenç Salvador Torres Guerola/ CC BY-SA 3.0 Vicenç Salvador Torres Guerola/ CC BY-SA 3.0

Prošlo je od tada pet deseteljeća, a ista staza između nasada naranči vodi do groblja, prilično udaljenog od centra Carcaixenta. "Ovdje počiva vitez Vjekoslav Luburić, general hrvatskih oružanih snaga", piše na ispucalom kamenu. Na ploči su križ i hrvatski grb. Pored groba je napuknuta bijela vaza u kojoj je prije mnogo vremena netko ostavio umjetno cvijeće. Mirišu obližnji čempresi dok se kroz grane probijaju sunčeve zrake. Popodnevni vjetar unosi svježinu.

Carcaixent je tako disao sve do prošlog mjeseca, kad je lokalna lijeva vlast pokrenula inicijativu za premještanjem posmrrtnih ostataka zloglasnog zapovjednika logora Jasenovac. Ideju je dobila nakon što je socijalistički premijer Pedro Sánchez najavio premještanje posmrtnih ostataka diktatora Franca iz mauzoleja udaljenog 40 kilometara od Madrida.

Socijalisti su, naime, u lipnju došli na vlast, a prošli petak su dopunili Zakon o povijesnom sjećanju, donesen prije jedanaest godina, a koji se odnosi na žrtve Španjolskoga građanskog rata od 1936. do 1939. te na žrtve režima do 1975. Promjenom zakona pravno mogu premjestiti Francove ostatake izvan te lokacije poznate pod imenom Dolina palih, a koja se financira javnim novcem i gdje se nalaze kosti nekad suprotstavljenih republikanaca i nacionalista.

Ustaše i četnici Top News Priča o bratstvu ustaša i četnika iza legendarne slike

Smatraju da on ne bi trebao biti u tom monumentalnom zdanju sa žrtavama najveće tragedije u povijesti Španjolske te ga namjeravaju eskshumirati do kraja tekuće godine. Njegovoj obitelji su ponudili da pronađe mjesto ili će ga vlada sama odabrati. O dopuni zakona, međutim, glasat će se u rujnu u parlamentu, no izgledi za izglasavanje su veliki. Francova obitelj se pak protivi premještanju, pa ne isključuje pokretanje sudskog postupka.

"Reforma Zakona o povijesnom sjećanju može biti baza za uklanjanje Luburićeva groba s ovdašnjega groblja, no ovisi kakva će točno biti ta promjena zakona", smatra Francesc Salom, gradonačelnik Carcaixenta. "Bilo je i ranije zahtjeva građana da se premjesti taj grob", dodaje.

Na izborima 2015. godine pobijedila je u Carcaixantu lijeva regionalna stranka Compromís, smijenivši s vlasti konzervativnu Narodnu stranku (PP) koja je upravljala mjestom od 1999. godine. Nezaposlenost i korupcijski skandali u Narodnoj stranci u široj regiji Valencije pomeli su konzervativce iz ureda.

Francesc Salom Salom | Author: carcaixent.es carcaixent.es

"Naravno da treba premjestiti grob fašista", govori jedan građevinski radnik koji nije rođen u Carcaixentu ali dolazi ondje na posao već 20 godina. "No ovi besramnici to ne žele učiniti", pokazuje rukom na crkvu na trgu.

Stranke Comporomís i Reiniciem Carcaixent, koje su pokrenule inicijativu, imaju 11 od ukupno 21 zastupnika u lokalnom parlamentu. Najveća oporbena snaga, Narodna stranka, ima ih 4 te se protivi premještanju posmrtnih ostataka kako Luburića tako i Franca.

"Rasprava o tom pitanju nije na dnevnom redu u lokalnom parlamentu, no u slučaju glasovanja oni bi imali potrebnu većinu od 11 glasova", kaže Salvador Ferrer, zastupnik Narodne stranke. "No nemaju nadležnost za provođenje te odluke, glasovanje bi bilo tek izraz njihove volje bez konkretnog učinka", ističe. Smatra da niti u nadopunjenom zakonu nema temelja za micanje Luburićeva groba.

Ante Pavelić Ante Gattin Life Ustaša koji je znao da Pavelić gubi: Svi moramo u partizane!

Gradonačelnik Salom sastao se sa svojim stranačkim kolegom Ferranom Puchadesom, tajnikom za pravosuđe u pokrajini Valenciji. U pokrajini je na vlasti lijeva koalicija Compromísa, Podemosa i Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), inicijatora reforme zakona.

Salom i Puchades su razgovarali o pravnim mogućnostima premještanja Luburićevih posmrtnih ostataka, no na tome je ostalo. "Na tom sastanku smo se dogovorili da ćemo istražiti sve moguće načine, pravne i najjednostavnije, za premještanje grobnice", kaže Salom. Grobnica je, naime, u privatnom vlasništvu na neodređeno vrijeme, pa bi lokalna vlast trebala razgovarati s članovima Luburićeve obitelji. No vlast se zasad prvo namjerava konzultirati s hrvatskim veleposlanstvom u Madridu.


Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Srebrni 09:00 02.Rujan 2018.

    Ništa iz BiH u Hrvatsku nije došlo dobroga.. samo ga vratite u mjesto gdje se okotio. Humac kraj Ljubuškog.

  • tomislav 18:16 01.Rujan 2018.

    Novinar Miho Dobrašin izmišlja...nigdje u tekstu nema izjave iz naslova. To dokazuje kako su i Španjolci vec ostavili proslost iza sebe..za razliku od Đurašina.Dobrašina i slicnih Šina. Pljuc!

  • Sakramenski 14:48 01.Rujan 2018.

    Kada je Hrvatska tražila da nam ga izručite - niste dali - sada si ga držite!