Life
13225 prikaza

Spavao s tisućama žena, a umro kao siromah

Hugh Hefner u raznim pozama sa svojim zečicama
Instagram
Nije mu ostalo puno više od Playboyevog imanja i krova nad glavom

Kad je Hugh Hefner umro 27. rujna 2017., vlasnik i pokretač legendarnog Playboy magazina nije ostavio puno toga iza sebe - unatoč percpeciji javnosti da je "spavao na novcu". 

Naime, Hefner je bogatstvo procijenjeno tek na "sitniš" s tek ponekom stvari koje su glasile na njegovo ime i krova nad glavom. I dok su obožavatelji oplakivali njegov odlazak, a kritičari izbacivali svoje posljednje sudove o ovoj ikoni erotske kulture, a svi su počeli spekulirati tko će naslijediti njegovo bogatstvo koje je većina publikacija procjenjivala na oko 45 milijuna dolara.

Međutim, temeljita revizija njegovih financijskih podataka i sporazuma otkriva manje glamuroznu istinu - Hugh Hefner je bio relativno siromašan u trenutku smrti, otkriva Fortune. I doista, dok je skupljao zaradu od jednog milijuna dolara te uživao u privilegiji besplatnog stanovanja, posjedovao je praktički nikakvu materijalnu imovinu.

Prepustio sve za pravo stanovanja i godišnju plaću

Iako su mediji prenosili kako je prošle godine prodao svoj Playboy Mansion susjedu za 100 milijuna dolara, vrlo je vjerojatno kako nije primio ni novčić za njega, jer tada nije čak više niti bio vlasnikom spomenutog posjeda.

Ta situacija ima svoje korijene u 2011. godini, kad je privatna tvrtka Rizvi Traverse Management u partnerstvu s Hefnerom kupila kompaniju Playboy Enterprises (koja je vlasnik Playboy časopisa) te je preuzela za oko 217 milijuna dolara. Hefner nije skupio taj novac niti je prodao svoje dionice, umjesto toga je dao sve svoje dionice Rizviju u zamjenu za manjinski ulog u novoj kompaniji i par jednostavnih uvjeta - primat će godišnju plaću od milijun dolara te će do kraja svog života moći živjeti u Playboy vili.

Hugh Heffner s mladolikom ljepoticom Life Zadnje poruke Hefnera otkrivaju drugu stranu priče

Sporazumi spajanja sastavljeni su poput oporuke, s klauzulama koje se odnose na smrt HMH-a i korištenje izraza "posmrtno". Uz preuzimanja prava na marku Playboy i logo ikonske zečje glave, kupac je dobio i pravo na korištenje Hefnerovog imena, potpisa...

I dok marka Playboy godišnje unovčuje preko 1 milijardu dolara, ništa od toga nije izravno pridonijelo Hugh Hefnerovoj neto vrijednosti na tržištu.

Gdje je novac otišao? Na skupe troškove života, žene, isplate bivšim ženama, alimentacije, pa i na "rutinske troškove".  U to se svakako mogu ubrojiti i njegovi zaručnički prsteni na koje je utrošio 5 milijuna dolara, skupocjenu jahtu, humanitarne donacije... 

Procjenjuje se kako je u konačnici vrijedio "tek" 26 milijuna dolara, cifru koju će podijeliti njegova djeca, a nešto od toga će dobiti i udovica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 11:56 29.Listopad 2017.

    Kako hebo tako i nahebo, a od njega nije ostalo ništa.

  • nelson 10:45 29.Listopad 2017.

    uživao je on u životu